Bortse från att du är kvinna

Forskaren Una Gustafsson på Lunds universitet har i sin doktorsavhandling studerat hur kvinnor beter sig när de löneförhandlar.
Hon har flera bra tips på hur kvinnor kan bli bättre på att höja sin lön.

Varför är kvinnor sämre på att löneförhandla?
»Det beror på att de upplever ett stereotyphot. Det är en generell effekt som drabbar alla grupper där det finns en negativ stereotyp om deras förmåga. Stereotyphotet kommer fram när den förmågan sätts på prov. Enligt stereotypen är en god förhandlare självhävdande, framåt, bestämd och rationell. Kvinnor ses i stället som eftergivna, relationsinriktade och emotionella. När kvinnors förhandlingsförmåga testas vet de om att det finns en stereotyp och agerar därefter. De presterar sämre helt enkelt.«

Hur kan kvinnor bli bättre på att förhandla?
» De bör lägga fram en högre summa än vad de hade tänkt. Då har de större möjlighet att lyckas. Men i grund och botten är kvinnor lika bra på att löneförhandla. Mina studier har visat att när man säger till kvinnorna att deras förhandlingsförmåga inte kan läsas av, så begär de lika mycket som männen.«

Finns det en risk som kvinna att vara krävande i en löneförhandling?
» Studier visar att kvinnor har svårare än män att få igenom sina lönekrav. Det finns också forskning som tyder på att män tycker att kvinnor som har begärt högre lön är krävande och otrevliga. Männen vill inte gärna inte jobba med dem. «

Varför är män bra på att löneförhandla?
»Det anses okej för en man att vara självhävdande. Det finns inte heller en negativ stereotyp för män på det här området. Män uppfattas generellt som goda förhandare. De är inte negativt stereotyperad i det här området. Däremot finns det negativa stereotyper för män på andra områden, exempelvis när det handlar om att hantera känslor. «

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

chef_team_tidskriftspriset2017-2-2
Jobba på Chef

Chef söker en säljare till vår contentstudio                        

Chefs innehållstudio har vuxit kraftigt det senaste året och nu vill vi ta nästa steg med en dedikerad säljare. Vi söker dig som är engagerad, kreativ och affärsorienterad.
Anna Palmgren, Arbetsförmedlingen
Annonssamarbete Chef + Arbetsförmedlingen

Tips till chefen: Så här höjer du den digitala kompetensen

Börja med dig själv och våga vara personlig. Det är några av uppmaningarna Anna Palmgren ger till Sveriges chefer. Sektionschefen för digitalt engagemang på Arbetsförmedlingen tipsar om strategier för att höja den digitala kompetensen på arbetsplatsen.
contentartikel-2-chefboken
Chefboken

Måste-böckerna som ger chefen framtidskoll

Förstå vad som händer – före de flesta andra. Chefbokens redaktör Björn Hedensjö väljer ut böckerna som ger dig ett kunskapsmässigt försprång.
startsida1
 

Hylla en kvinnlig ledare som betytt mycket för dig

Tacka eller berätta om en kvinnlig chef, mentor eller kollega som har haft betydelse i din karriär: #honlyftemig
topp100-2018
 

Chef.se en av de bästa sajterna i Sverige – för femte året i rad

Chef.se hamnar återigen på listan över Sveriges fem bästa tidskriftssajter, när IDG presenterar prestigefyllda Topp 100-listan.
psykopat
 

Vad gör man med en psykopat?

Bakom den sympatiska fasaden lurar en människa med psykopatisk personlighet.
hinder
Annonssamarbete Chef + Canon

Bli kvitt digitala bromsklossar

Stupa inte på kan-själv-mentalitet och chefens eget ego. Experterna hjälper dig att få flow och lyckas med nästa digitaliseringsprojekt.
chefboken_the_good_people
Chefboken

Knäck koden: Lär dig hitta bra personer

Årets julläsning för chefer? Nya Chefboken Good People vill göra både dig och dina medarbetare till bättre människor. ”Den är särskilt bra om du är i en reflekterande del av din karriär”, menar Chefs redaktör Björn Hedensjö.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden