kortlek-kort-led-dig-sjalv

Inner Game-metoden: Så ökar du din förmåga

Klassisk metod.

Din inre röst som värderar och dömer allt du gör lägger hinder i vägen för din utveckling. Minimera störningarna och överlåt åt kroppen att själv sköta jobbet med hjälp av metoden Inner Game.

Den inre dialogen som ständigt värderar och dömer dig ställer sig i vägen för din framgång. Men det finns en metod som nästan är magisk: Lyssna medvetet på din inre röst.

Metoden, som amerikanen Tim Gallwey arbetade fram som tennisinstruktör på 1970-talet, kallas Inner Game och kan med fördel användas även i arbetslivet.

Så här fungerar den:

Fokusera på något annat: Men hur gör man då? Ja, egentligen gör man ingenting, det är det som är finessen. Det är när vi anstränger oss som det blir fel, vi spänner oss och blir blockerade. Med fokus på något annat löser sig problemen av sig själva.

Notera vad som händer: Börja med något du verkligen vill bli bättre på. Tycker du att era möten fungerar dåligt, att du inte leder dem på ett bra sätt, kan du börja där. Fokusera på din känsla under mötet. Lägg märke till vad du känner och vad som orsakar känslan. Men ändra inte på något där och då, registrera bara.

Skapa medvetenhet: Det märkliga är att du genom att fokusera på vad du gör när du gör det, men utan att värdera det du håller på med, faktiskt förbättrar dina resultat. Skapa medvetenhet och våga lita på att du kan, att kunskapen och kompetensen finns där. Kroppen korrigerar av egen kraft bara du får tyst på den inre dömande rösten.

Var som ett barn: Egentligen lär vi hela tiden genom våra erfarenheter, utan att anstränga oss. Tänk på ett barn som lär sig gå, som trillar om och om igen, men oförtrutet fortsätter att försöka. Barnets inre röst har inte vaknat ännu. Den väcks sakta men säkert till liv när vi börjar bli medvetna, inte minst i skolan där vi vägs och mäts mot andra hela tiden. Vi blir rädda att göra bort oss.

Så fort den inre rösten börjar göra sig hörd blir det svårare att lära sig nya saker. Vi blir själva det största hindret för att nå framgång och fortsätter i gamla uppkörda hjulspår. Självklart finns det också yttre hinder, men de inre har större betydelse.


Dags att logga in!

Artikeln du vill läsa är låst. Logga in som tidningen Chef-prenumerant (eller bli prenumerant idag!) för att fortsätta läsa.

11 nr av Chef + Chef premium
1695 kr
Exkl. moms
Digitalt innehåll
Direkt tillgång till digitalt innehåll på chef.se
Tidningen Chef
En prenumeration på papperstidningen
Verktygslåda
Tillgång till den digitala verktygslådan Chef Premium
Digitalt innehåll
Direkt tillgång till digitalt innehåll på chef.se
Tidningen Chef
En prenumeration på papperstidningen
Verktygslåda
Tillgång till den digitala verktygslådan Chef Premium