Två kollegor på arbetsplatsen

Ny studie: 89 procent tycker att de har en schysst arbetsplats

En solklar majoritet upplever att de litar på varandra på jobbet. Men inte alla tycker att de får tillräckligt med uppmuntran för sin arbetsinsats. Det visar en ny undersökning från Sifo och Hej Engagemang.

Studien, som är gjord under december 2020 till januari 2021, visar att allt inte är nattsvart på arbetsplatserna trots coronapandemin.

Hela 77 procent av de svarande tycker att deras arbete känns lustfyllt, samt att organisationens gemensamma mål är engagerande. 87 procent säger sig också ha en kollega på jobbet som bryr sig om en.

Av de som jobbar på distans har 34 procent svarat att distansarbetet påverkar dem positivt. 33 procent tycker inte att distansarbetet påverkar dem positivt, och 33 procent svarar ”varken eller”. Kvinnor är mer positiva till distansarbete än män, med en skillnad på 8 procentenheter.

I studien går också att utläsa tydliga förbättringsområden:

  • Endast hälften av de svarande tycker att arbetsplatsen skapar tid för reflektion och utveckling. De som deltidsarbetar upplever detta i ännu lägre grad än heltidsarbetande och egenföretagare.
  • 64 procent av männen tycker inte att deras arbetsroll utvecklas i linje med de egna behoven, och 62 procent av männen tycker inte att de får tillräcklig uppmuntran för sin arbetsinsats. Bland män och kvinnor totalt är det 67 procent som önskar mer uppmuntran.
  • De flesta tycker att den individuella rollen och ansvarsområdena är tydliga, men bara 55 procent följs regelbundet upp på de individuella målen.

Undersökningen är genomförd av Sifo på uppdrag av HejEngagemang! Totalt deltog 1043 personer, varav 52 procent har svarat att de arbetar på distans.

Extrovert som jobbar hemifrån

Läs också: Extroverta klarar hemarbetet bäst

mpuff
Prenumerera på Chef

Få den bästa starten på det nya året

Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång 2021.

Relaterade artiklar

sjalvledarskapvalmaende
Arbetsmiljö

Ny studie: Självledarskap ger ökat välmående

Människor som utövar självledarskap blir bättre på att hantera osäkerhet, samarbeta med andra och att sätta gränser mellan jobb och fritid, visar en ny studie. 
Maria Geijer på Morot & Co ger råd om hur du knyter dina kunder närmare. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Morot & Co

Så enkelt tar du klivet närmare kunden

Bli bättre på att få nya kunder och behålla dem ni har. ”Många missar hur enkelt det kan vara att testa, utforska och samla in kunskap om vad som är intressant för just deras kunder”, säger Maria Geijer, på Morot & Co

Katarina Berg
Arbetsmiljö

Så funkar Spotifys nya "jobba där du vill"-koncept

Spotify lanserade i veckan sin nya jobbmix där alla medarbetare får arbeta där de önskar. Men hur går det till egentligen?

Hemma-arbetare
Arbetsmiljö

Forskare varnar: Hemifrån-arbete kan ge sämre lön

Det flexibla arbetslivet är här för att stanna, även efter coronakrisen. Nu varnar forskare för att hemmajobbandet kan ge sämre karriärmöjligheter, sämre lön och prestationer som inte syns.
Katarina Zetterqvist, verksamhetsområdesansvarig HR, Lantmäteriet
Arbetsmiljö

Här får de anställda 5000 kronor till hemmakontoret

Drömmer du om en lite härligare arbetsplats hemma? På Lantmäteriet ges alla 5000 kronor var att inreda sina arbetsplatser med. ”Vi såg att våra medarbetare behövde få bättre förutsättningar att göra sitt jobb”, säger Katarina Zetterqvist, verksamhetsområdesansvarig HR.
Arbetsplats/Hemmakontor/Helg
Arbetsmiljö

Framtidens arbetsliv: Nio till fem blir 3-2-2

Att jobba "nio till fem" är ett standarduttryck för den vardagligt normala arbetstillvaro som bara rullar på – men nu har covid 19-pandemin ställt även det begreppet på ända.
anna_hellman3
Annonssamarbete Chef + Stockholms universitet

Gör dig startklar att leda i förändring

En rejäl kunskapsinvestering – i exakt rätt tid. ”Det är bland det bästa som har hänt mig!”, säger Anna Hellman, vd, om sin Executive MBA från Stockholms universitet.

Distansjobbare under corona
Arbetsmiljö

7 tips – så leder du medarbetarna på distans

Distansjobb är framtiden, även efter de pågående massvaccineringarna mot covid 19 – det menar 90 procent av HR-cheferna i en enkät från globala konsultföretaget Gartner. Här är de bästa tipsen på hur du får det att funka som chef.