Betariboxen: Så kontrollerar och sprider du ditt humör

Allt du gör påverkar din omgivning. Betarimodellen förklarar hur och hur du som chef kan agera för att bryta dåliga beteendemönster och skapa nya.

Det har säkert hänt dig flesta att något hemma eller på väg till jobbet har strulat och fått dig på dåligt humör. Det har kanske i sin tur lett till att du snäst åt en kollega eller inte sagt hej till en medarbetare. Det kan i sin tur leda till att dina kolleger blir irriterade på dig och den dåliga känslan sprider sig på kontoret. 

Modellen ‘Betariboxen’ förklarar fenomenet och visar hur du kan använda dig av samma modell för att komma ur negativa cykler.

Modellen:

Min attityd påverkar Mitt beteende som påverkar  Min attityd som påverkar Mitt beteende och så vidare.

Alltså: Din attityd förstärker ditt beteende som förstärker din attityd igen. Det är därför lätt att hamna i en ond (eller god) spiral.

Så gör du för att bryta ett dåligt mönster: 

1. Kom ihåg att din attityd, bra som dålig, påverkar alla runt dig.

2. Nästa gång du är på dåligt humör – stanna upp. Ta några minuter och kom underfund med varför du känner så negativt för någonting. Ofta kommer en negativ känsla från en liten händelse som att fastna i trafiken eller spilla kaffe på sig. Bestäm dig för att medvetet bryta cykeln genom att tänka på något positivt.

3. Om din kollega eller medarbetare är fast i en negativ cirkel, tänk på att endast du kan påverka hur ditt svar blir. Bara för att hen är negativ behöver inte du svara negativt.

4. Om någon i ditt arbetslag alltid är negativ och otrevlig, försök att tillsammans med dem utforska varför. Berätta om till exempel Betariboxen och belys vad deras beteende innebär för gruppen, arbetsmoralen och för deras privatliv.

5. Om du ser att några medarbetare hamnat i en nedåtgående spiral och är negativa och otrevliga mot varandra så se om du kan trycka på ‘offknappen’ och få dem att bli trevligare mot varandra.

6. Jobba med empatifrågor på jobbet, vilket kan hjälpa folk ut negativa mönster.

1 år med Chef för bara

1695:-

  • Expertråd och stöd i chefsfrågor
  • Djupdykande reportage och personliga intervjuer med chefer från olika branscher.
  • Inspiration och motivation till ditt ledarskap.
  • Chef Premium med smarta digitala verktyg som förenklar ditt chefsjobb.
  • Tips och råd för att ta nästa kliv i karriären.
  • Mallar och avtal ingår
  • Tidningen Chef hem i brevlådan

Skaffa Chef nu

Se alla våra erbjudanden