Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Förhandla din lön: Sju smarta tips

Det kan vara lätt trampa i klaveret när man ska förhandla om sin egen lön. Förhandlingsexperten Karin Klerfelt visar vad du ska tänka på inför mötet.

 1. Var väldigt resultatorienterad. Visa kopplingen mellan din prestation och ökad lönsamhet i företaget.
 2. Var beredd att förhandla om andra saker än höjd lön, exempelvis fler semesterdagar, en mentor eller träning på arbetstid.
 3. Använd lönesamtalen med dina medarbetare som övningstillfällen. Se vad medarbetarna gör som fungerar och vad som inte fungerar.
 4. Lägg fram ditt bud direkt. Sitt inte och tjuvhåll på vad du tycker du bör ha i löneförhöjning. Om du väntar med ditt bud hamnar du lätt i försvarsposition.
 5. Hitta andra tillfällen att höja din lön än löneförhandlingen. I förhandlingen är utrymmet nämligen väldigt begränsat. Försök få upp din lön under andra delar av året genom att omdefiniera din chefsroll. Lägg till arbetsuppgifter eller utöka ditt ansvarsområde.
 6. Ändra din attityd till lönesamtalet. I stället för att gå på krigsstigen, förklara hur mycket du tycker om ditt jobb och arbetsplatsen. Fråga vad du kan göra för att få upp lönen.
 7. Om du känner att du inte får tillräckligt betalt, ta situationen på allvar. Lista dina ansvarsområden. Be om hjälp av chefen att prioritera vad du kan göra mer av för att få högre lön. Om du tycker att du har för mycket att göra: var tydlig med att du har för många ansvarsområden i förhållande till din lön och fråga vad du ska prioritera bort.

1 år med Chef för bara

1695:-

 • Expertråd och stöd i chefsfrågor
 • Djupdykande reportage och personliga intervjuer med chefer från olika branscher.
 • Inspiration och motivation till ditt ledarskap.
 • Chef Premium med smarta digitala verktyg som förenklar ditt chefsjobb.
 • Tips och råd för att ta nästa kliv i karriären.
 • Mallar och avtal ingår
 • Tidningen Chef hem i brevlådan

Skaffa Chef nu

Se alla våra erbjudanden