Skärma av: Tre tips för att bli mer effektiv

För att bli mer effektiv måste du ibland skärma av dig från omvärlden. Här är tre tips.

Foto: Patrick Fore

1. Tre uppgifter om dagen

Välj tre viktiga uppgifter varje dag som du ska hinna med. Skriv ner dem på ett papper som du hela tiden har framför dig på skrivbordet. När du får en stund över, kolla inte dina mejl ännu en gång, utan kasta i stället ett öga på lappen och fortsätt arbeta med dina tre viktigaste uppgifter. Nyckeln till att lyckas är att du inte skriver ner fler än tre prioriteringar, annars känns det övermäktigt.

2. Stäng av mejlen

Ja, vi vet att det är svårt. Men det är nödvändigt. Ge dig själv en timmes oavbruten arbetstid. När du ska jobba på en av dina tre viktigaste uppgifter, måste du få möjlighet att koncentrera dig. Forskning visar att hjärnan tar minst en kvart på sig att ställa om från en arbetsuppgift till en annan. Varje gång du kollar dina mejl förlorar du alltså en kvarts arbetstid. Om internet också är alltför distraherande, ryck ut nätverkssladden eller stäng av tillgången till nätet så att du inte frestas att surfa.

3. Möte med dig själv

Boka in ett 20-minuters möte med dig själv. Skriv in det i din kalender och radera inte ut det. Behandla det med samma respekt som om det vore ett möte med din chef. Om du sitter i ett öppet kontorslandskap, boka in ett konferensrum så att du kan sitta för dig själv. Ta med din projektlista, din att göra-lista och din kalender och reflektera över vad du hann med under veckan, och vad du vill hinna med nästa vecka. Detta är ett bra sätt att granska vad du verkligen lägger din tid på. Du kan också sätta upp tre dagliga arbetsuppgifter för varje dag i nästkommande vecka.

1 år med Chef för bara

1695:-

  • Expertråd och stöd i chefsfrågor
  • Djupdykande reportage och personliga intervjuer med chefer från olika branscher.
  • Inspiration och motivation till ditt ledarskap.
  • Chef Premium med smarta digitala verktyg som förenklar ditt chefsjobb.
  • Tips och råd för att ta nästa kliv i karriären.
  • Mallar och avtal ingår
  • Tidningen Chef hem i brevlådan

Skaffa Chef nu

Se alla våra erbjudanden