Öka motivationen: Grundläggande guide

Att tappa sugen gör de flesta lite då och då, man har sovit dåligt en natt eller kanske är barnen sjuka. Det verkliga problemet uppstår om vi glider in i en långsiktig svacka av olust. Mardrömmen för dig som chef är så klart en hel avdelning full av tappade sugar. Så här gör du för att undvika det.

Du har som chef makten att gå före och motivera. Foto: Matt Lee/Unsplash

Så ökar ni motivationen på arbetsplatsen:

Från yttre till inre motivation:
Medarbetare som hittar motivationen inom 
sig blir mindre beroende av dig som chef. 
Du har makten att få medarbetarna att 
gå från yttre till inre motivation.

Du är inte ensam:
Du kan inte ensam motivera dina medarbetare. De måste också ta eget ansvar. Ett gott medarbetarskap bidrar till hur stämningen är på arbetsplatsen. Samtidigt är det ditt ansvar att utöva gott ledarskap, och ett gott ledarskap motiverar.

Motivera:
Du har som chef makten att gå före och motivera; spexande, entusiasmerande, coachande, delegerande, visionerande och delaktighetsskapande. Mixen till motivationskakan innehåller helt enkelt en liten del av varje, olika metoder passar olika bra i olika lägen.

Tänk långsiktigt:
Det gäller att tänka långsiktigt och att bygga ett klimat där medarbetarnas motivation inte står och faller med en enskild ledare.

Glöm inte bort dig själv:
Ett vanligt misstag är att fokusera på att medarbetarna måste motiveras och glömma bort att hitta metoderna som motiverar dig i ditt chefsjobb. Då du är det viktigaste verktyget gäller det att du jobbar med dig själv.

Motivationsarbetet är lika viktigt i alla tider:
I bra tider behövs entusiasmen för att hålla ångan uppe. Högkonjunktur sätter press på att leverera snabbare och bättre och att behålla den attraktiva personalen. I de dåliga tiderna gäller det att hitta motivation för att få alla att stå ut på jobbet även om det är oro i luften och sträva mot ljusare tider.

1 år med Chef för bara

1695:-

  • Expertråd och stöd i chefsfrågor
  • Djupdykande reportage och personliga intervjuer med chefer från olika branscher.
  • Inspiration och motivation till ditt ledarskap.
  • Chef Premium med smarta digitala verktyg som förenklar ditt chefsjobb.
  • Tips och råd för att ta nästa kliv i karriären.
  • Mallar och avtal ingår
  • Tidningen Chef hem i brevlådan

Skaffa Chef nu

Se alla våra erbjudanden