Två kollegor på arbetsplatsen

Ny studie: 89 procent tycker att de har en schysst arbetsplats

En solklar majoritet upplever att de litar på varandra på jobbet. Men inte alla tycker att de får tillräckligt med uppmuntran för sin arbetsinsats. Det visar en ny undersökning från Sifo och Hej Engagemang.

Studien, som är gjord under december 2020 till januari 2021, visar att allt inte är nattsvart på arbetsplatserna trots coronapandemin.

Hela 77 procent av de svarande tycker att deras arbete känns lustfyllt, samt att organisationens gemensamma mål är engagerande. 87 procent säger sig också ha en kollega på jobbet som bryr sig om en.

Av de som jobbar på distans har 34 procent svarat att distansarbetet påverkar dem positivt. 33 procent tycker inte att distansarbetet påverkar dem positivt, och 33 procent svarar ”varken eller”. Kvinnor är mer positiva till distansarbete än män, med en skillnad på 8 procentenheter.

I studien går också att utläsa tydliga förbättringsområden:

  • Endast hälften av de svarande tycker att arbetsplatsen skapar tid för reflektion och utveckling. De som deltidsarbetar upplever detta i ännu lägre grad än heltidsarbetande och egenföretagare.
  • 64 procent av männen tycker inte att deras arbetsroll utvecklas i linje med de egna behoven, och 62 procent av männen tycker inte att de får tillräcklig uppmuntran för sin arbetsinsats. Bland män och kvinnor totalt är det 67 procent som önskar mer uppmuntran.
  • De flesta tycker att den individuella rollen och ansvarsområdena är tydliga, men bara 55 procent följs regelbundet upp på de individuella målen.

Undersökningen är genomförd av Sifo på uppdrag av HejEngagemang! Totalt deltog 1043 personer, varav 52 procent har svarat att de arbetar på distans.

Extrovert som jobbar hemifrån

Läs också: Extroverta klarar hemarbetet bäst

chef-marknadsbit-1
Prenumerera på Chef

DITT ledarskap spelar roll

Vi stöttar dig! Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång.

Relaterade artiklar

Man sitter på golvet med en bärbar dator i knät
Arbetsmiljö

Sifo: Fortsatt hemarbete 2022

Det nya arbetssättet är här för att stanna. Enligt en ny Sifo-undersökning kommer de som jobbat hemifrån fortsätta med det i år. Vanligast är att arbeta hemifrån några dagar i veckan. I och med det kommer ergonomin på hemmakontoret  ha ännu större betydelse.

Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, erbjuder sina medarbetare förmånscyklar. Foto: Nils Petter Nilsson
Annonssamarbete Chef + Bikelease

”Förmånscykel ger gladare medarbetare”

För två år sedan valde Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, att erbjuda alla medarbetare förmånscyklar. ”Det är ett prisvärt sätt att förbättra folkhälsan och få gladare medarbetare”, säger han. Från och med den första januari är det dessutom ännu billigare med förmånscykel.
machoindex-illustration
Arbetsmiljö

Larmrapport: Machoattityderna ökar inom samhällsbyggnad

Den skadliga machokulturen i samhällsbyggnad ökar. Det visar Byggchefernas machoindex för 2022 som presenteras idag.

Kontorslandskap
Arbetsmiljö

Ny studie: Kontorsmiljön avgörande för motivationen

Om du som chef känner oro över hur dina medarbetare ska hålla motivationen vid liv när det är dags att gå tillbaka till kontoret är du inte ensam. Var tredje medarbetare mellan 35 och 49 år tvivlar nämligen på att arbetsgivarna kommer kunna skapa motivationen för att de ska komma in till kontoret. Det visar undersökning gjord av Kantar Sifo på uppdrag av MER Arkitekter.

Två kvinnor skakar hand.
Arbetsmiljö

Hövlighet kan öka välmående och prestation

Hövlighet på jobbet påverkar både prestation och hälsa. En ohövlig ton kan lätt sätta sig i hela företagskulturen. Nu testar forskare en ny modell på svenska arbetsplatser som ska motverka ohövlighet. 

en kvinna sitter framför sin dator och ser frustrerad ut. I bakgrunden samtalar kollegor.
Arbetsmiljö

Dålig företagskultur stressar anställda

En negativ företagskultur är den största orsaken till stress på jobbet, enligt en ny undersökning. På andra och tredje plats kommer hög arbetsbelastning och brist på resurser.

Det finns enkla och effektiva sätt för chefer att öka engagemanget hos medarbetarna. &franklys Caroline Fjellner tipsar om vad som går att börja med direkt.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 sätt för chefer att öka engagemanget – redan i dag

Engagemanget på jobbet har tagit stryk under pandemin. Men det finns flera enkla saker som du som chef kan göra direkt för att vända trenden. Vilket av tipsen tänker du börja med?
En kvinna arbetar framför datorn i sitt hem.
Arbetsmiljö

Hälften får mer gjort på distans än på kontoret

Hälften jobbar mer när de arbetar hemifrån än när de är på den gemensamma arbetsplatsen, visar en ny Novus-undersökning. Den visar också att en majoritet vill fortsätta jobba på distans, till viss del eller helt. Men allt fler får inte den flexibilitet de önskar av arbetsgivaren.