Cissi Elwin och Richard Bergfors.

Max vd: ”Därför kan vi ta beslut mer från hjärtat”

Hamburgerkedjan Max trycker till amerikanska jättar och prisas för sitt hållbarhetsarbete. Mycket tack vare att de är ett familjeföretag. 

”Vi kan ta snabbare och mer långsiktiga beslut. Vi har ingen börskurs att förhålla oss till och tar beslut mer från hjärtat”, förklarar Max Burgers vd Richard Bergfors i det nya avsnittet av podden Chef Dilemma.

När Cissi Elwin träffar Max Burgers vd Richard Bergfors för att prata ledarskap i det nya avsnittet av podden Chef Dilemma, så är han påtagligt nöjd. På morgonen har han besökt Max nya restauranglokal. Adressen är symbolladdad. Kungsgatan 4 i Stockholm är där McDonalds öppnade sin första svenska restaurang 1973. Nu flyttar den amerikanska snabbmatsgiganten ut – och norrbottniska Max flyttar in. 

”Mc Donalds gör mitt jobb mycket roligare. Det är lättare att springa upp ur sängen på morgonen när man har någon att fajtas med”, konstaterar Richard Bergfors som har varit vd på Max i 20 år.

På filialkontoret på Östermalm i Stockholm hänger bilder från Gällivare och Luleå, där huvudkontoret fortfarande ligger. Den egna norrländska dialekten har Richard Bergfors förlorat.

”Jag har den fortfarande om jag tillbringar tillräckligt mycket tid med någon som pratar den, då växlar jag över automatiskt.” 

”Jag flyttade till Stockholm när jag var 14 år. Jag brukar säga att jag tappade dialekten på planet. När man var i den åldern så var det sista man ville att vara annorlunda. Man ville vara som alla andra”, förklarar han.

Han beskriver ändå det norrbottniska som en del i familjeföretagets DNA. 

”Kärnan i företagskulturen är norrbottnisk: lugn, stabil och ganska öppen och ärlig. Det förknippar jag i alla fall med det norrbottniska. Och samtidigt en viss strävsamhet och hårt arbete. Det är inte alltid lätt när klimatet och mörkret är emot en, då måste man jobba lite hårdare.”

bergfors

Läs också: Richard Bergfors: ”Det gäller att aldrig bli bekväm”

Att streta på i snart 54 år har gett utdelning. Max har gått från en grill vid en bensinmack i Gällivare till att bli Sveriges näst största hamburgerkedja med en omsättning på 3,5 miljarder kronor och 164 restauranger runt om i Sverige, Norge, Danmark, Polen och Egypten. På hemmaplan har familjeföretaget, som startades av Curt Bergfors och Britta Fredriksson, blivit en mycket tuff och expansiv utmanare för amerikanska jättar som Mc Donalds och Burger King.

”Att vi är ett familjeföretag hjälper oss. Det gör att vi kan ta betydligt snabbare och även mer långsiktiga beslut. Vi har ingen börskurs att förhålla oss till. Vi tar beslut mer från hjärtat och har gjort det sedan min mamma och pappa grundade företaget.”

Pappa Curt Bergfors är arbetande styrelseordförande och mamma Britta Fredriksson jobbar också i företaget, liksom alla de tre vuxna syskonen. Storebror Richard är vd, hans bror Christoffer Bergfors vice vd och deras yngre bror är också involverad i verksamheten. 

”Det är både för- och nackdelar med familjeföretag. Fördelarna tycker jag ändå överväger: Att man är flera som gör det tillsammans. Man är inte ensam och kan backa upp varandra.” 

”Vi har gjort det här hela våra liv, mer eller mindre. Så vi har tränat på det ett tag och det blir lättare och lättare. Man känner varandra utan och innan”, säger Richard Bergfors.

Att vara ett familjeföretag har också möjliggjort uthålliga satsningar på hållbarhet, något som Max profilerar sig hårt med. 

Skulle ni ha kunnat jobba så här med hållbarhet om ni hade blivit uppköpta eller börsnoterats?

”Nej jag tror inte det. I alla fall inte historiskt.”

”Mycket av besluten som vi har tagit har de facto inneburit stora kostnadsökningar som man inte har kunnat räkna hem på det perspektiv som en börs har.”

Det här gnetet, att gå den här vägen i 53 år, det är en uthållighet i det.

”Absolut. Och vi slutar inte där utan vi ser det här leva vidare i många generationer framåt”, säger Richard Bergfors och berättar i podden om hur han ser på fortsättningen för familjeföretaget och vad hans egna barn, som idag är 3 och 6 år gamla, kan tänkas spela för roll.

I Chef Dilemma berättar Richard Bergfors också om när han som 11-åring var med när hans pappa råkade ut för en mycket allvarlig olycka, som gjorde honom förlamad och rullstolsburen.

”Kanske att jag var tvungen att växa upp snabbare. Att ta ett större ansvar. Inte för företaget då, men för familjen och min yngre bror.”

