När chefen väljer: Promenader hellre än golf

Chefens favoritmotion är inte golf och tennis, som man kanske skulle kunna tro, utan promenader. Det visar Chefs undersökning.

Hälsa
Publicerad
Glad kvinna som går i naturen.

Golfens rykte som direktörssport har långa anor, liksom tennisens koppling till samhällets allra högst uppsatta. Mäktiga företagsledare som sluter kontrakt ute på golfbanan är en slitstark kliché, medan Gustaf V på sin tid gav tennisen kunglig glans under spelarnamnet Mr G.

Tiderna förändras och under årens lopp har båda idrotterna breddats betydligt, samtidigt som medlemskap i en golfklubb fortfarande kan kräva löner i de mer förmånliga inkomstskikten, åtminstone runt storstäderna.

Men vem det än är som sätter golfen och tennisen främst som motionsform i dag, så inte är det cheferna eller direktörerna. Det visar Chefs undersökning.

Endast fyra procent av Sveriges chefer föredrar nämligen golf när det är träningsdags, medan högst två procent i första hand väljer tennisbanan.

Inte heller padel, en sport som av belackare och lustigkurrar ofta kopplas ihop med begreppet ”mellanchef”, hamnar i verkligheten särskilt högt på chefernas motionstopplista. Bara fyra procent anger padel som favoritmotion, alltså samma låga andel som golf.

I stället är det den enklaste, billigaste och mest anspråkslösa motionsformen som ligger cheferna varmast om hjärtat, visar det sig i Chefs enkät: Promenader.

Ett val som sannolikt påverkats av den senaste tidens restriktioner, som krånglat till det mer organiserade idrottandet. Men kanske också grundar sig i en allmän prestigelöshet bland svenska chefer – det behöver inte vara så märkvärdigt.

”Med det sagt är det troligtvis så att cheferna fortfarande oftare spelar både golf och tennis än gemene man, men det är inte huvudsysselsättningen”, kommenterar Peter Eriksson som är expert på utvärdering inom Riksidrottsförbundet RF. Han fortsätter:

”Troligen var det inte så på 80- eller 90-talet heller, men den allmänna bilden var att det var på tennisbanan eller golfbanan som affärerna gjordes upp, samtidigt som det var på den tiden Golf and Country-klubbarna dök upp i Sverige, alltså lite exklusivare anläggningar som kombinerar en golfbana med andra aktiviteter och lite exklusivare klientel.”

Chefernas motionsvanor skulle således kunna sammanfattas med devisen: Gärna golf, men först en rejäl promenad.

Om undersökningen:
Webbaserad undersökning utförd i maj 2021 besvarad av 906 personer. Av respondenterna är 71 procent kvinnor och 29 procent män. 34 procent är chefer på ledningsnivå, 39 procent mellanchefer och 14 procent gruppchefer. Nio procent är i åldrarna 30–40 år, 37 procent 41–50 år, 42 procent 51–60 år och 12 procent över 60 år. En procent av cheferna är under 30 år gamla.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden