toalett

Lutande toalett ska korta anställdas besök

En toalettstol med 13 graders lutning har uppfunnits för att minska tiden som anställda lägger på toabesök. Men den lär knappast ha någon framtid på svenska arbetsplatser.

Ingenjören Mahabir Gill fick idén till den lutande toastolen efter att själv ha haft problem att hitta lediga bås och ibland till och med upptäckt sovande anställda på företagstoaletter.

Hans uppfinning Standard Toilet, som godkänts av branschorganisationen British Toilet Association, är utformad för att öka påfrestningarna på användarens benmuskler efter ungefär fem minuter – dock inte på ett sätt som äventyrar hälsan, uppger Gill för tidskriften Wired.

Stolen ska också främja en god hållning – men dess främsta syfte är att minska tiden anställda tillbringar på toa, ofta med mobiltelefonen som sällskap, och på så sätt öka produktiviteten för arbetsgivaren.

emma2

Läs också: Här är Emma – din framtida medarbetare

En undersökning från mjukvaruföretaget Protecting.co.uk visar på att anställda i London kan tillbringa så mycket som en knapp halvtimmes arbetstid per dag på toaletten. Wired skriver också att bensinstationer och lokala myndigheter i Storbritannien redan visat intresse för produkten.

Redan i dag finns olika typer av smarta toaletter i bruk runtom i världen – till exempel kan man mäta besöksdata på offentliga faciliteter. Ett av de mer extrema exemplen kommer från Kina, där ansiktsigenkänning används för att fördela toapapper på toaletter vid Himmelska fridens torg.

Chef har också tidigare skrivit om andra sätt att kartlägga medarbetarbeteende, till exempel genom sensorer som anställda bär med sig som läser av hur de rör sig, hur ofta de pratar med kollegor och så vidare.

sharma-1

Läs också: Författaren: Därför ska du gå upp klockan 5

När det gäller toalettbesök på arbetstid i Sverige har det visserligen funnits konflikter kring tillgång till toaletter och begränsningar som uppkommit under ensamarbete och andra förhållanden. För ett par år sedan hotades en butik i Mall of Scandinavia av vite då anställda tvingades jobba ensamma timtal i sträck – med närmaste toalett flera minuters promenad bort.

Men att begränsa tiden en anställd tillbringar på toaletten när den väl besöks – det har inte varit aktuellt här i landet:

”Är arbetsbelastningen så tuff att man behöver återhämta sig på detta sätt är ju det en riskfaktor för arbetsmiljön. Pauser för att uträtta behov är en naturlig del i att klara av sitt jobb. Jag känner inte igen att vi skulle fått någon anmälan om detta,” säger Sonya Aho, pressekreterare på Arbetsmiljöverket.

chef-prenumerera-1800
Satsa på ditt ledarskap

Redo för nästa kliv?

Fyll på ditt ledarskap med nya insikter och djupare förståelse. Inspireras av modiga chefer som går före. Få en tydligare bild av din ledarstil och hitta din karriärväg framåt.

Relaterade artiklar

metoo-2
Arbetsmiljö

Kvinnliga chefer blir oftare sextrakasserade

Kvinnliga chefer blir oftare utsatta för sextrakasserier än vad deras medarbetare blir, visar ny svensk forskning. Förövarna är både underordnade och högre chefer. Och följderna kan bli ödesdigra för karriären.

Karin Agerman pluggar vidare efter sin doktorstitel, med en Executive MBA. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

”Jag blir aldrig fullärd”

En doktorstitel räcker inte. Nu pluggar Karin Agerman en Executive MBA också. ”Att lära mig nytt är det som driver mig”, säger hon.

cb-content-focus
Arbetsmiljö

Chefer som kan fokusera är framtidens vinnare

Känner du att livet innehåller för många distraktioner? Forskning visar tydligt att förmågan till fokuserad uppmärksamhet är en stor konkurrensfördel både på jobbet och i livet i stort. Samtidigt har vår förmåga att fokusera aldrig varit så utsatt för prövningar som nu. 
Mobbad kvinna med mörkt hår
Arbetsmiljö

Mobbning på jobbet påverkar hälsan – mer än man trott

Att bli mobbad på arbetsplatsen påverkar inte bara den psykiska hälsan, utan kan även ge allvarliga fysiska konsekvenser, visar forskning.
Didier Lombard (i mitten) anländer till rätten fredag den 20 december.
Arbetsmiljö

Chefer dömda för självmordsvåg i Frankrike

Nu har domen fallit i den kanske mest uppmärksammade rättegången i ett arbetsmiljöfall någonsin. Tre höga chefer på före detta France Télècom döms till ett års fängelse, varav åtta månader villkorligt, och 15 000 euro i böter.
Det finns inga bevis för att kvinnor konkurrerar mer sinsemellan än vad män gör på jobbet.
Arbetsmiljö

Så lever myten om kvinnlig konkurrens vidare

Det finns en livskraftig myt om att kvinnor inte kan jobba ihop – eller att kvinnliga chefer har svårt att leda kvinnliga medarbetare. Men förklaringen ligger snarare i diskriminering på arbetsplatsen, menar författarna till en ny bok.

Hemfrids vd Monica Lindstedt
Annonssamarbete Chef + Hemfrid

Ge dig själv mer vardagsflow 2020

Andan i halsen. Ständigt dåligt samvete. Många chefer har tappat livsbalansen. ”Har du råd, så köp en tjänst och ta hand om dig själv”, råder Hemfrids Monica Lindstedt.
skypemote
Arbetsmiljö

Distansarbete ökar mest i storstäder

Var tredje svensk distansarbetar mer i dag än för två år sedan. Det råder skillnader mellan könen och distansarbete är klart vanligast i storstäderna, enligt en ny undersökning. Ett resultat som tycks gå i linje med andra rön om en tilltagande polarisering av arbetsmarknaden.