En av höstbudgetens mesta snackisar när det gäller arbetslivet är reformförslaget om utvecklingstid, även kallad ”det nya friåret” – där tusentals svenskar ska få betalt för att vidareutbilda sig. Förslaget har kritiserats hårt – men vad innebär det egentligen för din och dina medarbetares kompetensutveckling? Chef reder ut begreppen.
Detaljerna för exakt hur utvecklingstid ska fungera är ännu inte klara, men tanken är att ge människor möjlighet att utvecklas inom sin yrkesroll under upp till ett år – eller byta karriär, kanske till ett bristyrke – samtidigt som personer inskrivna hos Arbetsförmedlingen kan få in en fot på arbetsmarknaden genom vikariat.
Ersättningen ska enligt utgångspunkten hamna på samma nivå som a-kassan och vara pensionsgrundande. Det gamla friåret, som avskaffades 2007, gav 85 procent av a-kassan.
Så vad ska den chef som vill kompetensutveckla sig enligt utvecklingstid tänka på? Chef pratade med Pär Lager, som föreläser om kompetensutveckling och har en bakgrund som bland annat vd och rektor på Berghs och politiskt sakkunnig på Utbildningsdepartementet.
Hur stor är egentligen chansen att få igenom utvecklingstid hos sin nuvarande arbetsgivare för att byta karriär?
”Jag ser det här förslaget som ett jättebra sätt att få in radikal upskilling på agendan, ett sätt att nudga fram ett nytt tankesätt. Om du som anställd chef ser att du behöver lära dig mer om det här området, till exempel AI och du kan få ledigt från jobbet för att studera och arbetsgivaren behöver inte betala dig lön blir det en vinna-vinna-situation. Som individ satsar du på att gå ner till a-kassenivå, arbetsgivaren får en förstärkning i kompetens och även samhället får en jätteförstärkning i kompetens.”
Pär Lager tror inte heller att det kommer att handla om ettåriga utbildningar i första hand, men säger också att det finns mycket att göra inom utbildningsområdet när det gäller till exempel hur universitet och högskolor erbjuder vidareutbildningar för yrkesverksamma.
Hur kan chefen som är rädd att förlora kompetens genom att medarbetare lämnar jobbet tänka?
”Alla chefer ser att vi måste lära oss brutalt mycket mer, det visar inte minst Chefs undersökning om kompetensutveckling i senaste numret. Jättemånga har ångest, hur sjutton ska det här hända? Men – här kommer en möjlighet.”
”Den som är rädd att förlora kompetens får ju se till att arbetsplatsen blir ännu mer attraktiv, och inte minst, att jag som chef kompetensutvecklar mig blir ännu bättre ledare. För största anledningen till att byta jobb är på grund av missnöje med chefen. Det är mänskligt att tänka att man riskerar att förlora medarbetare genom kompetensutveckling – men så kan en modern chef inte tänka.”
Förslaget om utvecklingstid har dock stött på patrull från flera håll redan på förhand. Svenskt Näringsliv har kritiserat det med motiveringar som att konjunkturläget är fel och att arbetslösheten ökar just nu.
LO menar att pengarna istället för att vidareutbilda personer som redan har jobb, skulle kunna användas till utbildningsinsatser för arbetslösa.
En tydligare inriktning mot att fylla tomma tjänster i bristyrken är också önskvärt, skriver SSR, Lärarnas riksförbund och Sveriges läkarförbund i en gemensam debattartikel i DN.
Ledarnas förbundsordförande Andreas Miller tror att reformen skulle ha en ganska liten inverkan på svensk arbetsmarknad, sett till hur stor satsningen är i pengar.
”Nu är det här förslaget inte presenterat i detalj så det är svårt att bedöma, men vi tror att man skulle vinna på att föra en dialog med parterna på förhand. Arbetsgivarsidan och facken är just nu i en stor förhandling om omställning och kompetensutveckling – det ser vi kommer att påverka svensk arbetsmarknad mer än detta,” säger han
”Det finns ett jättestort behov av kompetensutveckling och omställning. Det är en central fråga för chefer – både när det handlar om rekrytering men vi ser också att chefer och ledare behöver en egen kompetensutveckling.”
