Studie: Transparens minskar egoism

Personer som har förlorat accepterar resultatet lättare om de får information om hur urvalet gått till. De blir också mindre själviska, visar en ny studie.

Karriär
Text: Sara Hasbar
Publicerad
Illustration av kvinna som visar på en process på ett bord och en man som vänder sig bort med armarna i kors.å

Bortvald i rekryteringsprocessen till drömjobbet?

Då känner du dig antagligen orättvist behandlad. Men ny forskning visar att förlorare i konkurrensutsatta situationer lättare accepterar resultatet om de får information om hur urvalet gått till. De blir också mindre själviska, enligt en studie som är gjord vid Linköpings universitet.

”När vi misslyckas överskattar vi hur orättvis situationen varit. Det ökar risken att vi blir mer egoistiska och omoraliska. Exempelvis kan det leda till att anställda börjar prata illa om kolleger på arbetsplatsen i en anställningsprocess”, säger Kajsa Hansson, doktorand i nationalekonomi vid Linköpings universitet i ett pressmeddelande.

I sin studie lät forskarna 444 deltagare tävla mot varandra genom att lösa matematiska uppgifter.

Efteråt fick både vinnare och förlorare avgöra hur mycket av vinnarens prissumma som de själva tyckte de var värda. Det visade sig att förlorarna tog mindre av vinnarnas prissumma om de fick information om att tävlingen genomförts på lika villkor. Utan information överskattade förlorarna hur orättvis tävlingen var. 

”Vi ser att osäkerhet kring rättvisan i en konkurrenssituation gör att man blir mer egoistisk. Men information och transparens kan dämpa detta. För att skapa ett mer etiskt och rättvist samhälle är det alltså inte bara viktigt att skapa och implementera rättvisa processer – att informera om detta kan vara minst lika viktigt”, säger Kajsa Hansson.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden