Tre män som arbetar på en byggarbetsplats står och pratar. Det är solnedgång.
Byggbranschen är en av de värst drabbade branscherna.

Ny rapport: Ökad ohälsa på jobbet

Var tredje arbetstagare har problem med hälsan kopplat till arbetet, visar en ny undersökning från Arbetsmiljöverket. Det är en ökning jämfört med tidigare år. Värst drabbade är kvinnor inom kommun och landsting.

Var tredje, (32 procent), upplevde hälsobesvär förra året. Det visar en ny undersökning från Arbetsmiljöverket. Särskilt utsatta är kvinnor som arbetar inom kommuner och regioner. Där svarar fyra av tio att de är drabbade.

De vanligaste besvären är trötthet och värk i nacke, axel och arm. Orsakerna är främst för hög arbetsbelastning, påfrestande arbetsställningar, långvarigt stillasittande och krävande kontakter med kunder och patienter. 

Totalt innebär det att hela 1,6 miljoner personer hade arbetsrelaterade besvär under 2020. Det är en ökning jämfört med 2018, då antalet var 28 procent. 

”Det här är en varningsklocka om att det finns saker i arbetslivet som arbetsgivare faktiskt måste arbeta ännu mer aktivt med. De är viktigt att förebygga allt från fysiska besvär, till besvär orsakade av sociala eller organisatoriska faktorer i verksamheten, säger Arbetsmiljöverkets generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem i ett uttalande.

underso%cc%88kningen-nr-8-bilder-webb_intervjuperson-01

Läs också: Så mår chefen: Mer ont i kroppen men mindre stressad

Kvinnor upplever besvär i högre grad än män, framför allt inom vård, omsorg och utbildning, där fler kvinnor än män totalt sett arbetar. Särskilt drabbade branscher och yrken är undersköterskor, sjuksköterskor, grundskollärare, fritidspedagoger och förskollärare samt snickare, murare och anläggningsarbetare.

En grupp som sticker ut är medarbetare i åldrarna 16 till 29 och 30 till 49 år. Här är Nästan varannan person med arbetsrelaterade besvär också drabbade av oro eller ångest och symtom på depression eller utmattning. 

Ann Ponton Klevestad, enhetschef för statistik och analys på Arbetsmiljöverket, tror att en orsak är att det är svårt att få ihop balansen i livet, med familjeliv och jobb.

Resultatet är oroväckande, anser hon:

 ”Om man stressar under en längre tid kan det leda till arbetsrelaterade besvär och långa sjukskrivningar. Det är inte förenligt med det som vi har som mål – ett långsiktigt och hållbart arbetsliv”, säger Ann Ponton Klevestedt.

Rapporten arbetsorsakade besvär 2020

  •  32 procent (eller 1,6 miljoner) har haft besvär till följd av arbetet.
  • Fler kvinnor än män upplever hälsobesvär på grund av arbetet.  Nästan fyra av tio kvinnor (37 procent) hade arbetsrelaterade besvär, medan nära var tredje man (27 procent) upplevde besvär.
  • För hög arbetsbelastning var den vanligaste orsaken till arbetsrelaterade besvär bland dem som fått besvär till följd av andra förhållanden än olycka.
  • Var tredje med besvär till följd av olycka angav fallolycka som orsak.
  • Mer än sju av tio med arbetsorsakade besvär kände trötthet på grund av arbetet.
  • Nästan två tredjedelar (64 procent) av de med besvär led av fysisk smärta eller värk.
  • Var tredje person med besvär hade varit frånvarande från arbetet på grund av besvären minst någon gång under 2020.
  • Nära fyra av tio av de med besvär uppger att de fått personlig stöttning på grund av besvären av chefen eller någon annan som arbetsgivare utsett.
Person i soffa som är hemma med psykisk ohälsa

Läs också: Ledarna som agerar mot psykisk ohälsa

Relaterade artiklar

En kvinna håller i en klangskål. Till vänster: Person ger kvinna ett par bowlingskor.
Hälsa

Nu ska chefen avgöra vad som är friskvård

Arbetsgivaren får ett större ansvar för att bedöma vad friskvårdsbidraget får användas till. Det blir resultatet när Skatteverket tar bort den exempellista på aktiviteter som tidigare funnits. Det är den stora – och enda – nyheten kring friskvårdsbidraget 2022. 

Det finns enkla och effektiva sätt för chefer att öka engagemanget hos medarbetarna. &franklys Caroline Fjellner tipsar om vad som går att börja med direkt.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 sätt för chefer att öka engagemanget – redan i dag

Engagemanget på jobbet har tagit stryk under pandemin. Men det finns flera enkla saker som du som chef kan göra direkt för att vända trenden. Vilket av tipsen tänker du börja med?
Niklas Laninge till höger. Bild på två par vilande fötter framför en öppen brasa.
Hälsa

Så hanterar du julstressen

Sönderstressad inför jul? Gör ett beteendepsykologiskt experiment. Pandemin ger dig alla ursäkter du behöver för att tacka nej och istället hinna njuta av allt det vackra – och lämna in budgeten. Det säger beteendepsykologen Niklas Laninge. 

En ung kvinna sitter framför sin dator och äter lunch, i form av en smörgås.
Hälsa

”Missa inte de tidiga signalerna på psykisk ohälsa”

De psykiska ohälsotalen skenar. Men det måste inte vara komplicerat att sätta in åtgärder på arbetsplatsen. ”Ibland behövs det inte mer än att chefen följer upp den anställda”, säger Gunnar Bergström, professor i arbetshälsovetenskap vid Högskolan i Gävle.

En
Hälsa

Allt fler blandar jobb och semester – kan ge sämre återhämtning

Allt fler tar längre ledigheter och passar på att sitta på annan ort och jobba. Men det innebär en risk att du får sämre koll på hur mycket paus du får från jobbet.

Illustration av bland annat en hjärna och en person som pratar.
Hälsa

Studier ger nyckeln till välmående team

Ta hjälp av forskningen för att förebygga psykisk ohälsa på din arbetsplats. Nu finns en ny sammanställning över 32 vetenskapliga studier som visar hur du kan göra.

Louise Wohrne utvecklas som hållbar ledare hos BillerudKorsnäs. Foto: Karina Ljungdahl
Annonssamarbete Chef + BillerudKorsnäs

Hon förändrar världen på jobbet

På BillerudKorsnäs är inte bara produkterna hållbara utan även deras ledare. Men vad innebär det i praktiken? ”För mig betyder det att jag får verktygen för att utveckla både mig själv och medarbetarna och att jag bidrar till en bättre värld”, säger Louise Wohrne, Director Sustainability och Public Affairs, på BillerudKorsnäs.
Kvinna sitter framför dator, ljus flödar in genom fönstret.
Hälsa

Ta in ljuset - bli piggare

Under vintern når bara fem procent av det globala ljuset till Sverige. Vill du få så mycket som möjligt av det ljus som finns? Se till att vara ute före klockan tio på morgonen.