Djupsömn skyddar hjärnan mot känslomässig stress.

Ny forskning: Djup sömn lindrar ångestsyndrom

En sömnlös natt kan höja den känslomässiga stressnivån med så mycket som 30 procent. Samtidigt kan djupsömn mildra ångestsymtom. Det visar en ny amerikansk studie.

En god natts sömn är viktigare än vi tidigare trott. Chefer som någon gång haft en riktigt dålig natt, med bara några korta ögonblick av grund sömn, vet att den efterföljande dagen gärna kantas av motgångar. Och det beror inte bara på utmattning – våra känslor sätts också i obalans av utebliven sömn.

I en studie som nyligen publicerades i tidskriften Nature Human Behaviour har ett forskarteam vid University of California i Berkeley kartlagt sambandet mellan sömn och ångest. Studien visar att tillståndet som kallas NREM-sömn – eller djupsömn till vardags – har förmågan att reparera hjärnan och motverka ångest. Forskningsresultaten är det hittills starkaste belägget för att ångestsyndrom är nära kopplat till djupsömn.

”Vi har identifierat en ny funktion hos djupsömnen, som går ut på att under nattens lopp dämpa ångest genom en omorganisation av hjärnans kopplingar”, säger Matthew Walker, professor i neurovetenskap och psykologi, och en av studiens huvudförfattare. ”Djupsömnen verkar vara en naturlig ångestdämpare, så länge vi får ta del av den varje natt”.

sleep1

Läs också: Forskare: ”Dåligt med sömn är som en kanariefågel i en kolgruva”

Under NREM-sömnen (”non-rapid eye movement”) sjunker hjärtfrekvensen och blodtrycket, samtidigt som hjärnvågorna saktar ner och synkroniseras. Tidigare sömnforskning visar att vi under detta stadium drömmer mindre, och att tankeverksamheten håller sig på ett klarare och mer vardagsnära plan jämfört med den fantasifyllda REM-sömnen. Schizofrenipatienter uppvisar i många fall störningar i denna del av sömncykeln.

Studien bygger på en serie experiment, där de 18 försökspersonernas sömnkvalitet och hjärnfunktion dokumenterats med bland annat EEG och magnetkamera efter en natt av kvalitativ respektive dålig sömn. Resultaten upprepades sedan i en större grupp med 30 deltagare, och bekräftades även genom en sömnjournal online med 280 deltagare.

Bland de som sovit dåligt visade magnetkamerabilderna överaktivitet i hjärnans känslocenter, samtidigt som det område i hjärnans främre del som reglerar ångest kopplats från. Även små försämringar av nattsömnen hade påverkan på humöret dagen efter. De som däremot fått generöst med djupsömn upplevde betydligt mindre oro, och hade bättre kontroll över sina känsloreaktioner.

Kvinna med vitt hår som står i höstlöven

Läs också: Optimism – skyddar mot stress och ger högre lön

”Utan sömn är det nästan som att hjärnan trampar för hårt på den känslomässiga gaspedalen, utan att kunna bromsa”, säger Matthew Walker. ”Resultaten antyder att den krympande sömnmängden i de flesta industrialiserade länder och den kraftiga eskaleringen av ångestsjukdomar i samma länder inte är ett sammanträffande, utan en kausalitet”.

”Människor med ångestproblematik rapporterar rutinmässigt dålig sömn – men sömnförbättring används sällan som en klinisk metod för att motverka ångest”, fastslår medförfattaren Eti Ben Simon.

Relaterade artiklar

energi1
Hälsa

Lista: 13 sätt att få ny energi

I nya boken Reload tipsar tankeläsaren, föreläsaren och författaren Henrik Fexeus och Chefs före detta chefredaktör Catharina Enblad om olika tekniker för återhämtning.

En enkel operation gör skillnad i barns liv – och ny stolthet på jobbet, menar Martin Forsling, vd på Bontouch. Foto: Operation Smile, Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Operation Smile

Nya leenden ger stolthet på jobbet

Martin Forslings dotter föddes med läpp-, käk-, gomspalt.
Det blev starten på ett samarbete med hjälporganisationen Operation Smile.
I dag har hans företag Bontouch hjälpt 500 barn.

Lugn kvinna till vänster, två datorer till höger
Arbetsmiljö

4-dagarsvecka ökade Microsofts produktivitet

Microsofts Japan-kontor gav personalen ledigt varje fredag under augusti med bibehållen lön. Resultatet? Lyckligare medarbetare, effektivare möten och högre produktivitet.
Kvinna med vitt hår som står i höstlöven
Hälsa

Optimism – skyddar mot stress och ger högre lön

En krockkudde mot stress. Finns det? Jo, faktiskt. Allt mer forskning visar att optimism spelar en avgörande roll för din förmåga att hantera effekterna av ditt höga tempo – och dessutom gör dig bättre på ditt jobb. 
En person med långt hår som står framför en mängd klockor
Hälsa

5 strategier – när allt bara är för mycket

Det är lätt att känna sig överväldigad när komplicerade uppgifter och olika åtaganden sköljer över en i ett aldrig sinande flöde. Såhär handskas du med känslan av att inte räcka till.
underso%cc%88kningen-pensionen-till-webben-02
Hälsa

Chefer längtar till pensionen

En majoritet av cheferna i Chefs undersökning ser fram emot pensionen. Betydligt färre har konkreta planer kring hur och när de vill lämna arbetslivet. Det finns också oro över hälsa, ekonomi och sysslolöshet, men de flesta känner ändå tillförsikt.

Lena Ahlin lyfter fram respekt och ärlighet som viktigt för lyckade rekryteringar. Foto: Pavel Koubek
Annonssamarbete Chef + Consensus

Landa nya stjärnor med respektfull rekrytering

97 procent av de som rekryteras jobbar kvar efter tre år.   En viktig förklaring till den succén stavas respekt, menar rekryteringsföretaget Consensus. ”Ytterst handlar det om människor och deras framtid. Då är det väldigt viktigt att vara noggrann”, säger Lena Ahlin.
depp
Arbetsmiljö

Det avgör om chefen arbetar förebyggande mot psykisk ohälsa

Arbetsmiljölagen är glasklar: Förebyggande arbete mot psykisk ohälsa är en del av chefens ansvar. Så vad krävs för att chefen ska kunna ta det ansvaret?