Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Fanny Widman om nya boken: ”Kvinnor blir ofta satta i lilla gumman-facket”

Vi är inte så jämställda som vi tror. Det förstod Fanny Widman när hon intervjuade hundratals yrkeskvinnor. I boken Det är nog nu ger hon konkreta råd om hur vi kan förändra attityder och normer.

Karriär
Text: Maria Gerlofson
Publicerad
Fanny Widman sitter på en bänk.

Varför skrev du boken?     
”Jag startade podden Fannys förebilder för att jag undrade om andra kvinnor också hade blivit annorlunda behandlade än deras manliga kolleger och ville lära mig att tackla det. Efter över 100 intervjuer insåg jag att problemet är mycket större än jag trott. Jag har fått utmana mina perspektiv och har lärt mig mycket om strukturer och normer. Jag vill dela med mig och visa konkret vilka konsekvenser strukturerna har i vår vardag och vad man kan göra åt ojämlikheten.”

Varför behövs din bok?
”Tidigare kände jag mig ensam och trodde att det berodde på mig när jag blev behandlad annorlunda. Det händer så ofta att kvinnor blir satta i ’lilla-gumman-facket’ att vi inte reagerar på det eller är medvetna om att det händer. Medvetenheten behöver ökas så att normer och strukturer lyfts upp till ytan. Vi pratar mycket om jämställdhet, men behöver agera i vardagen.”

Vad är det största hindret för jämställdhet i arbetslivet?
”Ett är att många går i försvar när ämnet kommer upp och säger att det inte är så på just deras arbetsplats. Men det finns överallt. Man måste våga analysera sina egna beteenden och sätta tydliga konkreta mål för hur vi ska bli jämställda.”

Vad är det viktigaste jag behöver göra för att främja jämställdhet?
”Skaffa mer kunskap och läs på om hur normer och strukturer påverkar oss. Våga också kritiskt ifrågasätta dina egna beteenden.”

Hur kan jag skapa en inkluderande kultur?
”Du behöver ha på dig jämlikhetsglasögonen hela tiden och sätta tydliga spelregler. Agera alltid när du ser något som händer, som att någon får mindre talutrymme, får en kommentar, sämre lön eller hur rekryteringen sker. Tänk också på hur du själv agerar och på vad du säger.”

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden