Lyssnandets tre nivåer: Lär dig skillnaden mellan att höra, lyssna och förstå

Att lyssna är vägen till att lösa många konflikter. Genom att förstå lyssnandets tre stadier kommer du också förstå varför din kommunikation kanske inte alltid har fungerat.

Lär dig lyssna på rätt sätt och förstå vad din medarbetare känner.

Ofta kanske man tror att man har lyssnat på en medarbetare under ett jobbigt samtal när man egentligen bara befäst sin egen uppfattning av saken. Att hålla ett svårt samtal handlar ju inte om att du som chef ska briljera med en massa smarta tankar och kommentarer. Skillnaden mellan att höra, lyssna och förstå är tre helt olika saker.

När du har ett tufft samtal med en medarbetare eller chef och vill komma till kritan med varför något inte fungerar måste du ‘lyssna rätt’ för att lyckas. Genom att förstå lyssnandets tre nivåer kommer ni förhoppningsvis lättare till en lösning utan konflikter.

Lyssnandets tre nivåer:

1. Inre lyssnande.
Om du lyssnar inåt bekräftar du dig själv och befäster dina egna tankar och åsikter. Du lyssnar till medarbetaren, men märker att du börjar dra paralleller till hur du själv skulle göra. Medarbetaren berättar kanske hur stressig han upplevde veckan som gick eftersom barnen var sjuka vilket bidrog till att han gjorde flera misstag. Du börjar då tänka på din dotter som ligger hemma med feber och att du minsann ändå sköter ditt jobb.

2. Fokuserat lyssnande.
Här bekräftar du den du talar med genom att använda den andras mentala modeller. ”Hur tänker du då?” Du använder den andras ord och begrepp. Till exempel kan du upprepa vad medarbetaren sagt: ”Du var helt enkelt så stressad att du glömde analysen och skickade iväg ett ofärdigt förslag till kunden.”

3. Globalt lyssnande.
Här gör du allt ovan – men lyssnar även på det som inte sägs. Du sätter ord på det du upplever att den andre säger. ”Jag upplever att du också hade önskat att vi såg att du var stressad så att du fick mer avlastning?”

1 år med Chef för bara

1695:-

  • Expertråd och stöd i chefsfrågor
  • Djupdykande reportage och personliga intervjuer med chefer från olika branscher.
  • Inspiration och motivation till ditt ledarskap.
  • Chef Premium med smarta digitala verktyg som förenklar ditt chefsjobb.
  • Tips och råd för att ta nästa kliv i karriären.
  • Mallar och avtal ingår
  • Tidningen Chef hem i brevlådan

Skaffa Chef nu

Se alla våra erbjudanden