Richard Bransons fem nycklar: Så blir du en framgångsrik ledare

Här är entreprenören Richard Bransons 5 nycklar till  hur man blir en riktigt framgångsrik ledare.

Foto: Ian Scheider/Unsplash

1. Hitta bra människor

Richard Branson letar särskilt efter ledare med förmåga att lyssna på feedback. Detta är framför allt viktigt för att inte goda idéer från medarbetare ska gå förlorade.

Bransons kommentar: ”Att våra företag Virgin Active, Atlantic, Money och Mobile blev så framgångsrika berodde helt på att vi lyckades skapa en fantastisk ledningsgrupp som hade vision, passion och ansvarstagande.”

2. Inse att dina medarbetare är ditt företag 

Vad är det ingen konkurrent kan ha samtidigt som du? Dina medarbetare.

Bransons kommentar: ”Den mest genomtänkta affärsplanen betyder ingenting om den inte verkställs av entusiastiska och passionerade medarbetare. Det gäller särskilt i stunder när allt går fel, ett vänligt och proaktivt team kan ofta förändra människors negativa inställning, undvika en katastrof som lurar runt hörnet eller till och med vända det hela till en fördel.”

3. Försök att alltid se det bästa i dina medarbetare

En företagskultur som inte fokuserar på misstag, utan istället på det som görs rätt, är ett recept på att slippa rädsla för misslyckanden som kan förlama särskilt nya företag.

Bransons kommentar: ”När misstag inträffar – och det är oundvikligt – brukar jag alltid säga att vi måste lära oss av dem och inte fundera för mycket på vad som gick fel. Det är nästan alltid bättre att inte gå igenom vilka fel som begicks med de inblandade. De vet ju exakt vad som hände.”

4. Ta inte dig själv på för stort allvar

Ha kul på jobbet! Skapa en miljö där både medarbetare och kunder trivs och är stolta över företaget. Var också noga med rekryteringen:

Bransons kommentar: ”För att hitta medarbetare som kommer att intressera sig för kunderna letar vi efter människor som visar genuin entusiasm och viljestyrka. Vi har en fördel mot våra konkurrenter, delvis eftersom vårt varumärke och våra rötter handlar om att vi har anställt personer inom musikbranschen, samt flyg- och rymdindustrin. Alla de branscherna attraherar riktiga entusiaster.”

5. Bara gör det!

Entreprenörskap är lika med att ta risker. Och att misslyckas, men trots det försöka igen och igen.

Bransons kommentar: ”Om det ser ut som att ditt företag inte kommer att bli en succé, är det lätt att dina medarbetare börjar tvivla eller tappa modet. I den stunden är det din förmåga att leda och känna människors beteende som kan avgöra om ditt företag lyckas eller misslyckas.”

1 år med Chef för bara

1695:-

  • Expertråd och stöd i chefsfrågor
  • Djupdykande reportage och personliga intervjuer med chefer från olika branscher.
  • Inspiration och motivation till ditt ledarskap.
  • Chef Premium med smarta digitala verktyg som förenklar ditt chefsjobb.
  • Tips och råd för att ta nästa kliv i karriären.
  • Mallar och avtal ingår
  • Tidningen Chef hem i brevlådan

Skaffa Chef nu

Se alla våra erbjudanden