tornblom

Mia Törnblom: ”Chocken: Hon hade lurat oss alla”

”Därför kom hennes agerande som en chock för de flesta av medarbetarna. Hur kunde hon? Hon är ju en av de goda?”, skriver Mia Törnblom i sin krönika.

Nyligen såg jag SVT-dokumentären om Knutbyförsamlingen. Har du inte sett den råder jag dig verkligen att göra det. Är du det minsta intresserad av makt och påverkanskraft är detta en makalös studie i den grövsta formen av maktmissbruk.

Kortfattat handlar mycket i dokumentären om vad människor runt den kvinna som kallas Kristi brud, valde att göra, påverkades till och var beredda att utstå. De förväntades ge presenter, helst guld och pengar, de förväntades städa hennes hem, bygga nytt hus åt henne, utstå fysiskt och psykiskt våld, berättar de i dokumentären.

Jag har sagt det förut och jag säger det igen: Jag är privilegierad!

I mitt arbete som utbildare och processledare möter jag oerhört många smarta, kompetenta, modiga och generösa ledare, som inget hellre vill än att se sina medarbetare lyckas och utvecklas.

Men självklart stöter jag med jämna mellanrum på personer som utövar maktmissbruk. Ett rykande färskt exempel är ett av de företag som jag arbetar med och en kvinna där som snabbt gjort karriär i företaget. Hon är karismatisk och har varit oerhört omtyckt, både som person och för sin kompetens.

Nyligen visade det sig att hon ljugit och manipulerat, och presenterat andras idéer som sina egna. Personen var mycket skicklig på att framstå som klok, god, generös och värdegrundsstyrd. Därför kom hennes agerande som en chock för de flesta av medarbetarna. Hur kunde hon? Hon är ju en av de goda?

Läs också: Mia Törnblom: Den fulaste egenskapen en ledare kan ha

Har hon lurat oss hela tiden, undrade någon. Eller är hon är en av dessa personer som blir förblindad av makten i sig, kanske ser hon det inte själv? Precis som Kristi brud konfronterades hon men i stället för att ta ansvar, som hon själv alltid pratat om, skyllde hon ifrån sig och tyckte synd om sig själv.

Att makt korrumperar betyder inte att alla blir korrupta, och just detta har det genom åren forskats en hel del på. Vad är det som gör att en person inte blir förblindad och missbrukar sin makt? Är det personen i sig, eller är det situationen? Eller båda?

Det är naturligtvis flera olika aspekter som spelar in. En sak man säkert vet har betydelse är moral och värdegrund. Förenklat kan man säga att det är den inre kompassen, samvetet och värdegrunden som är avgörande för om personen som får makt kommer att använda den till ”gott” eller ”ont”.

Glädjande nog har det visat sig att de som har en ”god” moralisk kompass tenderar att göra ännu mer gott ju mer makt de får. Till skillnad från dem med lite ruttnare inre kärna som med makt blir mer själviska, maktgalna och osköna.

Jag tror att en bra väg är att leta efter personer som:

  • får energi av att arbeta med uppgifter som kan vara till nytta för andra.
  • tycker om att arbeta med uppgifter som kan vara till nytta för andra.
  • föredrar att arbeta med uppgifter som ger dem möjlighet att göra nytta för andra.
  • tycker att det är viktigt att ha möjlighet att använda sig själva för att göra gott för andra.

För det är dessa människor som kommer att använda sin makt och påverkanskraft till att göra gott.

/Mia Törnblom

Läs också: Mia Törnblom: Möte med den perfekta chefen

Relaterade artiklar

mia1
Kommunikation

Mia Törnblom: Min feedback blev för brutal

"Jag hann hejda mitt ego, förbannade mig själv för att jag varit hänsynslös och skapat stress hos henne", skriver Mia Törnblom om att ge feedback.
Moocs och flipped classroom är två av de nya trenderna inom utbildning och kompetensutveckling.
Annonssamarbete Chef + Utbildning.se

9 trender som revolutionerar ditt lärande

Är moocs, flippade klassrum och mikrolärande vägen till ständigt lärande och kompetensutveckling på din arbetsplats?

miat-2
Mia Törnblom

Mia Törnblom: Det här lärde jag mig av en sur gubbe

Mia Törnblom berättar om sina möten med en "sur gubbe" sin senaste krönika.
miat-2
Mia Törnblom

Mia Törnblom: Värderingar avgör allt

"Jag vill hylla de bolag som vill vara den bästa arbetsplatsen för sina medarbetare, som har sin värdegrund med i alla beslut som tas och som ser individen som en tillgång. Det är ni som gör världen bättre!", skriver Mia Törnblom i sin krönika.
pia
Mia Törnblom

Mia Törnblom: Fattar ni hur cool hon är?

Mia Törnblom hyllar Pia Sundhages ledarskap – som står pall trots svåra påfrestningar – i sin nya krönika.
mia_trapp_4cmyk
Krönikor

Mia Törnblom: Hur inkompetent är du?

Vad du säger som chef har stor betydelse. Om de vi kommunicerar med inte förstår vad vi menar, spelar det ingen roll. Och i värsta fall känner sig personen korkad eller exkluderad, skriver Mia Törnblom i sin nya krönika.
mia-tornblom-2
Krönikor

Den fulaste egenskapen en ledare kan ha

”Den stora utmaningen är att vi märker när oron för att misslyckas tar över lusten att leda.” Så skriver Mia Törnblom i sin nya krönika om vikten att vara en generös ledare.
mia-tornblom-2
Mia Törnblom

Mia Törnblom: Vinna silver eller förlora guld?

”Jag får väldigt ofta frågan om hur Pia är i verkligheten, är hon sådär cool som hon verkar? Ja! Det är hon. Eller rättare sagt, hon är ännu coolare.” Mia Törnblom berättar i sin nya krönika om sina viktigaste lärdomar från arbetet med fotbollslandslaget.