Glad kvinna som går i naturen.

När chefen väljer: Promenader hellre än golf

Chefens favoritmotion är inte golf och tennis, som man kanske skulle kunna tro, utan promenader. Det visar Chefs undersökning.

Golfens rykte som direktörssport har långa anor, liksom tennisens koppling till samhällets allra högst uppsatta. Mäktiga företagsledare som sluter kontrakt ute på golfbanan är en slitstark kliché, medan Gustaf V på sin tid gav tennisen kunglig glans under spelarnamnet Mr G.

Tiderna förändras och under årens lopp har båda idrotterna breddats betydligt, samtidigt som medlemskap i en golfklubb fortfarande kan kräva löner i de mer förmånliga inkomstskikten, åtminstone runt storstäderna.

Men vem det än är som sätter golfen och tennisen främst som motionsform i dag, så inte är det cheferna eller direktörerna. Det visar Chefs undersökning.

Endast fyra procent av Sveriges chefer föredrar nämligen golf när det är träningsdags, medan högst två procent i första hand väljer tennisbanan.

Inte heller padel, en sport som av belackare och lustigkurrar ofta kopplas ihop med begreppet ”mellanchef”, hamnar i verkligheten särskilt högt på chefernas motionstopplista. Bara fyra procent anger padel som favoritmotion, alltså samma låga andel som golf.

I stället är det den enklaste, billigaste och mest anspråkslösa motionsformen som ligger cheferna varmast om hjärtat, visar det sig i Chefs enkät: Promenader.

Ett val som sannolikt påverkats av den senaste tidens restriktioner, som krånglat till det mer organiserade idrottandet. Men kanske också grundar sig i en allmän prestigelöshet bland svenska chefer – det behöver inte vara så märkvärdigt.

”Med det sagt är det troligtvis så att cheferna fortfarande oftare spelar både golf och tennis än gemene man, men det är inte huvudsysselsättningen”, kommenterar Peter Eriksson som är expert på utvärdering inom Riksidrottsförbundet RF. Han fortsätter:

”Troligen var det inte så på 80- eller 90-talet heller, men den allmänna bilden var att det var på tennisbanan eller golfbanan som affärerna gjordes upp, samtidigt som det var på den tiden Golf and Country-klubbarna dök upp i Sverige, alltså lite exklusivare anläggningar som kombinerar en golfbana med andra aktiviteter och lite exklusivare klientel.”

Chefernas motionsvanor skulle således kunna sammanfattas med devisen: Gärna golf, men först en rejäl promenad.

Om undersökningen:
Webbaserad undersökning utförd i maj 2021 besvarad av 906 personer. Av respondenterna är 71 procent kvinnor och 29 procent män. 34 procent är chefer på ledningsnivå, 39 procent mellanchefer och 14 procent gruppchefer. Nio procent är i åldrarna 30–40 år, 37 procent 41–50 år, 42 procent 51–60 år och 12 procent över 60 år. En procent av cheferna är under 30 år gamla.

Två chefer som tränar hårt

Läs också: Se upp, alla hårdtränande chefer!

En grupp glada människor som promenerar

Läs också: 5 överraskande fördelar med att promenera

chef-marknadsbit-1
Prenumerera på Chef

DITT ledarskap spelar roll

Vi stöttar dig! Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång.

Relaterade artiklar

Glad man som leker med ett barn i en soffa.
Hälsa

Hälsoutmaning gav gladare kolleger

Konsultbolaget behövde ett sätt att få medarbetarna att röra sig mer och lära känna nya kolleger trots distansjobb. Lösningen blev en gemensam hälsoutmaning som ökade både teamkänslan och välbefinnandet.

Helena Martini, HR-chef på fastighetsbolaget Atrium Ljungberg, ser hälsokontroller för medarbetare som en investering. Foto: Christoffer Edling
Annonssamarbete Chef + Werlabs

Enkelt hälsotest lyfter prestationer på jobbet

”Det är att visa omtänksamhet i handling”, säger Helena Martini, HR-chef på Atrium Ljungberg, om den hälsokontroll som har blivit ett viktigt redskap och en uppskattad del av arbetet med hållbara medarbetare.

Illustration med ett hjärta uppbyggt av grönsaker.
Hälsa

Växtbaserad diet kan rädda ditt hjärta

Om du som chef vet med dig att du ligger i farozonen för hög stress kanske du är redo att starta hösten med lite nya tag. Välj gärna en mer växtbaserad diet.

Tre män som arbetar på en byggarbetsplats står och pratar. Det är solnedgång.
Hälsa

Ny rapport: Ökad ohälsa på jobbet

Var tredje arbetstagare har problem med hälsan kopplat till arbetet, visar en ny undersökning från Arbetsmiljöverket. Det är en ökning jämfört med tidigare år. Värst drabbade är kvinnor inom kommun och landsting.

Bild på hand med mobiltelefon med en träningsapp i.
Hälsa

Missa inte bidrag för hälsoapp

Sedan cirka ett år finns utökade möjligheter att utnyttja det skattefria friskvårdsbidrag som arbetsgivare kan ge till sina anställda.

Två personer som promenerar i skogen och pratar.
Hälsa

Succé för digital friskvård

Ett digitalt spel som aktiverar medarbetarna, både till kropp och själ, blev ett lyckat sätt att bryta isoleringen under pandemins många månader av distansarbete.

Med ett verktyg för strukturerad och tydlig feedback har Johan Isacsson på Skandia lyft sitt team rejält.
Annonssamarbete Chef + Rolf

Han hittade succémetoden för bättre ledarskap

Glada medarbetare, hög kundnöjdhet och dubblad försäljning. Möt chefen som ser sina medarbetare som Formel 1-förare och regelbundet tar in dem i depån.

underso%cc%88kningen-nr-8-bilder-webb_intervjuperson-01
Hälsa

Så mår chefen: Mer ont i kroppen men mindre stressad

Pandemin har tärt på den fysiska hälsan både bland chefer och medarbetare. Samtidigt har stressnivåerna sjunkit för många. Det visar Chefs undersökning.