Två personer sitter och jobbar på ett kontor. På golvet bredvid dem ligger en hund.

Nya jobbkravet: Ta med hunden till kontoret

Får man ta hunden med sig till jobbet? Den frågan är avgörande för fyra av tio hundägare när de väljer arbetsgivare. Men det är bäddat för bråk, för samtidigt uppger 63 procent av de som arbetar på kontor att hundar är förbjudna, visar en ny undersökning.

Hunden är inte bara människans bästa vän som utgjort ett mysigt sällskap under många månaders hemifrån-arbete under pandemin. 

I takt med att arbetslivet återgår till det mer normala, visar det sig också att hunden är en potentiell konfliktkälla på jobbet och ett hinder vid rekryteringar för tusentals nyblivna hundägare. Detta enligt en undersökning bland 1 000 svenskar som arbetar på kontor, varav 300 hundägare, från Linkedin.

”Vi ser en risk att frågan om hund på kontoret kan leda till missnöje och konflikter. Å andra sidan kan saker som att ha en tydlig hundpolicy med en särskilt utsedd hundansvarig på arbetsplatsen och någon typ av hunddagis bli en konkurrensfördel vid rekryteringar”, säger Lisa Gunnarsson, vd för Linkedin Norden, i ett pressmeddelande.

Vad gör vi av alla corona-valpar när vi återgår till kontoren?

Läs också: Veckans trendspaning: Vad ska arbetsgivarna göra med alla corona-valpar?

Att hunden blivit en verklig knäckfråga på arbetsmarknaden framgår tydligt: Fyra av tio hundägare uppger att möjligheten att ta med hunden till kontoret är avgörande i deras val av arbetsplats. Tre av tio tänker säga upp sig om de hindras att ta med sin hund, visar undersökningen.

Samtidigt uppger sex av tio, 63 procent, att deras arbetsgivare förbjudit hundar på jobbet, på grund av allergi, hundrädsla och risken för störande avbrott. Att drygt hälften av hundägarna som jobbar på kontor ändå planerar att ta med hunden till jobbet, varje dag eller då och då, pekar även det på att det är bäddat för bråk. Det hela är komplext: Tre av tio säger att de tycker sämre om folk som är emot hundar på jobbet.

Bakgrunden till undersökningen är att Linkedin ser att frågan om hundar på kontoret allt oftare finns med vid rekryteringar, och att antalet nyregistreringar av hundar ökat rejält under pandemin – enligt Svenska Kennelklubbens med nästan elva procent under pandemiåret 2020, den största ökningen under hela 2000-talet. Närmare en miljon hundar finns i dag registrerade i Sverige, varav runt 140 000 i Stockholms län.

Populäraste hundraserna (nyregistreringar)

1. Labrador retriever, 3 201

2. Tysk schäferhund, 2 180

3. Golden retriever, 2 155

Källa: Jordbruksverket/Linkedin

Liten hund på ett kontor

Läs också: Husdjur på jobbet? Här är reglerna som gäller

chef-marknadsbit-1
Prenumerera på Chef

DITT ledarskap spelar roll

Vi stöttar dig! Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång.

Relaterade artiklar

Fyra unga medarbetare syns i rutor på en dator under ett digitalt möte. De vinkar till varandra.
Arbetsmiljö

Nio av tio: Hellre videomöten än tjänsteresor

Nio av tio svenskar är beredda att ersätta tjänsteresor med videomöten. Samtidigt irriterar sig många på tekniken. Det visar en ny undersökning.

20 procent av medarbetarna står för 80 procent av sjukfrånvaron. Det är där hälsoarbetet ska fokuseras, menar Lars Roth på MedHelp. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + MedHelp

Upptäck riskbeteenden som förvarnar om sjukskrivning

Chefer missar – helt i onödan – riskbeteenden som varnar för att medarbetare riskerar att bli långtidssjukskrivna.
Med rätt stöd kan det undvikas.
”Sjukfrånvaro behöver angripas utifrån data – inte magkänsla”, säger Lars Roth på Medhelp.

Aram Seddigh. Bild på ett kontor.
Arbetsmiljö

Arbetsplatsstrategen: Så lyckas ni med framtidens kontor

Hur vi utformar våra kontor och arbetsplatser kommer att spela en avgörande roll i hur väl vi klarar av förflyttningen in i framtidens arbetsliv. Det menar arbetsplatsstrategen Aram Seddigh, vars studier visar att ju mindre kontorslandskapen är, desto bättre. 

Ett ljust, rymligt och modernt co-working-space.
Arbetsmiljö

Trendspaning om framtidens kontor: Flexibelt och med wow-känsla

Fyra fastighetsbolag berättar om hur framtidens kontor ser ut: Det är två trender som drar åt olika håll.

En illustration på en hjärna som sitter på en tron med en krona på
Arbetsmiljö

3 tips: Så skapar du en hjärnvänlig arbetsplats

Genom att skapa en stöttande arbetsmiljö kan du se till att hjärnkapaciteten inte går åt till fel saker under arbetsdagen. Här är 3 tips på hur du gör, från arbetslivs- och organisationsforskaren Gisela Bäcklander.

En grupp kollegor sitter och diskuterar vid ett bord.
Arbetsmiljö

Ny önskelista från medarbetarna efter pandemin

Coronakrisen sätter sina spår – hälften av alla medarbetare är utbrända och en lika stor andel chefer ser verksamheten hotad av svårigheterna att rekrytera. Det visar en ny global studie som även listar vad dagens kandidater önskar allra mest av en arbetsgivare.

Visa hjärta som chef. Petra Spranger, HR-chef på Fastighets AB Balder, vill visa empati och omsorg om medarbetare – både på jobbet och privat. Foto: Anna Rehnberg
Annonssamarbete Chef + Feelgood

Får friskare medarbetare – med empatiskt ledarskap

”Vi vill kunna stötta medarbetare när det händer något i privatlivet”, säger HR-chef Petra Sprangers på fastighetsbolaget Balder. Där har empatiskt ledarskap, med fokus på hela hälsan, blivit en nyckel till engagerade medarbetare.

Intervjupersonen framför ett fönster in mot ett kontor.
Arbetsmiljö

Arkitekten: ”Ryktet om kontorets död är överdrivet”

Jonas Falk, arkitekt och partner på byrån Strategisk Arkitektur och expert på kontorsutformning, menar att ryktet om kontorets död är betydligt överdrivet. Här berättar han varför.