”Medarbetare baktalar mig. Ska jag agera?”

Chefs expert i organisation Leif E Andersson berättar vad du ska göra om en medarbetare baktalar dig.

Två medarbetare baktalar mig å det gränsar till mobbning. Vad ska jag göra?

Svar: Alltså generellt ska du inte agera på andrahandsinformation, men det finns undantag. Säg till exempel ”Jag har ett problem. Jag har hört att du talar illa om mig. Jag trodde inte på det först men nu har jag hört det från flera olika personer.”

Hur undviker jag öppet bråk i ett sånt möte?

Svar: Ja du kan kort berätta vad du har hört. Anklaga inte. Det viktiga kommer med svaret från medarbetaren. Lyssna aktivt, gå inte i försvar. Det där är medarbetarens känsla, du har inte gjort något fel. Spegla svaret, kolla om du fattat rätt.

 

Finns det inte en risk för att kritiken blir värre då?

Svar: Om du får kritik, fråga vad du ska göra annorlunda för att det ska bli bättre. Vem som sagt vad stannar mellan den medarbetaren å dig.

Å om personen nekar?

Svar: Då kan du säga ”Vad bra, då är det inget problem. Då har jag fått fel info. Är vi överens om att vi inte pratar illa om varandra här utan säger det direkt till den det berör?

nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden