Fanny Widman sitter på en bänk.

Fanny Widman om nya boken: ”Kvinnor blir ofta satta i lilla gumman-facket”

Vi är inte så jämställda som vi tror. Det förstod Fanny Widman när hon intervjuade hundratals yrkeskvinnor. I boken Det är nog nu ger hon konkreta råd om hur vi kan förändra attityder och normer.

Varför skrev du boken?     
”Jag startade podden Fannys förebilder för att jag undrade om andra kvinnor också hade blivit annorlunda behandlade än deras manliga kolleger och ville lära mig att tackla det. Efter över 100 intervjuer insåg jag att problemet är mycket större än jag trott. Jag har fått utmana mina perspektiv och har lärt mig mycket om strukturer och normer. Jag vill dela med mig och visa konkret vilka konsekvenser strukturerna har i vår vardag och vad man kan göra åt ojämlikheten.”

Varför behövs din bok?
”Tidigare kände jag mig ensam och trodde att det berodde på mig när jag blev behandlad annorlunda. Det händer så ofta att kvinnor blir satta i ’lilla-gumman-facket’ att vi inte reagerar på det eller är medvetna om att det händer. Medvetenheten behöver ökas så att normer och strukturer lyfts upp till ytan. Vi pratar mycket om jämställdhet, men behöver agera i vardagen.”

Vad är det största hindret för jämställdhet i arbetslivet?
”Ett är att många går i försvar när ämnet kommer upp och säger att det inte är så på just deras arbetsplats. Men det finns överallt. Man måste våga analysera sina egna beteenden och sätta tydliga konkreta mål för hur vi ska bli jämställda.”

Fanny Vidman, gästkrönikör

Läs också: Fanny Widman: ”Det är 2020 och kvinnor blir fortfarande förminskade på jobbet”

Vad är det viktigaste jag behöver göra för att främja jämställdhet?
”Skaffa mer kunskap och läs på om hur normer och strukturer påverkar oss. Våga också kritiskt ifrågasätta dina egna beteenden.”

Hur kan jag skapa en inkluderande kultur?
”Du behöver ha på dig jämlikhetsglasögonen hela tiden och sätta tydliga spelregler. Agera alltid när du ser något som händer, som att någon får mindre talutrymme, får en kommentar, sämre lön eller hur rekryteringen sker. Tänk också på hur du själv agerar och på vad du säger.”

Fanny Widman

Läs också: Fanny Widman: ”Sluta snacka värderingar – börja leva dem!”

prenumerera-chef-1
Prenumerera på Chef

Boosta ditt chefsjag

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd och handledning i tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

jobbigasteintervjufragorna
Karriär

Här är de 8 intervjufrågor som jobbkandidaterna hatar mest

"Om du var en superhjälte, vilken vore din superkraft?" Vissa jobbintervju-frågor är snudd på omöjliga att besvara på ett bra sätt. Här är frågorna som jobbsökarna hatar mest.
Kavla upp ärmarna. Här är trenderna som chefer och arbetsgivare behöver hantera framöver, enligt hr-experterna på Simployer.
Annonssamarbete Chef + Simployer

5 stora skiften för chefer – förbered dig så här

Pandemin har förändrat våra arbetsplatser och rivstartat allt från ny lagstiftning till digitalisering. Nu måste chefer och arbetsgivare hänga med i allt det nya.  Hr-experterna på Simployer framtidsspanar – och ger dig möjlighet att ligga steget före.
snyggaformaner
Karriär

Forskning: Snygga människor får fler förmåner på jobbet

Bättre pension, mer betald semester och olika sorters försäkringar – det får du om du är snygg, visar en stor forskningsstudie publicerad i Economics and Human Biology.
Collage: Ett glas vin, Anders Tegnell och en mailbox med 3 olästa mejl
Karriär

3 trender i veckan: Mejl, missbruk och Tegnell

Varje vecka skriver Chefs trendredaktör Sanna Gustavsson om tre viktiga trender inom ledarskap, arbetsliv och karriär.
10000jobb
Karriär

Över 10 000 jobb på Arbetsförmedlingens #jobbjustnu

Dåligt med lediga jobb under coronakrisen? Inte under Arbetsförmedlingens hashtagg #jobbjustnu, där över 10 000 jobb som behöver tillsättas omgående finns samlade.
Person i Bryssel med EU-väska, på väg att göra karriär
Karriär

Nu är rätt tid för EU-karriär

Sugen på utlandskarriär? EU:s olika institutioner är ett ofta förbisett alternativ – fler svenskar behövs och möjligheterna har sällan varit så stora som nu.
Mathias Törnblom på Dustin har checklistan för bättre flyt på den digitala arbetsplatsen.
Annonssamarbete Chef + Dustin

Checklista för flow på din digitala arbetsplats

Kontor står tomma, samtidigt som flitens lampa lyser hos alla hemmajobbare. Den digitala arbetsplatsen, där vi jobbar tillsammans online, är här för att stanna. Med öppen-dörr-möten och annat nytänk kan chefer förbättra den nya arbetsvardagen.
Person med en
Karriär

Ny rapport: Så är ungas drömchef

Tydlig, lyhörd och öppen. Det är några av drömegenskaperna som unga talanger söker i en chef. Detta enligt en ny rapport – som också avslöjar vad som utmärker en riktigt dålig chef.