Experten svarar: ”Kan jag neka en medarbetare semester?”

Kan jag neka medarbetare semester? Eller kräva att de förlägger den i juli månad när vi ändå stänger ner? Det undrar Claes – och Chefs expert svarar.

Okategoriserade
Text: Redaktionen
Publicerad

Fråga: ”Inför sommaren har jag några frågor kring vad som gäller i beviljandet eller inte av mina medarbetares semester. Vad gäller när det kommer till att neka medarbetare semester på grund av brist på personal?

Och omvänt, kan jag ‘kräva’ att medarbetare tar ut huvuddelen av sin semester (de har fem veckor) i juli månad, som är en månad då vi mer eller mindre kan stänga igen och därmed inte behöver ta in några vikarier?”

/Claes

Experten svarar: 

Den svenska semesterlagen är i många delar tvingande till de anställdas fördel.

Enligt lag har en anställd rätt till sammanlagt minst 25 dagars semester, dvs fem veckor. Vidare har den anställde rätt till fyra veckors sammanhängande semesterledighet (så kallad huvudsemester) under perioden juni till augusti, om inte annat har avtalats eller särskilda skäl föreligger.

Lagens utgångspunkt är att arbetsgivare och anställda ska komma överens om när semestern ska förläggas. Om de inte kan komma överens kan förläggningen av semester bli föremål för fackliga förhandlingar.

Det är dock i slutändan arbetsgivaren som bestämmer hur semestern ska förläggas så länge som huvudregeln om fyra veckors sammanhängande semester under juni–augusti respekteras om inte särskilda skäl föreligger.

Finns kollektivavtal på arbetsplatsen kan sådant avtal innehålla avvikande bestämmelser, så kolla alltid detta först.

Arbetsgivaren kan alltså neka en anställd semester under vissa veckor, förutsatt att den anställde får fyra veckors sammanhängande semester någon gång under perioden juni–augusti.

Arbetsgivaren kan även ”kräva” att de anställda tar ut sin semester vissa veckor, förutsatt att den anställde ändå får fyra veckors sammanhängande semester under juni–augusti.

Viktigt att komma ihåg – och nu börjar det bli bråttom: Kan man inte komma överens med en anställd om semestern ska arbetsgivaren meddela den anställde om när semester har lagts ut två månader innan semestern börjar.

/ Fredrik Dahl, arbetsrättsadvokat och delägare, advokatfirman Vinge

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden