Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Disneytaktiken: Brainstorma utifrån tre olika roller

Låt ditt team gå från ’drömmaren’ till ’realisten’ till ’kritikern’ för att få fram de allra skarpaste idéerna. Lika bra som Walt Disneys egna.

Det kallas Disneytaktiken men är egentligen framtagen av forskaren Robert Dilts, en av grundarna till beteendepsykologiska modellen NLP (Neurolingvistisk programmering).

Disneytaktiken är en brainstormningsmetod som syftar till att få fram så många idéer som möjligt, för att sedan behålla de bästa och genomförbara idéerna. Namnet kommer från Walt Disney som var lika mycket ett kreativt geni som ett företagsgeni.

Metoden går ut på att teamet brainstorma utifrån tre olika roller:

A, Drömmaren.

B, Realisten.

C, Kritikern.

Steg 1 – Skapa utrymme:
Optimalt är om ni kan byta rum när ni byter roll för att lättare komma in i rätt tankestadie. Om det inte är möjligt välj ett rum ni normalt inte sitter och arbetar i varje dag.

Steg 2 – Drömmaren:
Strunta i allt som heter budget och tidsperspektiv och fokusera på vad ni allra helst skulle vilja göra. Fimpa inga idéer utan låt alla komma till tals och bolla idéer utan att kritisera.

Steg 3 – Realisten:
Konkretisera idéerna. Hur skulle ni genomföra dem? Hur lång tid skulle det ta? Var skulle ni göra det? Vilka idéer har mest potential?

Steg 4 – Kritikern: 
Dags att kritisera idéerna. Låtsas att ni är ett gäng nej-sägare. Ifrågasätt och testa hela processen till alla idéer. Målet är att leta fel och förfina era planer och idéer tills det inte går längre.

Tips: Låt alla stadier få ta den tid som behövs för att få fram det absolut bästa resultatet. Och glöm inte att det alltid är idén ni kritiserar. Inte personen som kom med idén!

1 år med Chef för bara

1695:-

  • Expertråd och stöd i chefsfrågor
  • Djupdykande reportage och personliga intervjuer med chefer från olika branscher.
  • Inspiration och motivation till ditt ledarskap.
  • Chef Premium med smarta digitala verktyg som förenklar ditt chefsjobb.
  • Tips och råd för att ta nästa kliv i karriären.
  • Mallar och avtal ingår
  • Tidningen Chef hem i brevlådan

Skaffa Chef nu

Se alla våra erbjudanden