Experten svarar:
Den svenska semesterlagen är i många delar tvingande till de anställdas fördel.
Enligt lag har en anställd rätt till sammanlagt minst 25 dagars semester, dvs fem veckor. Vidare har den anställde rätt till fyra veckors sammanhängande semesterledighet (så kallad huvudsemester) under perioden juni till augusti, om inte annat har avtalats eller särskilda skäl föreligger.
Lagens utgångspunkt är att arbetsgivare och anställda ska komma överens om när semestern ska förläggas. Om de inte kan komma överens kan förläggningen av semester bli föremål för fackliga förhandlingar.
Läs också: Gratis semesterlista sommaren 2019
Det är dock i slutändan arbetsgivaren som bestämmer hur semestern ska förläggas så länge som huvudregeln om fyra veckors sammanhängande semester under juni–augusti respekteras om inte särskilda skäl föreligger.
Finns kollektivavtal på arbetsplatsen kan sådant avtal innehålla avvikande bestämmelser, så kolla alltid detta först.
Arbetsgivaren kan alltså neka en anställd semester under vissa veckor, förutsatt att den anställde får fyra veckors sammanhängande semester någon gång under perioden juni–augusti.
Arbetsgivaren kan även ”kräva” att de anställda tar ut sin semester vissa veckor, förutsatt att den anställde ändå får fyra veckors sammanhängande semester under juni–augusti.
Viktigt att komma ihåg – och nu börjar det bli bråttom: Kan man inte komma överens med en anställd om semestern ska arbetsgivaren meddela den anställde om när semester har lagts ut två månader innan semestern börjar.
/ Fredrik Dahl, arbetsrättsadvokat och delägare, advokatfirman Vinge
Läs också: 8 punkter: Så fixar du semesterschemat – utan bråk