Strategiskt jobbsökande: Sex tips för att nå fram genom bruset

Konkurrensen om jobben hårdnar. Då måste du ha en strategi.

Foto: Taylor Swayze/Unsplash

Sju tips på hur du som chef sticker ut i mängden av jobbsökande:

1. Sök inte jobb på slentrian

De flesta personalchefer märker om ansökan kommer från en person som lagt ner tid på att formulera ett brev och ett cv för det specifika jobbet. Om du slänger iväg generella ansökningar till en rad tjänster är risken stor att du kommer ge ett dåligt intryck. Det ger signalen att du varken brinner för ditt framtida jobb eller har satt dig in i hur verksamheten ser ut.

2. Ha en plan

När man har förlorat jobbet är den första instinkten ofta att man vill ha ett nytt jobb så fort som möjligt. Men en kortsiktig rädsla är en sämre drivkraft än en långsiktig plan. Om du har en idé om vilken typ av jobb som passar dig ökar också dina chanser att komma på intervju.

Som chef ska du dessutom visa upp att du har de rätta egenskaperna för att leda en verksamhet eller avdelning. Då måste du redan i ansökningen göra tydligt att du kan formulera dig på ett genomtänkt och välmotiverat sätt.

3. Fokusera på branscher som växer

Välj även bransch strategiskt. Satsa på en sektor i tillväxt. Det ökar dina chanser att få ett jobb som är varaktigt.

4. Tänk brett

Rikta inte bara in dig på de stora företagen eller myndigheterna. Även nystartade företag, som växer snabbt, är potentiella arbetsgivare. Som chef på ett nystartat företag får du dessutom erfarenheten av att bygga en verksamhet från grunden. Du får även större möjlighet att bidra till företagets utveckling.

5. Fokusera på intäkterna

Även om du inte arbetat som försäljningschef kan du vinna mycket på att visa hur du har bidragit till affärsutveckling, kundsupport, förhandling med leverantörer eller andra åtgärders som har lett till nöjda kunder. Om du kan visa att du bidrar till att skapa intäkter gör du dig oumbärlig för företaget.

6. Ditt cv är inte en biografi

Ditt cv ska väcka intresse, men inte berätta allt om dig. Fokusera på de resultat du har åstadkommit och vad du kan bidra med på din framtida arbetsplats. Chefsrekryterare rekommenderar att arbetssökande lägger ner cirka 2-4 timmar på varje cv.

1 år med Chef för bara

1695:-

  • Expertråd och stöd i chefsfrågor
  • Djupdykande reportage och personliga intervjuer med chefer från olika branscher.
  • Inspiration och motivation till ditt ledarskap.
  • Chef Premium med smarta digitala verktyg som förenklar ditt chefsjobb.
  • Tips och råd för att ta nästa kliv i karriären.
  • Mallar och avtal ingår
  • Tidningen Chef hem i brevlådan

Skaffa Chef nu

Se alla våra erbjudanden