Medarbetarna fuskar bort tre veckor om året

Okategoriserade
Publicerad

I en undersökning som Chef låtit göra har 1037 chefer fått svara på frågor om vad som är okej och inte på jobbet. Yngre chefer tillåter mer än äldre chefer, det är tydligt, och kvinnor är mindre toleranta än män. Det är helt klart så att chefer på privata företag accepterar mer.

Detta är däremot häpnadsväckande: Cheferna i undersökningen beräknar att deras medarbetare »fifflar« bort tre veckor om året, 15 arbetsdagar.

Frågan vi ställde var: Hur många timmar per arbetsvecka tror du att dina medarbetare ägnar åt annat än arbetet?
De flesta anser samtidigt att det är deras uppgift som chef att stävja fusk. Men bara åtta procent konfronterar medarbetare som slirat en gång i månaden. Nio procent tar aldrig upp ämnet till diskussion. Tre av fyra chefer har gjort det någon gång.

För att göra det hela begripligt: Vi tänker oss en arbetsplats med 20 anställda. Personalen här tjänar lika mycket för enkelhetens skull, 22 200 kronor i månaden. Det är vad medelsvensken får i lön varje månad, vilket med arbetsgivaravgifter och annat blir cirka 30 000. Om var och en privatpysslar tre veckor om året, alltså surfar, ringer och mejlar bort 15 arbetsdagar, så kostar det företaget över 400 000 kronor. Det är mer än en årslön. Chefen skulle med andra ord kunna anställa en ny medarbetare om han eller hon fick bukt med tidsfifflet!

Var femte chef upplever också att fusket ökar. De tror att det främst beror på tre saker: internet, mobiler och en yngre generation medarbetare utan så stark pliktkänsla. Det sista vänder sig ledarskapskonsulten Anki Udd emot.
»Jag tror inte att det finns någon generationskonflikt. Undersökningen om 80-talisterna gjordes innan de kom ut i arbetslivet. När de väl börjar jobba så anpassar de sig, det är jag övertygad om. Däremot förväntar de sig stor frihet under ansvar.«
 
Tre av fyra chefer tycker att det är okej att skicka privata mejl på jobbet. Ungefär lika många tillåter medarbetare att göra privata ärenden och sedan jobba över. Något färre accepterar att personalen läser nättidningar på arbetstid. Knappt en fjärdedel svarar ja på frågan om det är okej att ta hem tejp, pennor, block och kopieringspapper.

Skapa ett gratiskonto, prova Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden