Mejlförbud för chefer sprider sig

Ett tredje land i Europa, Belgien, har nu tagit beslut på att inte låta statsanställda chefer kontakta sina anställda efter arbetstid. Orsaken är att man vill skydda medarbetare från stress.

Kommunikation
Publicerad
En mobiltelefon och en datorskärm som visar på flera olästa mejl.

Medarbetare har rätt att helt koppla av från jobbet på sin fritid. Det slår nu Belgien fast när de inför en ny lag från 1 februari i år. Den innebär att statliga tjänstemän varken har rätt att ringa eller på annat sätt kontakta anställda utanför arbetstid. Såvida det inte handlar om en nödsituation eller andra exceptionella omständigheter.

Lagen är en konsekvens av det ökade distansarbetet under pandemin där allt fler får svårare att hålla gränsen mellan arbete och fritid. Civilministern för Belgiens Green Party, Petra De Sutter säger till ZDNet, att helt låta medarbetarna koppla bort arbetet ”är länkat till bättre välmående som resulterar i högre fokus, bättre återhämtning och mer hållbara energinivåer.”

Sedan tidigare har Portugal infört en liknande regel för företag med mer än 10 anställda, där det till och med kan leda till böter.

Även Irland har infört en begränsning i kontakten med medarbetarna som innebär att samtliga anställda har rätt att ignorera arbetsförfrågningar utanför arbetstid.

Europaparlamentet försöker nu att få till en lagstiftning inom EU som garanterar rätten för alla europeiska medarbetare att helt koppla ifrån arbetet utanför arbetstid.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden