Metod: Meditera fram dina beslut

Kan meditation hjälpa i stressande situationer på jobbet? Ja – inte minst i kontakten med medarbetare, enligt ny forskning.

Lasse Lychnell. Pressbild

Chefer som lyckas förhålla sig meditativt till komplicerade situationer på jobbet kan ta in fler och bredare perspektiv när de fattar viktiga beslut. De får också mer tid för strategiskt arbete. Det enligt rapporten, från Handelshögskolan i Stockholm, ’When work becomes meditation: A case study of how managers use work as a tool for personal growth’ som nyligen presenterats på konferensen Academy of Management Meeting i Vancouver.

I den kvalitativa studien har forskaren Lasse Lychnell under två år följt sju vd:ar och ägare på sex företag med 1-100 anställda. Branschspektrumet är brett: här finns en reklambyrå, ett hemtjänstföretag, ett ventilationsföretag, ett företag som jobbar med artistcoachning, en organisationskonsult och ett företag för swimmingpooltillbehör representerade. Deltagarna har det gemensamt att de mediterar i någon form. Det kan handla om yoga eller mindfulness likaväl som att åka på retreat.

”För att kunna ha det meditativa förhållningssättet på jobbet behöver de träna i sin vardag för att skapa det utrymmet. Just hur man gör det, ja, där gäller det att hitta sin egen väg”, säger Lasse Lychnell.

Projektet går ut på att se hur ledare använder kunskaper från sin meditation i yrkeslivet.

”När man börjar ägna sig åt meditation kan det hända saker. Man kanske känner mer empati för andra eller ser större perspektiv. Sen kommer man tillbaka till jobbet och ’ska’ vara rationell. Vissa kanske faller tillbaka i gamla mönster”, säger Lasse Lychnell.

Med ett mer meditativt förhållningssätt skapas istället ett utrymme för eftertanke.

”Som chef känner man ju ofta att man behöver agera direkt, det är nästan som en ryggmärgsreflex att göra det. Vad meditationen hjälpt de här cheferna med är att den har givit dem ett mellanrum, de kan titta på en situationen och avvakta – våga avvakta. I vissa fall kanske saker och ting har löst sig utan att man ingriper. Och man är mer noggrann när man väljer vilka projekt man startar och vilka man inte startar.”

Ett exempel är en situation där man skulle dra ner på personalen på ett av företagen.

”Då handlade det om att kunna göra det på ett närvarande sätt, med medkänsla. Både att stå för att detta är viktigt att göra, men också att kunna stå kvar när medarbetarna sätts i en svår situation. Meditation hjälper en att vara mer närvarande i en sådan situation.”

En annan aspekt av integrationen av förhållningssättet gäller relationen till medarbetare och delägare.

”Meditation hjälper en att möta sig själv. Då blir det enklare att sortera ut vad som handlar om mig och vad som handlar om någon annan. Det kan också bidra till att känna en ökad medkänsla, både med andra och med sig själv,” säger han.

Cheferna i studien ägnar mer tid åt strategiskt arbete efter att de mediterat en tid. I rapporten beskrivs också hur man är mer benägen att fokusera på grundorsaker till problem och konflikter på arbetet, än på symptom. Även där spelar det viktiga mellanrummet in, menar Lasse Lychnell:

”Symtom går man på mer instinktivt, men att vänta och se ger möjlighet att förstå vad som är grundorsaken och man ser här en ökad vilja att göra det. En nyfikenhet på att själv utvecklas som ledare.”

Integrationen av det meditativa förhållningssättet innebär också att utmana föreställningen om att meditation och jobb inte går ihop.

”Någonstans tänker man lätt att jobbet är en fiende till meditationen. Om man har det här perspektivet blir jobbet en väg till utveckling. Man får möta många saker som är jobbiga men det blir också ett sätt att utvecklas vidare som människa.”

1 år med Chef för bara

1695:-

  • Expertråd och stöd i chefsfrågor
  • Djupdykande reportage och personliga intervjuer med chefer från olika branscher.
  • Inspiration och motivation till ditt ledarskap.
  • Chef Premium med smarta digitala verktyg som förenklar ditt chefsjobb.
  • Tips och råd för att ta nästa kliv i karriären.
  • Mallar och avtal ingår
  • Tidningen Chef hem i brevlådan

Skaffa Chef nu

Se alla våra erbjudanden