toalett

Lutande toalett ska korta anställdas besök

En toalettstol med 13 graders lutning har uppfunnits för att minska tiden som anställda lägger på toabesök. Men den lär knappast ha någon framtid på svenska arbetsplatser.

Ingenjören Mahabir Gill fick idén till den lutande toastolen efter att själv ha haft problem att hitta lediga bås och ibland till och med upptäckt sovande anställda på företagstoaletter.

Hans uppfinning Standard Toilet, som godkänts av branschorganisationen British Toilet Association, är utformad för att öka påfrestningarna på användarens benmuskler efter ungefär fem minuter – dock inte på ett sätt som äventyrar hälsan, uppger Gill för tidskriften Wired.

Stolen ska också främja en god hållning – men dess främsta syfte är att minska tiden anställda tillbringar på toa, ofta med mobiltelefonen som sällskap, och på så sätt öka produktiviteten för arbetsgivaren.

emma2

Läs också: Här är Emma – din framtida medarbetare

En undersökning från mjukvaruföretaget Protecting.co.uk visar på att anställda i London kan tillbringa så mycket som en knapp halvtimmes arbetstid per dag på toaletten. Wired skriver också att bensinstationer och lokala myndigheter i Storbritannien redan visat intresse för produkten.

Redan i dag finns olika typer av smarta toaletter i bruk runtom i världen – till exempel kan man mäta besöksdata på offentliga faciliteter. Ett av de mer extrema exemplen kommer från Kina, där ansiktsigenkänning används för att fördela toapapper på toaletter vid Himmelska fridens torg.

Chef har också tidigare skrivit om andra sätt att kartlägga medarbetarbeteende, till exempel genom sensorer som anställda bär med sig som läser av hur de rör sig, hur ofta de pratar med kollegor och så vidare.

sharma-1

Läs också: Författaren: Därför ska du gå upp klockan 5

När det gäller toalettbesök på arbetstid i Sverige har det visserligen funnits konflikter kring tillgång till toaletter och begränsningar som uppkommit under ensamarbete och andra förhållanden. För ett par år sedan hotades en butik i Mall of Scandinavia av vite då anställda tvingades jobba ensamma timtal i sträck – med närmaste toalett flera minuters promenad bort.

Men att begränsa tiden en anställd tillbringar på toaletten när den väl besöks – det har inte varit aktuellt här i landet:

”Är arbetsbelastningen så tuff att man behöver återhämta sig på detta sätt är ju det en riskfaktor för arbetsmiljön. Pauser för att uträtta behov är en naturlig del i att klara av sitt jobb. Jag känner inte igen att vi skulle fått någon anmälan om detta,” säger Sonya Aho, pressekreterare på Arbetsmiljöverket.

chef-prenumerera-1800-2
Prenumerera på Chef

Gott ledarskap gör skillnad i osäkra tider

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd, handledning och hjälp med tuffa chefsfrågor. Beställ 6 nummer för endast 399 kr (värde 960 kr) nu!

Relaterade artiklar

Lastbil med texten
Arbetsmiljö

Här är Sveriges friskaste företag

Returpack Pantamera lyckas bäst med att skapa en arbetsplats där människor mår bra och där jobbet är en bidragande faktor till hälsa och livskvalitet. Det menar hälsoföretaget Feelgood, som utsett dem till Sveriges friskaste företag.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
tacksamhetsutmaning
Arbetsmiljö

Starta en tacksamhetsutmaning – på jobbet

Människor som känner tacksamhet är bättre på att hantera stress, återhämtar sig snabbare från sjukdom och har ofta bättre hälsa sett till bland annat blodtryck och immunförsvar. Så varför inte dra igång en tacksamhetsutmaning på jobbet?
distansarbete
Arbetsmiljö

Distansarbetet har ökat – med 400 procent

Under coronakrisen har distansarbetet ökat med mer än 400 procent i yrkesgruppen som har förutsättningar att jobba hemifrån, visar en ny undersökning. 39 procent av de som jobbar hemma är mer nöjda med sin arbetssituation än tidigare – men en majoritet saknar fikastunderna.
Guldpokal
Arbetsmiljö

Tävlingskulturens nackdelar: Fusk, stress och slarv

Konkurrens, ambition och vinnarskalle-tänkande är inte alltid vägen framåt. Tävlan kan tvärtom vara skadligt för organisationers skaparkraft och framgång, menar forskaren Roland S Persson som undersökt prestationssamhällets sällan diskuterade baksidor.
lkab1800
Arbetsmiljö

Riskbedömningschefen: Så agerar du bättre på risker

Är du beredd på det fullständigt oväntade? Kanske inte – coronakrisen har blottlagt omfattande brister i hela samhällets beredskap. Karin Winsa, riskbedömningschef på LKAB, tipsar om hur du som chef kan bli bättre på att förebygga och agera på risker.
Ibland är det systemen, inte ledarskapet, som orsakar frustration på jobbet.
Annonssamarbete Chef + Sopra Steria

IT-system dold orsak till ledarskapsproblem

Dålig effektivitet och irritation i ditt team beror inte alltid på brister i ledarskapet. Leta efter lösningar på rätt ställe. ”Det är alldeles för vanligt med IT-system som stoppar oss, snarare än stöttar”, säger Christer Söderholm på Sopra Steria.
Kaffebryggare och arg person vid skrivare
Arbetsmiljö

10 saker på kontoret du ALDRIG trodde att du skulle sakna

I vanliga fall är det lätt att bli irriterad när kaffet är slut, koperingsmaskinen full och kollegan tuggar tuggummi så det hörs i hela kontorslandskapet. Men nu, efter två månader av distansarbete? Här är sakerna du aldrig trodde du skulle sakna.