Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Kan jag begära högre lön än vad vd har?

Okategoriserade
Text: Redaktionen
Publicerad

Kan man som interims-vd begära högre lön än en ordinarie vd?

Man löser ju en akut situation för bolaget och har en mer riskabel tillvaro när man hoppar in på ett kortare förordnande, men å andra sidan kan man inte göra lika mycket nytta på lång sikt för bolaget. Hur ska jag tänka nu när jag fått frågan?”

/Charlotte

Experten svarar:

”Mitt svar på frågan är ett självklart ja. En orsak till att företag väljer en interimslösning brukar vara behov av snabbhet i att få in en person direkt i stället för att rekrytera ny vd, vilket kan ta flera månader och kräva stora kostnader.

En annan orsak är att åstadkomma resultat på en begränsad tid och att man har identifierat behov av bredare kompetens eller erfarenhet för att nå dit.

Rollen som interims-vd är av tillfällig karaktär och kan sägas vara inlånad av företaget såsom tillförordnad.

Du har därför stort inflytande över förhandlingen kring lön och villkor eftersom avtalet är tidsbegränsat och företaget har översikt över kostnaderna.

Kanske skulle du börja med att fundera över vad en ordinarie vd skulle få för lön?

Utifrån denna bör det tillkomma en ”riskpremie” eftersom du har ett tidsbegränsat avtal. Kan du få tips kring löneskillnaderna från personer som haft uppdrag som interims-vd?

Du kan annars fundera kring vad en relevant ersättning bör vara för att leverera på utsatta mål eller önskad förändring.

Även vad snabbheten i tillsättningen är värd för företaget och att de undviker kostnader för vd-rekrytering och ett längre åtagande.”

/AnnCharlotte Bretan

Ledarskapsutvecklare lön,
Ledarna

LÄS OCKSÅ: Allt om att löneförhandla på Chefs specialsajt 

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden