Bli mer effektiv: 4 steg för att sluta multitask-hetsa

Jakten på effektivitet har gått för långt, menar den amerikanske författaren Stephen C Lundin. Så slutar du multitasking-hetsa.

Behåll ditt fokus genom att sluta multitaska.

Multitasking-hetsen sprider sig som ett gift till medarbetarna, dödar kreativitet och skapar ångest. Här ger Stephen C Lundin fyra starka tips på hur du blir mer effektiv genom att sluta multitaska:

 1. Ta mikropauser:
  För att vara produktiv på riktigt bör du bli bättre på att ta korta pauser mellan arbetsuppgifterna under en arbetsdag. Först när man får distans till en uppgift tar hjärnan till sig informationen till fullo och sätter den i sitt rätta sammanhang. Och det är också först då man verkligen lär sig något och får saker gjorda.
 2. Var mindre tillgänglig:
  Den som är mest fokuserad på jobbet är den som är minst uppkopplad och minst tillgänglig för andra. För att hitta ett större fokus bör du glömma allt som har med multitasking att göra och ge dig själv en chans att vara effektiv på riktigt. Ge dig själv möjligheten att avsluta en uppgift innan en annan påbörjas. Det behöver inte vara mycket svårare än så.
 3. Ta dig själv mindre seriöst:
  En människa som tar sig själv, sitt arbete och sin omgivning alldeles för seriöst tenderar att sprida dålig energi. Om man själv inte kan slappna av i sin egen tillvaro är det lätt att skapa en otrevlig atmosfär kring sin egen person och bli någon andra skyr iväg från.

  Detta är vanligt för chefer då det ansvar rollen innebär många gånger medför en stressig tillvaro med många bollar i luften samtidigt. För att undvika detta bör du återigen göra en sak i taget. Planera dina dagar och försök hålla dig till planen i den mån det går.
 4. Var kreativ och innovativ:
  En central del i alla Stephen C Lundins böcker är kreativitet och innovation – arbetsplatsens viktigaste kraftkälla. Han menar att i ett liv där det inte finns någon kreativitet finns det inte heller någon energi och innovation och då är det svårt att känna livsglädje och mening i det du gör.

  Om man gör för många saker samtidigt kan man lätt tappa fokus vilket resulterar i svårigheter att använda kreativitet och innovation som effektiva verktyg. Att vara kreativ och innovativ betyder även att du måste släppa lite på din egen kontroll och våga leva lite.

1 år med Chef för bara

1695:-

 • Expertråd och stöd i chefsfrågor
 • Djupdykande reportage och personliga intervjuer med chefer från olika branscher.
 • Inspiration och motivation till ditt ledarskap.
 • Chef Premium med smarta digitala verktyg som förenklar ditt chefsjobb.
 • Tips och råd för att ta nästa kliv i karriären.
 • Mallar och avtal ingår
 • Tidningen Chef hem i brevlådan

Skaffa Chef nu

Se alla våra erbjudanden