Maraton på cv:t ger guldstjärna

Karriär
Publicerad
Stockholm maraton. Foto: Pressbild.

”Jag ser sportprestationer på cv:t som väldigt positivt. Jag har jobbat med rekrytering i många år och vet att det finns ett starkt samband mellan den typen av intresse och ambition i arbetslivet. Är man maratonlöpare så påvisar det en stark målinriktning, en uthållighet och att man är beredd att kämpa”, säger Åza Skoog, vd på Harvey Nash, som rekryterar chefer och specialister.

Hon tycker att maraton, den svenska klassikern och liknande ska ligga under ”övriga meriter”. Det kan även funka som en intresseväckare att lägga det som en passage i en sammanfattning högst upp i cv:t. Till exempel ”jag är en hårt arbetande person som bevisat det både genom arbete och uppnådda idrottsprestationer”.

Sophia Blåvall, seniorkonsult och vd för K2 Search som också rekryterar chefer och andra nyckelpositioner, tycker visserligen att ett maraton på cv:t signalerar tävlingsmentalitet och uthållighet men tar mer fasta på om kandidaten till exempel varit lagledare för någon idrott.

”Det visar ju att man är en god lagkapten och ledare och kan vara värdefullt när vi rekryterar chefer.”

Deltagande i tuffa idrottsevenemang tycker hon hör hemma under fritidsintressen eller personligt i cv:t.

”Även om man upplever själv att det är något man är stolt över tycker jag inte riktigt att det hör till meriter. Det är inget som gör att man kommer före någon annan i en rekryteringsprocess.”

Åza Skoog poängterar att idrottsliga prestationer bara är ett av många sätt att sticka ut, det viktiga är att man visar någon form av engagemang utanför arbetslivet. Träningsintresset får heller inte slå över.

”Om någon har som mål att göra fyra Ironman på ett år, hur många timmars träning innebär det? Eller om man har handicap 2 i golf. Det ska vara ett sätt att hitta energi snarare än en mani”, säger hon.

Skapa ett gratiskonto, prova Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden