karriarprofil
FOTO: Magnus liam Karlsson

Otroliga resan – från kaninförsäljning i Iran till raket-vd

Som sjuåring sålde han kaniner på Teherans avgasmättade gator. I dag är Homan Panahi vd för ett snabbväxande investmentföretag med 19 anställda. Målet är att förändra världen.

Hur startar man en investmentbank?  I vilken ände börjar man? Ett vitt–förgrenat nätverk inom näringslivet är förstås en fördel. Liksom ett skyhögt startkapital och en lång karriär inom finansindustrin att falla tillbaka på. Homan Panahi hade inget av detta när han grundade sin investmentbank Vator Securities för åtta år sedan.

”I stället hade jag försökt lära mig branschen genom att ta ett jobb på lägsta tänkbara nivå, som mötesbokare. Det är ungefär som att börja som diskare på restaurang”, säger Homan Panahi och refererar till en verksamhet han kände sig betydligt mer hemtam i.

Under ett par år drev han en Sibylla-kiosk i Gävle, obetydligt större än en friggebod, där han tillbringade hela dagarna med sin far.

Homan Panahi införde en ny, effektivare löpande band-metod för matlagningen, vilket i kombination med större utbud gav en fyrdubbling av omsättningen. Mellan lunch- och middagsrusningen efter hamburgare och chorizo fanns ändå gott om tid att fundera, över framtiden och livet i stort.

”Jag har ju alltid brottats med frågan: Vad är poängen? I kiosken passade jag på att plöja massor av böcker, samlingar om de stora filosoferna genom tiderna och deras idéer, allt från Platon till Nietzsche. Läste, strök under, frågade pappa om han tänkt på att … Tills nästa kund dök upp och beställde en korv med bröd.”

Under sitt filosoferande kom Homan Panahi åtminstone fram till en sak, nämligen vad han inte ville med sitt liv: Utbilda sig till läkare, ingenjör eller jurist. Trygga, hedervärda yrken allihop, men inget som någonsin skulle göra honom lycklig, det kände han på sig.

”Jag letade efter något större och mer meningsfullt. Frågan var fortfarande bara vad.”

Homan Panahi växte upp i Iran under enkla omständigheter. Som sjuåring sålde han leksaker i Teherans parker och längs de avgasmättade gatorna, och även kaninungar som familjen födde upp i en bur uppe på taket. Kriget mot Irak rasade och staden träffades ibland av missiler. Till Sverige kom han som tolvåring i december 1989. Första bostaden i det nya landet var en flyktingförläggning i Märsta.

Homan Panahis 3 karriärtips:

1) Ta reda på vad du inte vill

”En bra början, nästan lika viktig som att bestämma sig för vad man vill.”

2) Gör det meningsfulla

”Vad är det för vits med att bli framgångsrik i sitt yrke, om man ändå inte blir lycklig?”

3) Gå inte efter titel

Sök i stället upp någon du ser upp till och vill vara lika bra som.  ”Ser du inte upp tlll din nuvarande chef är det dags att flytta på sig.”

bortvald

Läs också: 64 (!) procent tror de blev åldersdissade – när de sökte jobb

Skolan gick bra, så pass att han med tiden blev doktorand i pedagogik. Men som nästan färdig doktor hoppade han av. Homan Panahi såg inte längre vitsen med pedagogik som vetenskaplig disciplin – trots all forskning i ämnet sjunker ju resultaten ute i skolorna.

Samtidigt hade han via sin påbörjade doktorsavhandling fått upp ögonen för en märklig ovilja bland bankerna att skaffa kapital till småföretag med potentiellt revolutionerande innovationer inom hälsa, medicin och sjukvård. Idén till Vator Securities var född.

Bolaget har i dag 19 anställda och beräknas i år omsätta 80 miljoner kronor. Totalt har man tagit sex livsvetenskapsbolag till börsen varav tre passerat miljardvallen i värde.

”Det här är bara början. Först nu börjar jag genuint kunna mekanismerna i den här industrin. Jag känner mig som en sorts aktivist, som faktiskt bidrar till lösningen av stora globala problem inom livsvetenskap, läkemedel och medicinteknik.”

”Nyligen gjorde vi vår största kapitalanskaffning någonsin och man känner hur spiralen uppåt tar ny fart. Jag upplever det hela som ytterst angeläget och meningsfullt”, säger Homan Panahi.

Vad borde du gjort annorlunda?

”Kanske kommit igång med detta lite tidigare. Då hade jag ju hunnit ännu längre nu. Samtidigt är jag glad att jag inte boxade in mig för tidigt, utan envisades med mitt sökande – det var nog därför jag hamnade rätt till slut.”

nyajobb

Läs också: 8 säkra tecken på att du bör byta jobb

Relaterade artiklar

Kvinnor över 50 diskrimineras på grund av ålder.
Karriär

Kvinnor över 50 ratas - och får sämre lön

Kvinnor över 50 år diskrimineras på arbetsmarknaden på grund av sin ålder – med löneglapp på 10 000 kr. Det visar en ny rapport från Jurek.
Moocs och flipped classroom är två av de nya trenderna inom utbildning och kompetensutveckling.
Annonssamarbete Chef + Utbildning.se

9 trender som revolutionerar ditt lärande

Är moocs, flippade klassrum och mikrolärande vägen till ständigt lärande och kompetensutveckling på din arbetsplats?

Chefer inom bank och finans får höga betyg av anställda.
Karriär

Chefer inom IT hyllas - offentlig sektor i botten

I Netigates nationella undersökning bland medarbetare får chefer inom IT, bank och finans högst betyg av sina anställda. Bottenbetyg får ledarskapet inom transport och offentlig sektor.
Hälften av svenskarna kan tänka sig att byta yrke.
Karriär

Sifo: Hälften av svenskarna vill byta karriär

Den som leker med tanken på att byta jobb efter sommaren är inte ensam – enligt en ny Sifo-undersökning har var femte svensk nytt jobb i sikte det närmsta året.
Företaget IP-Only hjälper medarbetarna fram i karriären.
Karriär

Företaget som hjälper dig satsa - hos konkurrenten

Telekombolaget IP-Only har som första företag i Sverige startat en karriäraccelerator som ett sätt att attrahera talanger – även genom att skicka dem i armarna på konkurrenterna.
maria-content3
Karriär

Böckerna chefen ska läsa 2019

Böcker som riktar sig till chefer blir allt fler. Samtidigt får chefer allt mer att göra. Vilka böcker ska du egentligen välja och varför? Chefs expert på ledarskapsböcker Maria Gerlofson väljer ut sex aktuella och kommande böcker som hjälper dig i din roll på olika sätt.
3 skäl till att sommaren är rätt tid att söka jobb.
Karriär

3 skäl: Därför ska du söka jobb under sommaren

Det är mitten av juli och de svenska företagen hänger upp stängt-skylten för klassisk industrisemester. Inte är det någon idé att leta nytt jobb nu? Jo – här är tre skäl.
Svenska vd:ar läser mer än genomsnittet enligt en ny undersökning
Karriär

Viktigt med bildning för svenska vd:ar

Enligt en ny undersökning läser svenska börs-vd:ar mer böcker än folket i genomsnitt. Tre av fyra säger också att bildning är en viktig egenskap vid rekrytering.