»Machiavelli beskriver ett krisvänligt ledarskap«

Har du läst någon managementlitteratur som du har haft nytta av?«, frågar reportern från Sydsvenskan.

»Ja«, svarar Staffan Valdemar Holm, före detta chef på Dramaten i Stockholm. »Machiavelli. Det är det enda man behöver.«

Där och då gjuter han ytterligare lite liv i legenden om Machiavelli. På samma sätt som rapparen Tupac »2Pac« Shakur gjorde när han släppte ett album under namnet Makaveli 1996.
Och som många andra har gjort före honom. I snart 500 år. Och nu är han aktuell igen, den inställsamme italienaren.

Niccolò Machiavelli skrev en handfull böcker, men det är Fursten som gjort hans efternamn till ett begrepp inom ledarskap. Från den kommer bevingade uttryck som »härska genom att söndra« eller »moralen måste uppoffras för statsnyttan«.

Boken är en idéskrift om hur en god furste ska uppträda och handla. När den skrevs år 1513 hade Machiavelli fråntagits sin befattning som sekreterare i Florens utrikesstyrelse. Fursten var ett försök att återfå den post som rådgivare och diplomat som han så desperat ville ha.

Med detta lyckades han inte riktigt. Däremot lyckades han med konststycket att hålla sig ständigt aktuell genom århundraden.

Och nu är det dags igen. För drygt ett år sedan placerade författaren och lingvisten Martin Melin italienarens tankar i det moderna ledarskapet i boken Machiavelli för vår tid: en handbok för chefer. I höstas låg Mikael Persbrandts inläsning av Fursten högt på topplistan över talböcker.

Och nu har en ny svensk översättning, den första på drygt 50 år, precis kommit från tryckeriet. Och givetvis kommer den även ut som en speciell ledarskapsutgåva.

»Att Fursten nu ges ut i en nyöversättning är framför allt motiverat av att det är en grundtext i politisk teori som har haft stor betydelse för den politiska vetenskapen, filosofin och de fria konsterna«, skriver översättaren Marco Morner i sitt förord till den nya utgåvan.

Och jo, så är det säkert. Fråga Staffan Valdemar Holm. Men en betydligt mer krass – och det är ganska lätt att vara i den här författarens sällskap – motivering är ju att Machiavelli säljer. Inte minst nu när tillståndet i landet sammanfattas med ordet »lågkonjunktur«.

För det är ett krisvänligt ledarskap som Machiavelli beskriver. Chefens individualitet ska inte ges något utrymme, utan ska helt och hållet underordnas hans eller hennes funktion i organisationen.

Med i princip vilka medel som helst ska chefen hävda sin och organisationens makt. Medarbetarna ska skrämmas till lydnad, om så behövs.

En av de mest citerade raderna ur boken lyder »en man, som vill visa sin godhet i alla sina handlingar, går under bland alla dem som inte är goda«.

Men Machiavelli menar också att ledaren måste ta ansvar för sin makt och hur hon eller han utövar den. Och ha sanningen som ledstjärna samt vara noga med att identifiera och erkänna svagheter.

Machiavelli refererar till »virtù«, som kan översättas med »handlingskraft«. Det symboliserar den egenskap som en framgångsrik ledare måste ha för att gripa och behålla makten. Det är förmågan att handla, att gripa tillfället i flykten.

Det finns de som hävdar att Machiavellis åsikter är så kontroversiella att Fursten måste läsas som en satir.

Men satir eller blodigt allvar: Ingen kan komma ifrån Furstens betydelse som referens i ledarskapslitteraturen.

Hur många andra av dina managementböcker kommer att leva i 500 år?

Relaterade artiklar

Illustration med en liten stuga med skylten kontor framför ett fjäll.
 

5 nya arbetssätt i hybridvärlden

Har du hört talas om hybrid 3:2, on demand- och scaleup-kontor? Det är några av de allra senaste arbetssätten i framtidens ännu mer flexibla arbetsliv. 
Framtidens hybridmöte kräver ny digital teknik
Annonssamarbete Chef + Office Management

Så tar du hybridmötet till nästa nivå

Mötestekniken på väg in i en ny och smartare era. Här får du veta mer om vad som krävs för att lyckas med framtidens digitala möten.
tomtkontor-2
Ledarskap

Äntligen tillsammans, eller?

Tomma kontor trots att restriktioner lyfts? Under pandemin väntade många på att saker och ting skulle bli som vanligt igen. Nu när det börjar ljusna kring pandemin väntas det fortfarande på att det ska bli som vanligt. Förgäves menar ekonomiprofessorn Nicholas Bloom i ett uttalande till BBC:  ”Komma tillbaka till kontoret-dagen är död”.

siriwikanderhelbild1800-1680x945-1024x576-2
webbcaxton
Karriär

Världsmästaren i mentorskap: Så ska du göra som chef

Det stod mellan sex finalister från olika delar av världen. Nu har Caxton Njuki tagit hem den globala vinsten i Mentor of the Year Award 2021. Chef ställde frågan om vilka tips han vill dela med Sveriges chefer för att de ska bli bättre mentorer och hur han vill fortsätta med sitt mentorskap.

fredrik-webb
Ledarskap

Jobbsökanden tar för givet att chefen ska vara bra

Hur stor roll spelar du som chef för en arbetssökande? När kandidater fått svara på vilken fråga som är viktigast under rekryteringsprocessen uppger allt färre att en bra chef är det mest avgörande. Men siffrorna är inte allt, det handlar snarare om att allt fler tar för givet att chefen är bra, säger Fredrik Hillelson, vd och grundare för Novare som gjort undersökningen.

tva%cc%8akvinnorps
Annonssamarbete Chef + Försäkringskassan

Hallå chefen! Det finns ett viktigt hälsobidrag att söka

Många chefer missar ett viktigt bidrag för att förebygga ohälsa hos medarbetare. ”Rätt hjälp kan göra skillnad”, säger Rebecca Kolga på Försäkringskassan och uppmanar chefer att söka stödet på upp till 200 000 kronor per år.
En spargris, miniräknare och mynt
Karriär

Jobben som ger dig en topplön

Är du sugen på att ge dig själv ett rejält lönelyft? Då gäller det inte bara att ha ett stort driv utan också att välja rätt arbetsgivare! Chef listar var du hittar de 10 bäst betalande företagen.