michel-issa
Michel Issa, entreprenör och delägare i fyra företag, har tagit emot Kompassrosen – ett stipendium från Konungens stiftelse Ungt ledarskap.

Munken som blev multientreprenör

Varje år delar Konungens stiftelse Ungt ledarskap ut priser till tre unga ledare. I år gick ett av stipendierna på 250 000 kronor till entreprenören Michel Issa från Norrköping. Han driver fyra företag, men är också initiativtagare till flera internationella välgörenhetsprojekt.

Han belönas för att han ”kombinerar omtanke med kreativitet och passionerad handlingskraft på ett sätt som skapar nya verksamheter och samtidigt ljusa öppningar i svåra frågor som utanförskap, vilket ger samhället en värdegrundad tillväxt.”

Starten var tuff för dig som entreprenör och chef, berätta?
”Jag startade mitt första företag, Kenoro Camp, när jag skulle arrangera ett läger för utsatta ungdomar. Vi skulle hyra en kursgård men hyran var otrolig hög.  Jag började leta på Blocket efter en anläggning att  köpa, så att jag själv kunde hyra ut till organisationer som inte har så mycket pengar. De första två åren gick vi med förlust. Jag öppnade inte gården för att tjäna pengar, utan jag ville att det skulle bli en mötesplats för alla. Det kom många grupper, men tyvärr tjänade vi inte så mycket pengar. Affärsidén var ju att vi skulle vara billiga! De två första åren var jättetuffa, och ibland ville jag ge upp. Men min bror sa till mig ’du har inte misslyckats. Det är först när du ger upp som du har misslyckats.’ De orden var viktiga för mig.”

Hur gjorde du för att vända företaget?
”Jag blev mer kreativ i hur jag skaffade nya kunder. För att se vilka de största ideella organisationerna var begärde jag ut en lista över de organisationer som får störst statligt stöd. Där var ju alla listade, och hur mycket stöd de fick. Min tanke var att ’de som får mycket stöd, de måste ju också arrangera någon form av läger’. Och så skickade jag mejl till dem och presenterade mig som entreprenör.”

Gjorde du något annat?
”Jag började nätverka mer, och skickade mejl till personer utanför min umgängeskrets. Jag skickade flera hundra mejl till Sveriges mest framgångsrika entreprenörer och presenterade mig. Många svarade inte. Men Gunilla von Platen (serieentreprenör och känd från SVT:s Draknästet) hörde av sig. När jag fick träffa henne, och publicerade en bild från vårt möte, öppnades många dörrar. Innan jag var entreprenör hade jag ett nätverk där de flesta hade samma värderingar och tankar som jag. Men när jag började gå utanför min bekväma zon, och träffade människor med en helt annan bakgrund än jag, utvecklades jag tio gånger mer.”

Vilken är din starkaste drivkraft?
”Att tjäna pengar är inte det primära. Det viktigaste för mig att vara orsak till någon annans lycka. När jag hjälper någon annan att lyckas, lyckas jag.”

Du är fortfarande ung och relativt oerfaren som chef. Vad behöver du jobba på?
”Jag är helt självlärd. Innan jag startade företag läste jag teologi med mål att bli munk. Jag är tacksam för det här stipendiet eftersom jag får 250 000 kronor som ska gå till min utbildning. Jag är i behov av det. Jag behöver lära mig mer om företagsekonomi och ledarskap.”

Vad tar du med dig från din teologutbildning till din roll som chef?
”Jag studerade sammanlagt tio år för att bli munk. Fyra år i kloster och sex års studier i teologi i England. Min bror är munk, min syster är nunna, och jag såg hur min bror hjälpte så många personer. Jag valde till slut att inte bli munk, eftersom jag såg att jag kunde göra så mycket mer som civil. Min bakgrund har lärt mig att förstå att vi alla tillhör varandra, att vi har behov av varandra och att vi kompletterar varandra, oavsett vilken bakgrund vi har.”

