Kanelbullar

Forskning: Fika till mötet gav dubbelt så många idéer

Vill du förbättra kvalitén på dina möten? Få dem att bli effektivare? Mjölka ur fler idéer? Då ska du bjuda på finfika och bra anteckningsmöjligheter, visar en studie. 

Ett nudging-experiment på mer än 150 seniora vd:s på McKinsey Executive Leadership Program i Australien avslöjar något viktigt: Genom att lägga lite extra krut på omhändertagandet av den ena gruppen fick man dem att bli betydligt kreativare, innovativare och höja gruppens totala prestation.

En nudge är ett subtilt sätt att knuffa någon i en önskvärd riktning, att till exempel utan några som helst krav och restriktioner guida mot ett önskat val. Nudging började användas inom miljörörelsen men appliceras nu på allt fler områden. De goda knuffarna kan inte mist effektivisera ditt ledarskap, vilket Chef tidigare skrivit om. Den beteendeekonomiska forskningen bakom begreppet är så banbrytande att dess upphovsman, professor Richard Thaler, belönades med Nobelpriset i ekonomi 2017.

aaasda

Läs också: Nobelpristagaren: 5 psykologiska missar – när du får välja först

Detta nudge-experiment visar att det var lättare än man trodde att förbättra förutsättningarna för ett mer framgångsrikt möte. Tekniken som man använde sig av heter Priming och innebär att man genom att utsätta någon för ett visst stimuli kan påverka reaktionerna på andra stimuli. Det kanske låter avancerat men visade sig vara så enkelt som att man var extra omhändertagande och vänlig mot den ena mötesgruppen, genom att se till att den hade bra arbetsmaterial och bjöd dem på fika.

Så här gick experimentet till:

Under en tredagarsutbildning på McKinseys executive leadership program hade man en dragning för deltagarna om hur förutsägbart irrationella vi människor är och hur vi styrs av omedvetna fördomar. Man presenterade även nudging som metod. Sedan frågade konferensmoderatorn om deltagarna skulle kunna tänka sig att hjälpa till att utveckla ledarskapsprogrammet. De var dock helt omedvetna om att de ingick i ett experiment. Deltagarna delades in i två grupper som ombads att under tio minuter arbeta två och två med att ta fram nya idéer inför nästa års ledarskapsprogram. Båda grupperna bedömdes vara lika erfarna, skickliga och entusiastiska, men de fick olika bemötanden när de fick sina instruktioner, och saker i deras omgivning förändrades.

Giraff som knuffar sitt barn framför sig i en

Läs också: 3 metoder: Så leder du med hjälp av nudging

Den första gruppen möttes av ett varmt välkomnande. Instruktionerna på blått papper inleddes med ett trevligt ”Hello”, ett budskap om att ”vi behöver din hjälp” samt avslutande ”tack”. Gruppen bjöds på te eller kaffe och uppmuntrades dela med sig till andra. Idéerna som deltagarna kom fram till skrevs ner på olikfärgade post it-lappar.

Den andra gruppen fick byråkratiska instruktioner, med betoning på ”Var vänlig och håll reda på dessa instruktioner under idéutformningen” och ”Se till att du dricker ordentligt”. De fick skriva sina idéer på vita linjerade papper och tillsagda att skriva tydligt och göra en numrerad lista. De serverades isvatten.

Resultat: Den vänligt omhändertagna Grupp 1 utvecklade 70 helt nya idéer inom helt nya områden, med förslag på såväl innovativa föredragshållare som helt nya programformat. Det var mer än dubbelt så många som förslagen från Grupp 2. Deras 32 idéer handlade framför allt om strukturella och logistiska förbättringar såsom att inkludera frukost och lunch och se till att telekonferensen hade teknisk support.

McKinsey:s nudging-experiment är helt i linje med annan forskning kring hur man skapar en inkluderande och belönande arbetsplats, som i sin tur gör medarbetarna både mer kreativa och effektiva. Det konstaterar Ida Lemoine, en av de främsta i Sverige på nudging, och grundare och vd på Beteendelabbet.

”Det finns mycket som pekar på att innovation främjas av trygga miljöer. Så fort man släpper topphierarkierna, arbetar mer decentraliserat och involverar medarbetarna får man snabbfotade, innovativa och inkluderande bolag. Det är bara att tacka att de hårdnackade ekonomikonsultbolagen tar till sig det här. Jag uppmuntrar till upprepade studier så att vi får fler underlag och bevis för att det stämmer.”

2017-05-cb-beslut-och-beteenden

Läs mer om Nudging: ”Beslut och beteenden" – Rickard Thaler: sammanfattad till 19 min

sarahammarkrantz
reporter
Gör personporträtt och skriver om psykologi, hälsa och ledarskap. Är även författare till en bok om positiv psykologi ”Lycka på fullt allvar”, som hon skrivit tillsammans med psykologen Katarina Blom.
chef-marknadsbit-1
Prenumerera på Chef

DITT ledarskap spelar roll

Vi stöttar dig! Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång.

Relaterade artiklar

En ny studie visar att chefer är bättre på samarbete än andra.
Beslutsfattande

Forskning: Chefer söker samarbete – når framgång

En ny studie från Ekonomihögskolan i Lund visar att nidbilden av företagsledare som vinstinriktade strebers inte stämmer – de är tvärtom bättre på att samarbeta än andra.
Helena Martini, HR-chef på fastighetsbolaget Atrium Ljungberg, ser hälsokontroller för medarbetare som en investering. Foto: Christoffer Edling
Annonssamarbete Chef + Werlabs

Enkelt hälsotest lyfter prestationer på jobbet

”Det är att visa omtänksamhet i handling”, säger Helena Martini, HR-chef på Atrium Ljungberg, om den hälsokontroll som har blivit ett viktigt redskap och en uppskattad del av arbetet med hållbara medarbetare.

utsedd
Beslutsfattande

5 saker framgångsrika ledare gör helt annorlunda

Alla chefer vill leda medarbetare som är motiverade och känner att arbetet är meningsfullt. Men hur gör du för att lyckas? Här är 5 punkter som framgångsrika ledare följer.
introverta
Beslutsfattande

Forskning: Introverta väljs bort från chefsjobb – trots att de är duktiga ledare

Forskning visar att personer med introverta drag ofta väljs bort från chefsjobb. Trots att de i själva verket är mer effektiva ledare för vissa grupper.
illus-2
Beslutsfattande

Regler, moral och magkänsla: Så navigerar chefen rätt

Avslöjanden om generösa chefsförmåner skakar Ledarna. En i raden av organisationer som fått problem med sin etiska kompass. Chefer bör oftare ställa sig frågan hur deras agerande uppfattas utåt, menar Natali Phalén vid Institutet mot mutor.
googlestudien
Beslutsfattande

Googlestudie: 10 saker chefen måste leva upp till

Uppdaterar svaren i den 10-åriga studien.

Med ett verktyg för strukturerad och tydlig feedback har Johan Isacsson på Skandia lyft sitt team rejält.
Annonssamarbete Chef + Rolf

Han hittade succémetoden för bättre ledarskap

Glada medarbetare, hög kundnöjdhet och dubblad försäljning. Möt chefen som ser sina medarbetare som Formel 1-förare och regelbundet tar in dem i depån.

myter1
Beslutsfattande

5 myter om ledarskap som experten krossar

Som chef är du högvilt för de som vill sälja på dig enkla lösningar på komplexa ledarskapsproblem. Men vad är myt och vad är sanning? Chefs ledarskapsexpert Leif E Andersson guidar dig förbi några vanliga fällor och missförstånd.