Machokultur och härskartekniker problem för byggcheferna

Machokulturen är fortfarande ett problem för chefer inom samhällsbyggnad, visar en undersökning från Byggcheferna. Hela 74 procent av kvinnorna anser att härskartekniker förekommer på arbetet.

Arbetsmiljö
Publicerad

Inom branschen samhällsbyggnad finns cirka 500 000 anställda, och den räknas till en av de mest mansdominerade, enligt Byggcheferna, en branschförening inom Ledarna med 17 000 medlemmar.

I en ny rapport visar Byggcheferna hur arbetsklimatet för chefer inom samhällsbyggnad fortfarande präglas av en machokultur. Rapporten baseras på en Novus-undersökning bland 1770 chefer i branschen.

Svaren från både kvinnor och män vittnar om sexuella trakasserier, härskartekniker och en hård byggjargong. Men i många frågor uppfattar kvinnor och män situationerna olika:

  • 74 procent av kvinnorna anser att härskartekniker förekommer. Bland männen är siffran 55 procent.
  • 35 procent av kvinnorna svarar att mobbning förekommer, att jämföra med 20 procent bland männen.
  • Nästan dubbelt så många kvinnor som män anser att utfrysning förekommer.
  • Nära var femte kvinnlig chef i branschen anser att det förekommit sexuella trakasserier på deras arbetsplats de senaste 12 månaderna. Åtta procent av de manliga cheferna anser att sexuella trakasserier förekommit.
  • Bland cheferna har dubbelt så många kvinnor som män utsatts för härskartekniker. Det gäller även chefer yngre än 39 år av båda könen.

”Att kvinnor och män svarar så olika visar att vi behöver fortsätta arbeta bort machokultur på våra arbetsplatser. Den är det främsta hindret för en bättre könsbalans och mångfald. Här ligger nyckeln till flera av branschens affärsstrategiska utmaningar: färre dödsolyckor, kompetensförsörjning, högre produktivitet och färre mutbrott”, säger Kajsa Hessel, ordförande i Byggcheferna.

”En schysst företagskultur är en konkurrensfördel som gör det möjligt att behålla topptalanger och tjäna mer pengar.”

Undersökningen är genomförd via webbintervjuer i april och maj 2019.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden