Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Distansarbete: 4 metoder för att ena ett spritt team

Det blir allt vanligare med team där medarbetarna sitter på olika platser i världen och arbetar tillsammans. Hur ska man få dem att jobba tillsammans? Ledarskapskonsulten Kerstin Ljungström tipsar.

Foto: Piotr Lohunko/Stocksnap

1. Bygg starkare relationer till dina medarbetare. Deras lojalitet finns där de har sina relationer. Det är därifrån de får feedback, både positiv och negativ. Ta reda på vad som triggar dem och vad som sänker dem. Medarbetarsamtal och uppföljningssamtal ute på projekten är bra tillfällen att ta upp sådana frågor.

2. För att stärka lojaliteten med gruppen/företaget är det viktigt att medarbetarna arbetar med och delar er värdegrund. Kanske kan ni ha en egen chatt där ni kan se och höra varandra och där ni delar med er av erfarenheter, idéer och kommentarer? Följ – ”skugga” – en medarbetare under några dagar för att kunna ge feedback. Låt även medarbetarna skugga varandra.

3. Höj kvaliteten på era gemensamma möten. Bjud till exempel in någon utifrån som vågar utmana gruppen. Avsätt också tid för besök på projekten för att ge utrymme för reflektion kring utvecklingsfrågor. Kolla att alla i företaget värderar utvecklingsarbete som viktigt. Planera träffarna före jul och semester i god tid, ha ett attraktivt innehåll och se till att alla prioriterar dem. Ha ett längre tidsperspektiv när ni jobbar med verksamhetsutveckling. Utvecklingsarbete har många dimensioner, som en diamant. Det gäller att se vilken facett man ska koncentrera sig på från tid till annan.

4. Ett tips är att hålla kafé-seminarier online. Det går ut på att man bildar mindre grupper vid ”bord” med olika frågeställningar. Deltagarna flyttar sedan till nya grupper/bord tills alla gått varvet runt. Online kan man till exempel bilda grupper av deltagare som befinner sig i samma tidszon och som kan gå in samtidigt eller under en begränsad tid. Avsätt en rimlig tid då seminariet pågår, till exempel en vecka. Alla ska kunna ta del av allt hela tiden och på så sätt kan alla generera idéer av andras idéer. Men du måste kanske göra dig omaket att vara online på udda tider för att kunna vara en motor i arbetet.

1 år med Chef för bara

1695:-

  • Expertråd och stöd i chefsfrågor
  • Djupdykande reportage och personliga intervjuer med chefer från olika branscher.
  • Inspiration och motivation till ditt ledarskap.
  • Chef Premium med smarta digitala verktyg som förenklar ditt chefsjobb.
  • Tips och råd för att ta nästa kliv i karriären.
  • Mallar och avtal ingår
  • Tidningen Chef hem i brevlådan

Skaffa Chef nu

Se alla våra erbjudanden