Kraftig ökning av stress under året med corona

Under det krävande året med pandemin har stressen i samhället ökat kraftigt. Det visar Hälsobarometern 2021.

Hälsa
Text: Sara Hasbar
Publicerad
En kvinna sitter vid ett överbelamrat skrivbord och jobbar framför två datorer.

81 procent har upplevt stress i samband med arbete det senaste året. Så många som 24 procent upplever dessutom stress flera gånger i veckan, visar Hälsobarometern 2021. Allt fler undersökningar pekar på att coronaåret har slitit hårt på oss alla. Tidigare studier, bland annat Chefs egen undersökning visar att just cheferna dragit ett extra stort lass.

När hälsokedjan Life nu släpper sin årliga Hälsobarometer, gjord på 4 577 personer i Sverige, Norge och Finland, visar den att hela 45 procent anser att arbetssituationen under pandemiåret har haft negativ effekt på deras fysiska och mentala hälsa. 24 procent, främst personer i åldern 31 – 40 år uppger att de upplevt stress flera gånger i veckan i samband med arbetet. Endast en av tio går helt fria från jobbrelaterad stress på jobbet.

”Att uppleva stress då och då är väldigt normalt, men att leva med stress under en lång period är inte bra för kroppen. Därför är det jätteviktigt med tid för återhämtning och vila. Vi rekommenderar även alltid en varierad kost och holistisk hälsa som gynnar både kropp och knopp. Fysisk aktivitet är även en riktigt bra stresslindring”, säger Jeanette Engdahl, hälsorådgivare på Life.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden