Mall: Varning

Pluskund

Mallar & avtal Som chef kan du behöva utfärda en varning, erinran eller skriftlig tillrättavisning. Här är en mall för skriftlig erinran (kallas också LAS-varning) , som du kan ladda ned eller fylla i direkt på skärmen, samt viktiga anvisningar för dig som ska fylla i mallen.

Liknande innehåll hittas här:
Verktyg i vardagen

Varning, skriftlig erinran eller skriftlig tillrättavisning

Vid en prövning av ifall en anställds beteende utgör sakliga skäl för uppsägning eller inte krävs det arbetsgivaren visar att arbetstagaren är medveten om att arbetsgivaren anser att hen har misskött sig. Arbetsgivaren måste därför kunna visa att arbetsledningen har påpekat misskötsamheten. Förutom muntliga tillsägelser är det praktiskt om man även har ett skriftligt dokument för att bevisa att arbetsgivaren påpekat misskötsamheten. Ett sådant dokument kan ges olika rubriker. De vanligaste är varning, LAS-varning, skriftlig erinran eller skriftlig tillrättavisning.

Vilken rubrik en arbetsgivare väljer saknar oftast betydelse. Om arbetsgivaren är bunden av kollektivavtal gäller dock att “varning” utgör en s.k. disciplinpåföljd, som inte får meddelas utan föregående MBL-förhandling. Av den anledningen rekommenderar vi att man för sådana varningar som utgör en framåtriktad arbetsledningsåtgärd istället benämns “skriftlig erinran”. 

Det viktiga att få med i en skriftlig erinran är ett påpekande om att anställningen kan vara i fara om misskötsamheten upprepas. 

En skriftlig erinran bör innehålla: en redogörelse för vilken misskötsamhet arbetsgivaren inte accepterar, ett klargörande av vilken rättelse arbetsgivaren kräver samt en upplysning att arbetstagaren vid fortsatt misskötsamhet riskerar att förlora sin anställning.

Redan PLUSkund — Logga in

Bygg vidare med fler tjänster

Nå nästa nivå med

Chefakademin+

Få de viktigaste insikterna, handplockade nyheter, och ledarskapsutveckling – på ett sätt som fungerar i din vardag.

Endast 349:- / mån*
  • Omvärldsbevakning – senaste ledarskapsnyheterna och -forskningen, samt andra ämnen som direkt rör chefsrollen.
  • Tidningen Chef – tidningen hem i brevlådan 11 gånger per år och tillgång till hela tidningsarkivet.
  • Digitala masterclasses – upskill med tillhörande workshopsmaterial som du kan använda på din arbetsplats.
  • Ljudboksbibliotek – ett digitalt bibliotek där du kan lyssna på sammanfattningar av de viktigaste ledarskapstitlarna!

*Faktureras halvårsvis eller årsvis. Tjänsten förnyas automatiskt om den inte sägs upp före sista giltighetsdatum.
Läs villkoren
Läs om Chefakademin+