”Min chef kritiserar mig öppet – inför hela gruppen!”

Chefs expert i organisation Leif E Andersson svarar på frågan: ”Hur gör jag när en chef kritiserar mig öppet?”

Min chef ger mig kritik inför andra. Vad kan jag göra?

Svar: Jag kan tänka mig flera olika saker du kan göra beroende på er relation å det som chefen tar upp. Vad är problemet? Att du får kritik eller att du ”tappar ansiktet”? Tänk på att kritiken är hans problem, inte ditt. Han uttrycker något med den, det behöver inte vara ditt fel.

Jag vill inte verka svag inför teamet. Hur löser jag det?

Svar: Alltså är du lugn å saklig utan att gå i försvar blir du snarare en förebild för din grupp.

 

Kan jag ta upp det direkt med chefen?

Svar: Ja absolut. Du kan ta upp problemet med honom å till exempel fråga vad han skulle tycka om hans chef gjorde så mot honom. Var även noga med att bekräfta när han någon gång gör rätt: ”Tack för att du tog upp det här med mig nu å inte inför gruppen.”

Ska jag prata med medarbetarna om det här?

Svar: Ja, du kan ta upp det med gruppen. ”Jag funderar på hur det känns det för er när min chef kritiserar mig inför er, vad tänker ni om det?” Om dina medarbetare har reagerat på hans beteende så ta upp det med honom å fråga honom om hur du ska hantera det.

Relaterade artiklar

myter1
02:51 min
Beslutsfattande

5 myter om ledarskap som experten krossar

Video + Text Som chef är du högvilt för de som vill sälja på dig enkla lösningar på komplexa ledarskapsproblem. Men vad är myt och vad är sanning? Chefs ledarskapsexpert Leif E Andersson guidar dig förbi några vanliga fällor och missförstånd.