Förslaget förväntas träda i kraft tidigast under slutet av 2020 – 200 miljoner är avsatta i budgetpropositionen för det – och utvecklingstiden förväntas vara fullt utbyggd till 2022, då med kostnader på en knapp miljard, enligt SVT.
I början kommer endast några hundra personer omfattas. 2022 kan den omfatta några tusen personer. Det beror också på hur mycket utvecklingstid varje sökande tar ut.
Förslaget om utvecklingstid innebär att en anställd under upp till ett år ska ha möjlighet att vara ledig från jobbet för att kunna ägna sig åt kompetensutveckling, till exempel genom utbildning, eller att starta eget. Till skillnad från friåret, där det inte fanns krav på särskild sysselsättning.
Liksom under friårsreformen kan man under utvecklingstid vara ledig från tre månader upp till ett år. Om en ansökan om utvecklingstid beviljas eller ej kommer att bero på en frivillig överenskommelse mellan arbetsgivare och anställd.
Enligt DN måste man för att kunna ansöka om utvecklingstid ha arbetat minst tio av de senaste 15 åren och ha minst fem år kvar till den lägsta åldern för allmän pension. Tidningen skriver också skriver att utbildningen som söks måste vara studiestödsgrundande och att reglerna för att starta eget under utvecklingstiden är inte klara ännu.
På Chef 2021 presenterar vi de viktigaste lärdomarna från chefsåret 2020 samtidigt som vi spanar i kristallkulan mot trenderna som kommer prägla chefsrollen framöver. Psst! I år öppnar vi upp evenemanget för alla chefer att delta – kostnadsfritt!
Med Chefboken är det enkelt, vi har sammanfattat det viktigaste du behöver veta till 30 minuters läsning eller lyssning. Julerbjudande! Halva priset på 6 månader med Chefboken.
Hur stärker du din konkurrenskraft som chef eller ledare? På Chefakademin finns det flera digitala kurser som hjälper dig upskilla ditt ledarskap. Ta en smart paus på hemmakontoret och lär dig något nytt.
Chef Dilemma är podden där Cissi Elwin ställer Sveriges toppchefer inför ett verkliga dilemman. I det senaste avsnittet möter hon Anna Wikland, Sverigechef Google. Missa inte det!
Sverige har en ovanligt låg andel unga chefer jämfört med andra länder. Bara var fjärde ledare är under 40 år. Undersökningar visar dessutom att hälften av dem funderar på att sluta.
Annonssamarbete
Chef + Handelshögskolan i Stockholm
En tvärnit i verksamheten startade en positiv kedjereaktion hos Scania. Att hjälpa till under pandemin har gett både ett innovationslyft och ny stolthet.
”Jag ser en nytändning hos medarbetarna”, säger Anna-Lena Strömsten, Head of People Development, hos lastbilstillverkaren.
Årets superkommunikatör 2019, John Mellkvist, skriver i boken "Välj din ålder" om våra förlegade attityder till ålder. Vi behöver se fördelarna med alla olika åldrar, menar han.
Att vara överkvalificerad är en vanlig karriärfälla. Jesper Olsson, specialist på jobbsökning, hjälper dig att ta dig ur den. ”Gör det tydligt för din chef att du är intresserad av ett större ansvar”, säger han.
Svenska storbolag och forskare är överens: Det här är ledarskapet som bygger lönsamma affärer. Se webbinariet Chef Live där du lär dig om ansvarsfullt ledarskap av Stora Ensos vd Per Lagervall, Apotekets Magnus Frisk och forskare på Handelshögskolan.
Cecilia Beck-Friis har hittat hem som vd. Till Hemnet.
I podden Chef Dilemma berättar hon om ett jobbstopp i karriären som gav en nystart.
