Obamas 3 skäl till varför du måste misslyckas – ibland

Alla gör misstag – oavsett var du befinner dig i karriären. Och är du en entreprenöriell chef kanske det till och med är nödvändigt att göra misstag, enligt ex-presidenten Barack Obama.

Konflikthantering
Publicerad

Nyligen blev det klart att Barack Obama, USA:s tidigare president, kommer till Stockholm. I juni är tanken att han ska tala på tech-konferensen Brilliant Minds – som arrangeras av bland annat Spotifys vd Daniel Ek.

Så sent som i höstas besökte Obama Norges huvudstad och pratade då om ledare med entreprenöriell ådra. Enligt Inc kom ex-presidenten då med tre starka skäl till varför du ibland måste våga att misslyckas.

1) Du vågar tänja på gränserna

Om du hela tiden strävar efter att inte misslyckas kommer det begränsa dig, menar Obama. Som exempel måste även dåliga idéer få finnas i ett mötesrum för att sedan kunna särskilja dessa mot de bra. Det sin tur kommer hjälpa dig att tänka mer fritt och kreativt – om det på förhand inte finns några begränsningar.

2) Du får ett större perspektiv

Precis som i första exempel menar Barack Obama att det finns en risk, när du är banbrytande, att du inte ”vågar gå hela vägen in kaklet”. Men genom att tillåta dig och dina medarbetare att misslyckas ibland får du också perspektiv. Till exempel kan en idé som framstår som idiotisk idag visa sig vara helt lysande om 5­-10 år. Ibland kanske inte tiden är mogen – men det kan ändå vara en briljant idé.

3) Du missar inte några möjligheter

Alla toppchefer i världen kan nog erkänna att de gått fel och gjort misstag. Ändå är de på ledande positioner idag. Varför? Troligen för att de tidigt insåg att det är omöjligt att alltid vinna. Genom att våga misslyckas ökar du visserligen risken för att ”förlora”, men du kan sova gott om natten med vetskapen om att ni inte missat någon möjlighet, enligt Obama.

Dessutom kan du se era misslyckanden som läropengar. Om ni kan analysera vad som gick fel finns det massor av kunskaper att hämta för kommande projekt. Kunskap som är omöjlig att skaffa på andra sätt.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden