semester1

Experten svarar: ”Kan jag neka en medarbetare semester?”

Kan jag neka medarbetare semester? Eller kräva att de förlägger den i juli månad när vi ändå stänger ner? Det undrar Claes – och Chefs expert svarar.

Fråga: ”Inför sommaren har jag några frågor kring vad som gäller i beviljandet eller inte av mina medarbetares semester. Vad gäller när det kommer till att neka medarbetare semester på grund av brist på personal?

Och omvänt, kan jag ‘kräva’ att medarbetare tar ut huvuddelen av sin semester (de har fem veckor) i juli månad, som är en månad då vi mer eller mindre kan stänga igen och därmed inte behöver ta in några vikarier?”

/Claes

Experten svarar: 

Den svenska semesterlagen är i många delar tvingande till de anställdas fördel.

Enligt lag har en anställd rätt till sammanlagt minst 25 dagars semester, dvs fem veckor. Vidare har den anställde rätt till fyra veckors sammanhängande semesterledighet (så kallad huvudsemester) under perioden juni till augusti, om inte annat har avtalats eller särskilda skäl föreligger.

Lagens utgångspunkt är att arbetsgivare och anställda ska komma överens om när semestern ska förläggas. Om de inte kan komma överens kan förläggningen av semester bli föremål för fackliga förhandlingar.

semesterlista1

Läs också: Gratis semesterlista sommaren 2019

Det är dock i slutändan arbetsgivaren som bestämmer hur semestern ska förläggas så länge som huvudregeln om fyra veckors sammanhängande semester under juni–augusti respekteras om inte särskilda skäl föreligger.

Finns kollektivavtal på arbetsplatsen kan sådant avtal innehålla avvikande bestämmelser, så kolla alltid detta först.

Arbetsgivaren kan alltså neka en anställd semester under vissa veckor, förutsatt att den anställde får fyra veckors sammanhängande semester någon gång under perioden juni–augusti.

Arbetsgivaren kan även ”kräva” att de anställda tar ut sin semester vissa veckor, förutsatt att den anställde ändå får fyra veckors sammanhängande semester under juni–augusti.

Viktigt att komma ihåg – och nu börjar det bli bråttom: Kan man inte komma överens med en anställd om semestern ska arbetsgivaren meddela den anställde om när semester har lagts ut två månader innan semestern börjar.

/ Fredrik Dahl, arbetsrättsadvokat och delägare, advokatfirman Vinge

schema

Läs också: 8 punkter: Så fixar du semesterschemat – utan bråk

Relaterade artiklar

pederlon
Peder Bertilsson

Experten: Så får du upp din lön som chef

Det snabbaste sättet att få en högre lön är att byta jobb. Men hur ska man göra om man vill ha kvar sin nuvarande tjänst – men alltid känner att man går från löneförhandlingen och är besviken? Peder Bertilsson, lönestrateg på Ledarna, ger råd.

Framtidens hybridmöte kräver ny digital teknik
Annonssamarbete Chef + Office Management

Så tar du hybridmötet till nästa nivå

Mötestekniken på väg in i en ny och smartare era. Här får du veta mer om vad som krävs för att lyckas med framtidens digitala möten.
hungrigmedarbetare1
Arbetsmiljö

”Hur hanterar jag medarbetare som går på diet?”

Mina medarbetare blir omotiverade och gnälliga när de är hungriga - vad kan jag göra?, frågar en läsare. Chefs expert Leif E Andersson, leg psykolog och ledarskapsutvecklare, svarar.
Carin Forsling är Chefs ämnesexpert.
Carin Forsling

Experten svarar: Så säkrar ni upp mot IT-hot

Chefs ämnesexpert inom digitalisering och förändring, Carin Forsling, svarar på hur chefen för ett mellanstort företag bäst kan sätta igång sitt arbete för starkare IT-säkerhet.
myter1
Beslutsfattande

5 myter om ledarskap som experten krossar

Som chef är du högvilt för de som vill sälja på dig enkla lösningar på komplexa ledarskapsproblem. Men vad är myt och vad är sanning? Chefs ledarskapsexpert Leif E Andersson guidar dig förbi några vanliga fällor och missförstånd. 
Carin Forsling är Chefs ämnesexpert.
Carin Forsling

Experten: 3 tips för att bli mer digitala

Så här gör du för att få med dig medarbetarna i en nödvändig digitaliseringsprocess. Chefs expert i ämnet, Carin Forsling, ger sina bästa råd till dig som chef.
tva%cc%8akvinnorps
Annonssamarbete Chef + Försäkringskassan

Hallå chefen! Det finns ett viktigt hälsobidrag att söka

Många chefer missar ett viktigt bidrag för att förebygga ohälsa hos medarbetare. ”Rätt hjälp kan göra skillnad”, säger Rebecca Kolga på Försäkringskassan och uppmanar chefer att söka stödet på upp till 200 000 kronor per år.
trumpen1-2
02:03 min
Arbetsrätt

3 råd när medarbetarens inlägg gränsar till rasism

Video + Text Chefs expert i arbetsrätt, Fredrik Dahl, ger råd för hur en chef ska agera när hen upptäcker att en medarbetare uttrycker sig olämpligt på nätet.