”Jag skulle gärna göra det igen. Hoppa ut i inget, och se vart det leder.”
Kunskap är en färskvara, men vem är det egentligen som ansvarar för att den inhämtas – företaget eller den anställde? Siri Wikander, expert inom personalutveckling, ger sin syn på saken.
Väntar ett nytt "det nya normala" när det efterlängtade vaccinet rullats ut? Här är punkterna att hålla i minnet för dig som ska leda förändring under året.
Under pandemin har korttidspermitteringar och ökat hemarbete frigjort tid för många svenskar, tid som kunde ha utnyttjats till kompetensutveckling. Men lärandet ligger i stort sett stilla – trots stora behov.
Bristande arbetsglädje kan sänka livskvaliteten, och för chefer i högre positioner kan jobbet i ett sådant läge kännas som en återvändsgränd. Så här kan du ta dig ur karriärfällan.
Visst är det härligt när alla är överens. Men du som gått över helt till digitala möten märker kanske att ja-sägandet ökat? Såhär kan du göra för att istället främja fritt och kreativt tänkande.
Vi behöver ägna 101 dagar åt kompetensutveckling för att ens kunna utföra våra grundläggande arbetsuppgifter år 2022 enligt World Economic Forum. Det är 25–30 dagar per år. Eller 5 timmar i veckan. Hur många timmar ägnar du och ditt team?
Det livslånga lärandet har på senare år lyfts fram som en karriärnödvändighet. World Economic Forum går nu steget längre, och utropar en akut global kunskapskris. Och organisationen pekar ut en viss färdighet som viktigare än alla andra att tillägna sig.
Hjärnan är fantastisk, men när det gäller att lära sig nya saker så har den sina begränsningar. Så här kan du behålla kunskapen med smarta mobilverktyg.
karriären – hemifrån Måste karriärutvecklingen sättas på paus under ett globalt krisläge? Inte nödvändigtvis. Här är fem tips för att fortsätta växa professionellt trots att du sitter ensam på hemmakontoret.
Videomötena avlöser varandra som aldrig förr under covid-19. Och även om det är praktiskt att kunna ses utan att träffas kan videosamtalen upplevas som mer utmattande än vanliga möten. Detta kan du göra för att minimera Zoom-tröttheten.
Vi har lång erfarenhet av företagsanpassade utbildningar i klassrum, online och i blended learning-form. Välj det upplägg som passar din organisation bäst.
På Chef 2021 presenterar vi de viktigaste lärdomarna från chefsåret 2020 samtidigt som vi spanar i kristallkulan mot trenderna som kommer prägla chefsrollen framöver. Psst! I år öppnar vi upp evenemanget för alla chefer att delta – kostnadsfritt!
Med Chefboken är det enkelt, vi har sammanfattat det viktigaste du behöver veta till 30 minuters läsning eller lyssning. Julerbjudande! Halva priset på 6 månader med Chefboken.
Hur stärker du din konkurrenskraft som chef eller ledare? På Chefakademin finns det flera digitala kurser som hjälper dig upskilla ditt ledarskap. Ta en smart paus på hemmakontoret och lär dig något nytt.
Chef Dilemma är podden där Cissi Elwin ställer Sveriges toppchefer inför ett verkliga dilemman. I det senaste avsnittet möter hon Anna Wikland, Sverigechef Google. Missa inte det!
Vi är glada för att du besöker Chef.se! Vi vill gärna veta mer om dig och varför du besöker oss.
Vill du delta i vår undersökning? Det tar bara tre minuter – vi lovar!Om du väljer att lämna din e-postadress tävlar du om en valfri webbkurs från Chef.
Artikeln du vill läsa är låst. Du behöver logga in på chef.se för att fortsätta läsa. Det är enkelt och kostnadsfritt, allt som behövs är din mailadress.
Digitalt innehåll
Du får obegränsad tillgång till allt kostnadsfritt innehåll på chef.se
Digitalt innehåll
Du får obegränsad tillgång till allt kostnadsfritt innehåll på chef.se