Spelteori: Så ökar du lönsamheten och trivseln på jobbet

Smutsig disk på skrivborden. Nyanställda som kände sig utanför. Storkunder som ingen vågade ringa. Allt detta har konsultföretaget Reforce ändrat på genom tävlingar på jobbet.

Foto: Pawel Kadysz/Unsplash

På konsultföretaget Reforce i Stockholm, som hjälper andra företag att öka sin omsättning och lönsamhet, använder man sig av spelteorier för att öka trivseln och förbättra resultatet. Med jämna mellanrum arrangerar man lagtävlingar med tydliga spelregler och ett åtråvärt pris i potten.

Inspireras av deras metod:

Steg 1: Bestäm vad som ska förändras
Analysera vad som är mest akut att ändra på. Tävlingar kan inriktas på att öka trivseln, skapa bättre ordning, eller ta mer kontakt med kunder. Var tydlig med reglerna innan ni börjar. Sätt samman lag med både oerfarna och erfarna medarbetare. Låt gärna den oerfarna leda laget.

Steg 2: Skapa en poängskala
Se till att alla i verksamheten/avdelningen har möjlighet att plocka poäng. Det är viktigt att alla känner sig motiverade att delta. Erbjud ett smörgåsbord av aktiviteter som ger olika poäng. Var tydlig med vad man måste göra för att få poäng.

Steg 3: Kom på ett roligt pris
Det blir bara spännande att tävla om priset är lockande. Priset kan gärna vara en aktivitet som laget gör tillsammans. Då stärker ni teamkänslan ytterligare.

1 år med Chef för bara

1695:-

  • Expertråd och stöd i chefsfrågor
  • Djupdykande reportage och personliga intervjuer med chefer från olika branscher.
  • Inspiration och motivation till ditt ledarskap.
  • Chef Premium med smarta digitala verktyg som förenklar ditt chefsjobb.
  • Tips och råd för att ta nästa kliv i karriären.
  • Mallar och avtal ingår
  • Tidningen Chef hem i brevlådan

Skaffa Chef nu

Se alla våra erbjudanden