Han berättar också i podden om Max digitalisering framåt, mångfaldsarbetet och om sin ledarstil. Det visar sig även att han har en nästan manisk vana när det kommer till sms och mejl.

Cissi Elwin fascineras över det faktum att Richard Bergfors äter minst en hamburgare om dagen, bland annat till lunch på julafton.

Hur kan du vara så smal?!

”Hamburgarna är mitt minsta problem. Det är allt det andra som jag äter och dricker som jag får kämpa med. Hade jag bara ätit hamburgare tre gånger om dagen hade jag nog varit i ännu bättre form.”

 

Richard Bergfors, vd Max, berättar i Chef Dilemma om:

Richard Bergfors, vd Max, berättar i Chef Dilemma om:

 •        Sitt största chefsdilemma just nu.
 •        Vilka nya marknader Max ska expandera på.
 •        Oron för coronapandemins fortsatta påverkan.
 •        Den nästan maniska vanan han har med mejl och sms.
 •       Råd om hur man leder och motiverar unga medarbetare.
 •       Hur han tänker hantera om de egna barnen inte vill jobba i familjeföretaget.
 •       Hur en allvarlig olycka i familjen gav mångfaldsarbetet ett lyft.
 •       Vad som avgör om han ska fortsätta som vd. 
 •       Känslan av att vara fast i ett ekorrhjul.
 •       Hamburgaringrediensen han avskyr.
 •       Vad han gör om han behöver stanna på ett Mc Donalds på en bilresa med familjen.
ruben-o%cc%88stlund

Läs också: Ruben Östlund om pappakrocken: ”Jag skämdes lite för att jag var så besatt av mitt arbete”

sajt-instagram-chef-dilemma-sa%cc%88song-3-04-1
Chef Dilemma

Podd: Richard Bergfors

Hur löser Sveriges toppchefer tuffa dilemman? I podden Chef Dilemma möter Cissi Elwin Richard Bergfors, vd Max Burgers. Finns där poddar finns!

Relaterade artiklar

En spargris, miniräknare och mynt
Karriär

Jobben som ger dig en topplön

Är du sugen på att ge dig själv ett rejält lönelyft? Då gäller det inte bara att ha ett stort driv utan också att välja rätt arbetsgivare! Chef listar var du hittar de 10 bäst betalande företagen.

Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, erbjuder sina medarbetare förmånscyklar. Foto: Nils Petter Nilsson
Annonssamarbete Chef + Bikelease

”Förmånscykel ger gladare medarbetare”

För två år sedan valde Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, att erbjuda alla medarbetare förmånscyklar. ”Det är ett prisvärt sätt att förbättra folkhälsan och få gladare medarbetare”, säger han. Från och med den första januari är det dessutom ännu billigare med förmånscykel.
Jani Andersson bläddrar i en bok
Karriär

Praoveckan satte kursen för hans chefskarriär

Jani Andersson klev in i auktionsvärlden som 15-årig vaktmästare – och slog till. Intresset för vackra prylar och spännande design bar hela vägen till vd-stolen. ”Hittills har det aldrig varit tråkigt”, säger långvägaren bakom auktionshuset Metropol.

Camilla Åkerström som sitter på en trädgren.
Karriär

Chefen som blev trädgårdsdesigner: ”Måste tänka i nya banor”

Att det blir svårare att hitta nytt jobb med åren, det visste hon. Men inte att det skulle vara så här kämpigt. Så inköpschefen Camilla Åkerström sadlade om – och blev trädgårdsdesigner.

Porträtt av Michael Gabrielsson bredvid genrebild med äldre affärskvinna.
Karriär

Michael Gabrielsson: ”Några av våra konsulter är över 70 år”

För den som vill byta karriär senare i livet kan konsultbranschen vara en lösning. ”Erfarenheten är en trygghet – därför använder vi oss mest av äldre konsulter”, säger Michael Gabrielsson, partner i Scandinavian Executive.

Illustration med en kvinna som står och tittar på en gräsmatta på andar sidan staketet som är grönare.
Karriär

Chefs undersökning: Var fjärde chef vill byta bransch

Sveriges chefer är nöjda med sin hittillsvarande karriär – men 35 procent är oroliga över fortsättningen. Närmare en fjärdedel vill byta bransch eller yrkesområde, visar Chefs undersökning.

Det finns enkla och effektiva sätt för chefer att öka engagemanget hos medarbetarna. &franklys Caroline Fjellner tipsar om vad som går att börja med direkt.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 sätt för chefer att öka engagemanget – redan i dag

Engagemanget på jobbet har tagit stryk under pandemin. Men det finns flera enkla saker som du som chef kan göra direkt för att vända trenden. Vilket av tipsen tänker du börja med?
Illustration av man som håller upp ena handen i en nej-gest mot en ren.
Karriär

Gärna Norrlandsjobb – men på distans

Löneförhöjning räcker inte – men med erbjudande om distansarbete kan fler ingenjörer tänka sig att ta ett jobb i en annan del av landet.