lura

Lura din hjärna att sluta vilja jobba

Är du en av dem som vill kolla mailen när du är ledig och borde slappna av? Såhär lurar du hjärnan till lugn och jobbar lagom när du är ledig.

Många förknippar semester och ledighet med vila, ledighet och njutning. Men det gör inte vår hjärna. När vi har tid att ta det lugnt och slappna av börjar hjärnan leta problem att lösa och faror att oroa sig för.

”Vår hjärna är förprogrammerad på att fokusera på att undanröja hot och faror. Det är det som gjort att vi överlevt. Därför har vi en tendens att oroa oss”, säger Daniel Ek, psykolog och organisationskonsult på Goodwork.

Innan var hotet mot oss farliga djur och främmande stammar. Nu försöker vi istället undanröja ”faror” som deadlines, projekt och affärer, och oroskänslorna kommer ofta smygande när vi är just lediga och avslappnade.

”För hjärnan är det bättre att lösa problem än att njuta.”

”När man är ledig eller på semester vill man njuta, men för hjärnan är det bättre att lösa problem än att njuta och fokuserar istället på att bli av med stress – vilket ofta är jobbstress. Därför behöver vi lura hjärnan att inte gå på impulser som att grubbla, kolla mailen eller oroa oss”, säger han.

Såhär lurar du hjärnan:

1. Sätt upp regler
Sätt upp regler och bestämda tidpunkter för när du får jobba eller titta på mailen, så du inte går och slentrianjobbar lite så fort du inte har något att göra. Avväg själv hur ofta det är. För vissa kanske det är en gång i veckan, för andra varje kväll och för en tredje inte alls.

Läs också: Så fick de lika mycket gjort med sextimmars arbetsdag

2. Ta hjälp
Berätta om dina regler för en partner eller din kompis. Låt din utvalde hålla koll på att du följer dem.

3. Bolla problem
Om du kommer på något jobbrelaterat som du tror måste fixas direkt, så fråga någon annan vad de tycker. Det ger perspektiv på vad du måste lösa direkt och vad du kan skjuta upp.

4. Krångla till det
Ju längre du har till arbetet desto lättare är det att koppla bort det och hindra impulsen att börja jobba. Genom att stänga av datorn efter du har använt den får du lite extra tid att tänka över om det du skulle göra verkligen är nödvändigt.

Läs också: Utmana ditt bråttombeteende

För dig som har riktigt svårt att hålla fingrarna borta: Stäng av mobilen och låt någon annan ha kontrollen över den. Stoppa datorn i en byrålåda (om du har en laptop, annars blir det svårt). Lås lådan och ge nyckeln till någon annan som du får be om lov när du vill jobba.

5. Delegera
Delegera dina arbetsuppgifter till någon på jobbet som du kan lita på och som du vet hör av sig om det krisar. Då har du kontroll över situationen vilket är en nödvändighet för att känna lugn.

Relaterade artiklar

sememester
Delegering

Undersökning: Semestern – en stressfälla för chefen

Snart dags för semester. Eller? För det är lite si och så med vilan under ledigheten för chefer. Även om en majoritet tar tre veckors sommarsemester eller mer, väljer sex av tio att jobba under sin lediga tid. En majoritet känner sig också stressade inför semestern och en tredjedel har svårt att gå ner i varv.
Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, erbjuder sina medarbetare förmånscyklar. Foto: Nils Petter Nilsson
Annonssamarbete Chef + Bikelease

”Förmånscykel ger gladare medarbetare”

För två år sedan valde Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, att erbjuda alla medarbetare förmånscyklar. ”Det är ett prisvärt sätt att förbättra folkhälsan och få gladare medarbetare”, säger han. Från och med den första januari är det dessutom ännu billigare med förmånscykel.
henrik-bunge2
Arbetsmiljö

Henrik Bunge, vd Björn Borg: ”Jodå, man kan faktiskt tvinga folk att träna”

Årets hälsofrämjande chef. Alla kan bli sitt bästa jag, det är hans bestämda uppfattning. Henrik Bunge tubbar sina medarbetare att sträva mot sina personliga mål för fysisk hälsa och personlig utveckling.
nykar-i-jobbet
Delegering

Bryt beroendet av jobbet – sex tips

Bara för att det känns bra behöver det inte betyda att det är särskilt hälsosamt att jobba så mycket som du gör. Så här slutar du kolla mejlen hemma och får ner förväntningarna på att du ska vara ständigt tillgänglig utanför arbetstid.
temp
Arbetsmiljö

Så blir chefen en friskfaktor

Tjänstemän blir allt nöjdare med jobbet, men också sjukare. Det visar TCO:s nya rapport Friskt jobbat – allt att vinna. Gott ledarskap omnämns som särskilt viktig för att förebygga ohälsa. Här är åtta punkter som karaktäriserar det.
haegla-baago
Delegering

Livskrisen fick Helga Baagøe att ompröva sitt ledarskap

Intervju. På en sekund förändrades livet när Helga Baagøes man bröt nacken och blev förlamad. Det tvingade henne också att ompröva sitt ledarskap. Hon orkade inte längre hålla uppe sin ”chefs-fasad” utan försonades med tanken att som chef inte vara den som har alla svaren.
Det finns enkla och effektiva sätt för chefer att öka engagemanget hos medarbetarna. &franklys Caroline Fjellner tipsar om vad som går att börja med direkt.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 sätt för chefer att öka engagemanget – redan i dag

Engagemanget på jobbet har tagit stryk under pandemin. Men det finns flera enkla saker som du som chef kan göra direkt för att vända trenden. Vilket av tipsen tänker du börja med?
chef8_uppd-forward
Delegering

Äldre chefer bättre på att utveckla medarbetare

Yngre chefer satsar mer på sin egen karriär och äldre mer på att utveckla medarbetarna visar en ny studie med över 6700 chefer.