Ge feedback på 10 minuter: Metoden minut för minut

Spara tid.

Här är 10-minutersmetoden för dig som har dåligt om tid till att ge feedback, har många medarbetare eller som tycker att långa feedbackmöten inte ger något resultat.

Om du ger regelbunden feedback till dina medarbetare kan det vara onödigt med långa formella möten. Då är den här metoden perfekt. På 10 minuter ger du positiv och negativ feedback och låter medarbetaren svara på kritiken.

Att göra: 

– Skapa ett dokument med två kolumner. Kalla kolumnerna vad du vill: plus och minus, hård och kärlek eller positivt och negativt. Huvudsaken är att du i en kolumnen skriver saker din medarbetare gör bra och en där hen gjort mindre bra ifrån sig.

Minut för minut:

– Minut 1: Förklara att målet är att identifiera både positiva och negativa punkter för att förbättra arbetet och att hjälpa medarbetaren framåt.

– Fråga hur medarbetaren föredrar att få feedback. Be medarbetaren beskriva på en skala från ett till tio hur mottaglig hen är för tips och råd just idag. En etta innebär att hen vill ha en mjukare feedback och en tio att hen vill ha det rakt på sak. Ge medarbetaren samma feedback oavsett vad de väljer men lägg upp det mjukare eller mer pang på.

– Minut 2-4. Börja med positiv feedback för de som sagt 1-4. Börja med negativ för de som sagt 7-10. Fråga de som valt 5-6 vad de själva tycker de kan bli bättre på. På så sätt kan du börja med feedbacken med det negativa och avsluta med det positiva.

– Minut 4-6: Byt från negativt till positivt eller tvärtom.

– Minut 7-10:  Byt roller och låt medarbetaren få svara på feedbacken. Låt de tala utan att avbryta och kom ihåg att ta med och följ upp vad de säger på nästa feedbackträff.

1 år med Chef för bara

1695:-

  • Expertråd och stöd i chefsfrågor
  • Djupdykande reportage och personliga intervjuer med chefer från olika branscher.
  • Inspiration och motivation till ditt ledarskap.
  • Chef Premium med smarta digitala verktyg som förenklar ditt chefsjobb.
  • Tips och råd för att ta nästa kliv i karriären.
  • Mallar och avtal ingår
  • Tidningen Chef hem i brevlådan

Skaffa Chef nu

Se alla våra erbjudanden