Fyra unga medarbetare syns i rutor på en dator under ett digitalt möte. De vinkar till varandra.

Nio av tio: Hellre videomöten än tjänsteresor

Nio av tio svenskar är beredda att ersätta tjänsteresor med videomöten. Samtidigt irriterar sig många på tekniken. Det visar en ny undersökning.

Pandemin verkar ha förändrat vår syn på hur nödvändiga tjänsteresor är. En färsk undersökning, som Sifo genomfört på uppdrag av ljud-och videoteknikföretaget Jabra, visar att en majoritet av svenskarna föredrar videomöten, trots att det numera går att resa som vanligt igen. Bland annat svarar nio av tio att de är beredda att minska sitt resande i tjänsten och istället använda sig av videomöten av god kvalitet.

Däremot uppger 11 procent att fysiska möten är för viktiga för att de ska vilja dra ner på tjänsteresorna till förmån för digitala möten.

För sex av tio svenskar har videomöten även medfört olika former av irritationsmoment på grund av utrustningen – den egna eller andras. Den främsta utmaningen med videomöten anses vara teknikstrul som att kameran inte fungerar eller att uppkopplingen är dålig (56 procent). Den näst vanligaste är när andra mötesdeltagare har störande ljud i bakgrunden (38 procent).

Vidare anser 22 procent att det är en stor utmaning när videon inte fångar alla som deltar i ett möte från samma rum. Var tredje uppger också att de har blivit stressade eller osäkra på grund av tekniska utmaningar.

Två hundar i videokonferens...

Läs också: ”Var inte en Zoom-tråkmåns” och 5 andra tips för distansmötet

Det finns så klart även positiva aspekter med videomöten. Exempelvis uppger sex av tio svenskar att det är enklare att hålla korta och effektiva möten på det här sättet jämfört med fysiska möten på plats. Det är även enklare att komma i tid till mötet (56 procent) och att hålla sig till agendan (48 procent). Mindre än var tionde svensk anser att detta blivit svårare i videomöten. Undersökningen visar också att videomöten gjort det enklare hålla möten med färre än tre personer och att möten bokas med en tydlig agenda och syfte.

– Det är tydligt att videomöten är här för att stanna, även efter pandemin. Förutom att det möjliggör mindre resande skapar videomöten en mer effektiv och strukturerad arbetsdag. Men för att uppnå ännu bättre samarbeten måste företag se till att rätt utrustning finns på plats. Med rätt digitala verktyg kan företag öka effektiviteten ytterligare och samtidigt få mer motiverade och nöjda medarbetare, säger Johnny Poulsen, affärsutvecklingschef på Jabra.

Om undersökningen

Totalt intervjuades 1015 personer i åldern 18 till 65 år som är i arbete och som deltagit i ett videomöte de senaste 12 månaderna. 

Undersökningen genomfördes i augusti i år.

resor

Läs också: Hur klimatsmart var din senaste tjänsteresa?

Tala som en ledare
Distanskurs

Kommunikation för chefer – så engagerar du fysiskt och digitalt

Lär dig att övertyga, skapa engagemang och väcka intresse med hjälp av din muntliga kommunikation - digitalt eller fysiskt!

Relaterade artiklar

Två personer sitter och jobbar på ett kontor. På golvet bredvid dem ligger en hund.
Arbetsmiljö

Nya jobbkravet: Ta med hunden till kontoret

Får man ta hunden med sig till jobbet? Den frågan är avgörande för fyra av tio hundägare när de väljer arbetsgivare. Men det är bäddat för bråk, för samtidigt uppger 63 procent av de som arbetar på kontor att hundar är förbjudna, visar en ny undersökning.

20 procent av medarbetarna står för 80 procent av sjukfrånvaron. Det är där hälsoarbetet ska fokuseras, menar Lars Roth på MedHelp. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + MedHelp

Upptäck riskbeteenden som förvarnar om sjukskrivning

Chefer missar – helt i onödan – riskbeteenden som varnar för att medarbetare riskerar att bli långtidssjukskrivna.
Med rätt stöd kan det undvikas.
”Sjukfrånvaro behöver angripas utifrån data – inte magkänsla”, säger Lars Roth på Medhelp.

Aram Seddigh. Bild på ett kontor.
Arbetsmiljö

Arbetsplatsstrategen: Så lyckas ni med framtidens kontor

Hur vi utformar våra kontor och arbetsplatser kommer att spela en avgörande roll i hur väl vi klarar av förflyttningen in i framtidens arbetsliv. Det menar arbetsplatsstrategen Aram Seddigh, vars studier visar att ju mindre kontorslandskapen är, desto bättre. 

Ett ljust, rymligt och modernt co-working-space.
Arbetsmiljö

Trendspaning om framtidens kontor: Flexibelt och med wow-känsla

Fyra fastighetsbolag berättar om hur framtidens kontor ser ut: Det är två trender som drar åt olika håll.

En illustration på en hjärna som sitter på en tron med en krona på
Arbetsmiljö

3 tips: Så skapar du en hjärnvänlig arbetsplats

Genom att skapa en stöttande arbetsmiljö kan du se till att hjärnkapaciteten inte går åt till fel saker under arbetsdagen. Här är 3 tips på hur du gör, från arbetslivs- och organisationsforskaren Gisela Bäcklander.

En grupp kollegor sitter och diskuterar vid ett bord.
Arbetsmiljö

Ny önskelista från medarbetarna efter pandemin

Coronakrisen sätter sina spår – hälften av alla medarbetare är utbrända och en lika stor andel chefer ser verksamheten hotad av svårigheterna att rekrytera. Det visar en ny global studie som även listar vad dagens kandidater önskar allra mest av en arbetsgivare.

Visa hjärta som chef. Petra Spranger, HR-chef på Fastighets AB Balder, vill visa empati och omsorg om medarbetare – både på jobbet och privat. Foto: Anna Rehnberg
Annonssamarbete Chef + Feelgood

Får friskare medarbetare – med empatiskt ledarskap

”Vi vill kunna stötta medarbetare när det händer något i privatlivet”, säger HR-chef Petra Sprangers på fastighetsbolaget Balder. Där har empatiskt ledarskap, med fokus på hela hälsan, blivit en nyckel till engagerade medarbetare.

Intervjupersonen framför ett fönster in mot ett kontor.
Arbetsmiljö

Arkitekten: ”Ryktet om kontorets död är överdrivet”

Jonas Falk, arkitekt och partner på byrån Strategisk Arkitektur och expert på kontorsutformning, menar att ryktet om kontorets död är betydligt överdrivet. Här berättar han varför.