Styrketräning hjälper mot klimakteriebesvär.

Ny forskning: Träning kan hjälpa chefer – genom klimakteriet

Forskare vid Linköpings universitet har gjort en världsunik studie av sambanden mellan styrketräning och klimakteriebesvär.

Trots att alla kvinnor genomgår det, och många drabbas av besvär som kan påverka arbetet, talas det förhållandevis lite om klimakteriets inverkan på yrkeslivet. Klimakteriet, eller menopausen, inträffar i snitt vid 51 års ålder i Sverige – men den sista mensen kan komma närsomhelst efter 40-årsstrecket.

Klimakteriet gör oss ganska unika som art. Förutom hos människan hittas klimakterium bara hos späckhuggaren och grindvalen, och det tros ha uppstått genom en genetisk mutation – som tros ha gynnat evolutionen genom att tillhandahålla avkomman med en extraförälder i form av en farmor eller mormor.

Åldersligan bland svenska yrkesarbetare leds enligt SCB av general-, landstings- och kommundirektörer, med en medelålder på 53 år. Bland de 25 yrken med högst medelålder utgörs omkring hälften av olika chefstjänster, inte minst inom offentlig sektor där andelen kvinnliga chefer är som högst.

Kvinnor över 50 diskrimineras på grund av ålder.

Läs också: Kvinnor över 50 ratas - och får sämre lön

Många av dessa lider i tysthet av urinvägsbesvär, sömnproblem, humörsvängningar eller värmevallningar – vilket kan skapa obehag i till exempel en mötessituation, och leda till koncentrationssvårigheter, sjukskrivning eller retlighet gentemot medarbetare och familj. 80 procent upplever fleråriga besvär och 30 procent så pass allvarliga sådana att livet påverkas på alla fronter, skriver Kollega.

Hormonbehandlingar kan hjälpa, men nu visar en ny studie från Linköpings universitet att även styrketräning två-tre gånger per vecka kan lindra besvär med svettningar och värmevallningar. Detta är den första studien i världen som granskat just denna träningsform. Tidigare undersökningar har tittat på mer allmänna samband mellan motion och klimakteriebesvär, men då med otydliga resultat. Det gäller alltså att ta i ordentligt för att metoden ska ha önskad effekt.

”Det är förmodligen så att motionen måste innebära en rejäl ansträngning med påtagligt höjd puls, snabbare andning och svettningar för att förbättra klimakteriebesvären. Vår teori är att ansträngande träning kan påverka endorfinerna i det centrala nervsystemet där också temperaturregleringscentrum sitter”, säger Emilia Berin, doktorand vid Institutionen för klinisk och experimentell medicin.

traningae1

Läs också: 3 tips: Så här styr chefen upp jobbträningen

Forskarna studerade 58 kvinnor med en medelålder på 55 år, under 15 veckors tid. Halva gruppen motionerade som vanligt, medan den andra halvan sattes i ett program med fysiskt utmanande styrketräning tre gånger i veckan, 45 minuter åt gången. Styrketräningsgruppen minskade sina besvär med vallningar med 44 procent, till skillnad från kontrollgruppen.

”En slutsats är alltså att ansträngande styrketräning två till tre gånger i veckan kan få bort närmare hälften av alla vallningar och svettningar. Det bör ses som ett bra resultat. Hormontabletter, som östrogen, får visserligen bort närmare 90 procent av besvären. Men alla kan inte använda hormonbehandling, exempelvis kvinnor med bröstcancer eller män med prostatacancer, som också kan drabbas av vallningar vid medicinering”, säger Emilia Berin.

Studien pekar även mot att träningen kan medföra ökat välbefinnande också på andra vis.

”Den analysen är inte klar men preliminära resultat visar att styrketräningen tycks ha effekt på livskvalitén i stort, sett till både fysisk och psykisk hälsa”.

Relaterade artiklar

sjukpajobbet
Hälsa

Undersökning: Sex av tio går sjuka till jobbet

Vabruari hägrar och kurvan över fall av influensa pekar allt brantare uppåt. Sex av tio säger att de går tillbaka till jobbet innan de blivit helt friska.
Hemfrids vd Monica Lindstedt
Annonssamarbete Chef + Hemfrid

Ge dig själv mer vardagsflow 2020

Andan i halsen. Ständigt dåligt samvete. Många chefer har tappat livsbalansen. ”Har du råd, så köp en tjänst och ta hand om dig själv”, råder Hemfrids Monica Lindstedt.
cb-content-focus
Arbetsmiljö

Chefer som kan fokusera är framtidens vinnare

Känner du att livet innehåller för många distraktioner? Forskning visar tydligt att förmågan till fokuserad uppmärksamhet är en stor konkurrensfördel både på jobbet och i livet i stort. Samtidigt har vår förmåga att fokusera aldrig varit så utsatt för prövningar som nu. 
Person som återhämtar sig i utomhuspool
Hälsa

Högpresterare: Glöm inte att återhämta dig!

Gick du ut för hårt med ditt nyårslöfte? Chefer är högpresterare, det vet Mikael Mattsson, medicine doktor i fysiologi, som föreslår ett helhetstänk där träning och återhämtning samspelar.
fokus
Hälsa

Träna fokus – med din ”inre chef”

Chefens verklighet är så komplex att det är svårt att hålla i längden utan mindtraining och ökat fokus.
grata
Hälsa

Gråt ut på jobbet – och hitta lugnet

Trots allt snack om att glada medarbetare är produktiva är det inte fel med lite tårar på jobbet. Det är högst mänskligt och kan vara tecken på en hälsosam arbetsplats.

skandia_3
Annonssamarbete Chef + Skandia

Bli en magnet för de bästa medarbetarna

Konkurrensen är knivskarp. Företag som vill locka – och hålla kvar – de bästa medarbetarna behöver steppa upp. ”Det handlar om att vara en bra, ansvarsfull och attraktiv arbetsgivare”, säger Mattias Munter på Skandia.
Julbord med dryck
Hälsa

En av tio undviker julbordet – kollegorna dricker för mycket

Tre av fyra svenskar tycker inte att det är viktigt med alkohol på jobbets julbord, visar en ny undersökning. Samtidigt uppger över hälften att det finns en förväntan om att de ska dricka alkohol när det sker.