michel-issa
Michel Issa, entreprenör och delägare i fyra företag, har tagit emot Kompassrosen – ett stipendium från Konungens stiftelse Ungt ledarskap.

Munken som blev multientreprenör

Varje år delar Konungens stiftelse Ungt ledarskap ut priser till tre unga ledare. I år gick ett av stipendierna på 250 000 kronor till entreprenören Michel Issa från Norrköping. Han driver fyra företag, men är också initiativtagare till flera internationella välgörenhetsprojekt.

Han belönas för att han ”kombinerar omtanke med kreativitet och passionerad handlingskraft på ett sätt som skapar nya verksamheter och samtidigt ljusa öppningar i svåra frågor som utanförskap, vilket ger samhället en värdegrundad tillväxt.”

Starten var tuff för dig som entreprenör och chef, berätta?
”Jag startade mitt första företag, Kenoro Camp, när jag skulle arrangera ett läger för utsatta ungdomar. Vi skulle hyra en kursgård men hyran var otrolig hög.  Jag började leta på Blocket efter en anläggning att  köpa, så att jag själv kunde hyra ut till organisationer som inte har så mycket pengar. De första två åren gick vi med förlust. Jag öppnade inte gården för att tjäna pengar, utan jag ville att det skulle bli en mötesplats för alla. Det kom många grupper, men tyvärr tjänade vi inte så mycket pengar. Affärsidén var ju att vi skulle vara billiga! De två första åren var jättetuffa, och ibland ville jag ge upp. Men min bror sa till mig ’du har inte misslyckats. Det är först när du ger upp som du har misslyckats.’ De orden var viktiga för mig.”

Hur gjorde du för att vända företaget?
”Jag blev mer kreativ i hur jag skaffade nya kunder. För att se vilka de största ideella organisationerna var begärde jag ut en lista över de organisationer som får störst statligt stöd. Där var ju alla listade, och hur mycket stöd de fick. Min tanke var att ’de som får mycket stöd, de måste ju också arrangera någon form av läger’. Och så skickade jag mejl till dem och presenterade mig som entreprenör.”

Gjorde du något annat?
”Jag började nätverka mer, och skickade mejl till personer utanför min umgängeskrets. Jag skickade flera hundra mejl till Sveriges mest framgångsrika entreprenörer och presenterade mig. Många svarade inte. Men Gunilla von Platen (serieentreprenör och känd från SVT:s Draknästet) hörde av sig. När jag fick träffa henne, och publicerade en bild från vårt möte, öppnades många dörrar. Innan jag var entreprenör hade jag ett nätverk där de flesta hade samma värderingar och tankar som jag. Men när jag började gå utanför min bekväma zon, och träffade människor med en helt annan bakgrund än jag, utvecklades jag tio gånger mer.”

Vilken är din starkaste drivkraft?
”Att tjäna pengar är inte det primära. Det viktigaste för mig att vara orsak till någon annans lycka. När jag hjälper någon annan att lyckas, lyckas jag.”

Du är fortfarande ung och relativt oerfaren som chef. Vad behöver du jobba på?
”Jag är helt självlärd. Innan jag startade företag läste jag teologi med mål att bli munk. Jag är tacksam för det här stipendiet eftersom jag får 250 000 kronor som ska gå till min utbildning. Jag är i behov av det. Jag behöver lära mig mer om företagsekonomi och ledarskap.”

Vad tar du med dig från din teologutbildning till din roll som chef?
”Jag studerade sammanlagt tio år för att bli munk. Fyra år i kloster och sex års studier i teologi i England. Min bror är munk, min syster är nunna, och jag såg hur min bror hjälpte så många personer. Jag valde till slut att inte bli munk, eftersom jag såg att jag kunde göra så mycket mer som civil. Min bakgrund har lärt mig att förstå att vi alla tillhör varandra, att vi har behov av varandra och att vi kompletterar varandra, oavsett vilken bakgrund vi har.”

Stipendiekommitténs motivering: Michel Issa tilldelas Konungens Stiftelse Ungt Ledarskaps stipendium Kompassrosen inom kategorin näringsliv för han kombinerar omtanke med kreativitet och passionerad handlingskraft på ett sätt som skapar nya verksamheter och samtidigt ljusa öppningar i svåra frågor som utanförskap, vilket ger samhället en värdegrundad tillväxt.

 

 

Relaterade artiklar

Illustration med en liten stuga med skylten kontor framför ett fjäll.
 

5 nya arbetssätt i hybridvärlden

Har du hört talas om hybrid 3:2, on demand- och scaleup-kontor? Det är några av de allra senaste arbetssätten i framtidens ännu mer flexibla arbetsliv. 
Framtidens hybridmöte kräver ny digital teknik
Annonssamarbete Chef + Office Management

Så tar du hybridmötet till nästa nivå

Mötestekniken på väg in i en ny och smartare era. Här får du veta mer om vad som krävs för att lyckas med framtidens digitala möten.
tomtkontor-2
Ledarskap

Äntligen tillsammans, eller?

Tomma kontor trots att restriktioner lyfts? Under pandemin väntade många på att saker och ting skulle bli som vanligt igen. Nu när det börjar ljusna kring pandemin väntas det fortfarande på att det ska bli som vanligt. Förgäves menar ekonomiprofessorn Nicholas Bloom i ett uttalande till BBC:  ”Komma tillbaka till kontoret-dagen är död”.

siriwikanderhelbild1800-1680x945-1024x576-2
webbcaxton
Karriär

Världsmästaren i mentorskap: Så ska du göra som chef

Det stod mellan sex finalister från olika delar av världen. Nu har Caxton Njuki tagit hem den globala vinsten i Mentor of the Year Award 2021. Chef ställde frågan om vilka tips han vill dela med Sveriges chefer för att de ska bli bättre mentorer och hur han vill fortsätta med sitt mentorskap.

fredrik-webb
Ledarskap

Jobbsökanden tar för givet att chefen ska vara bra

Hur stor roll spelar du som chef för en arbetssökande? När kandidater fått svara på vilken fråga som är viktigast under rekryteringsprocessen uppger allt färre att en bra chef är det mest avgörande. Men siffrorna är inte allt, det handlar snarare om att allt fler tar för givet att chefen är bra, säger Fredrik Hillelson, vd och grundare för Novare som gjort undersökningen.

tva%cc%8akvinnorps
Annonssamarbete Chef + Försäkringskassan

Hallå chefen! Det finns ett viktigt hälsobidrag att söka

Många chefer missar ett viktigt bidrag för att förebygga ohälsa hos medarbetare. ”Rätt hjälp kan göra skillnad”, säger Rebecca Kolga på Försäkringskassan och uppmanar chefer att söka stödet på upp till 200 000 kronor per år.
En spargris, miniräknare och mynt
Karriär

Jobben som ger dig en topplön

Är du sugen på att ge dig själv ett rejält lönelyft? Då gäller det inte bara att ha ett stort driv utan också att välja rätt arbetsgivare! Chef listar var du hittar de 10 bäst betalande företagen.