Stipendiekommitténs motivering: Michel Issa tilldelas Konungens Stiftelse Ungt Ledarskaps stipendium Kompassrosen inom kategorin näringsliv för han kombinerar omtanke med kreativitet och passionerad handlingskraft på ett sätt som skapar nya verksamheter och samtidigt ljusa öppningar i svåra frågor som utanförskap, vilket ger samhället en värdegrundad tillväxt.

 

 

Relaterade artiklar

chefboken-think-like-a-rocket-scientist-1
Chefboken

Raketforskare hjälper chefer att göra det omöjliga

Raketforskning tog människan till månen men kan användas till betydligt mer än så. I massivt hyllade ”Think like a rocket scientist” delar tidigare raketforskaren Ozan Varol med sig av lättbegripliga strategier för att faktiskt lyckas med det som verkar omöjligt.

Vetenskapligt grundade strategier, metoder och teorier från Executive MBA-programmet på Stockholms universitet lyfter Pernilla Medsons förändringsledarskap. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Stockholms universitet

Studierna ger riktning och driv in i framtiden

Ledarskapsstudierna på universitetet ger extra energi och visar vägen – precis när det behövs som mest. "Lektionerna är ett tillfälle att lyfta blicken och tänka framtid", konstaterar Pernilla Medson, svensk vd på det digitala hälsobolaget ResMed.
osto%cc%88rd-1
 

Vårda din viktigaste resurs - ditt fokus

Det är inte du eller din dåliga självdisciplin som gör att du inte alltid lyckas med det du tänkt göra. Det är dina strategier och din miljö som behöver förändras. Lär dig att tänka och agera för att skapa en ostörd bubbla för fokuserat arbete.

I nya boken Ostörd – Principer för en skärpt arbetsdag visar forskaren Gisela Bäcklander hur du kan göra. Hon har forskat på självledarskap och anser att det inte hjälper att förändra oss själva och skärpa till oss när vi inte kan fokusera eller får saker gjorda. Det är smartare att ha olika strategier som minskar belastningen för dina kognitiva resurser och ditt arbetsminne. Ledarcoachen Maria Gerlofson sammanfattar Ostörd i senaste Chefboken.

whatsyourproblem_bjornhedensjo-1
Chefboken

Boken som gör dig till mästare på problemlösning

När du försöker lösa problem — ger du dig då på rätt problem? Har du och dina kollegor lagt ner själ och hjärta i något, bara för att efteråt upptäcka att det var fel sak? Då är du inte ensam. Hyllade boken ”What’s your problem?” ger cheferna nycklar till en strategisk superkraft — förmågan att faktiskt lösa rätt problem.

 

chefboken-alltid-relevant-sammanfattning
Chefboken

Så håller sig chefer relevanta

Vad utmärker en bra chef i en tid präglad av artificiell intelligens, enorma utvecklingskliv och ständig digitalisering? I den nya boken "Alltid relevant" guidar digitaliseringsexperterna Ann Helenius och Per Mosseby chefer till vad som krävs för att hinna med i den nya verkligheten — och blomstra i den.
4-day-week
Chefboken

Inför 4-dagarsvecka och vinn i lönsamhet och engagemang

Att jobba fem dagar i veckan är gammalmodigt och hör till 1900-talet. Det är dags att tänka om och mäta de anställdas insats på vad de faktiskt gör på jobbet, inte hur länge de är där.

Andreas Kind, driftchef på Ohlssons AB
 

Driftschefen Andreas räddade medarbetarens liv

Driftschefen Andreas Kind fick en dålig magkänsla när medarbetaren uteblev från jobbet. Han åkte hem till kollegan – och räddade hans liv.
makthavare1800x1013
Ledarskap

Världens makthavare – här är deras 7 ledarstilar under corona

Coronaviruset ställer höga krav på chefer. Inte minst om de leder ett helt land. Chef reder ut hur världens makthavare har agerat i krisen så här långt.