En person som ser mycket trött ut hänger över en dator. En klocka syns till höger i bilden.

Livsfarligt jobba mer än 55 timmar

Att jobba mer än 55 timmar i veckan är inte bara ohälsosamt. Det kan i själva verket ta livet av dig.

Från 2000 till 2016 ökade antalet människor som arbetade en stor mängd övertid och dog i hjärtsjukdomar med 42 procent och av stroke med 19 procent. De flesta var i åldern mellan 60 till 79 år och hade arbetat mer än 55 timmar i veckan när de var mellan 45 och 74 år. Det visar World Health Organization (WHO) och International Labour Organization (IVO) i en ny rapport.

Att arbeta 55 timmar eller mer i veckan ökar risken för en stroke med 35 procent och för hjärtsjukdom med 17 procent jämfört med de som jobbar 35-40 timmar. Globalt är det totalt nio procent av den arbetande befolkningen som arbetar för många timmar, och siffran ökar.

Trött chef som arbetar övertid vid sitt skrivbord

Läs också: Chefer arbetar mest övertid – utan ersättning

”Att arbeta 55 timmar eller mer per vecka är att leka med döden”, säger Dr Maria Neira, Director Department of Environment, Climate Change and Health, på WHO. ”Det är hög tid att vi alla, regeringar, arbetsgivare och medarbetare vaknar upp och inser att detta kan leda till för tidig död”.

WHO ger följande anvisningar kring hur vi kan skydda medarbetares hälsa:

* På samhällsnivå kan man introducera, implementera och förstärka lagar, regler och policys som förbjuder obligatoriskt övertidsarbete och försäkra sig om att det maximala antalet timmar följs.

* Göra kollektiva överenskommelser mellan arbetsgivar- och arbetarförbund om flexiblare arbetstider samtidigt som man kommer överens om ett maxantal arbetstimmar.

* Medarbetare bör dela uppgifterna om hur många timmar de arbetar för att försäkra sig om att de inte överstiger mer än 55 timmar i veckan.

jobbaover

Läs också: Därför kan mycket övertid sabba karriären

Petra Brask leder kursen Time Management
Distanskurs

Stresshantering

Chefer löper stor risk att drabbas av negativ stress, och att gå miste om den återhämtning som krävs för att klara av att prestera i arbetet och det privata livet. Få effektiva verktyg för att bekämpa stress i denna kurs.

Relaterade artiklar

undersokningchefersarbetsbordakvall
Hälsa

Chefs undersökning: Chefer jobbar mer under pandemin

Arbetsbördan har ökat under pandemin. Det uppger en majoritet, 64 procent, av cheferna i Chefs undersökning.
Ett verktyg för reflektion har hjälpt Micael Broström, försäljnings- och marknadsdirektör på Elitfönster, att förstå hur medarbetarna verkligen mår och hur de ligger till.
Annonssamarbete Chef + Rolf

Så ser chefen hur alla mår – på 5 minuter

”Jag letade efter en metod att säkerställa det närvarande, coachande och inkluderande ledarskapet”, säger Elitfönsters försäljnings- och marknadsdirektör Micael Broström. Han hittade det i en app.

Johnny Warström sitter på en soffkant.
Arbetsmiljö

Här är företaget där ingen får jobba mer än 40 timmar per vecka

På Mentimeter får ingen av medarbetarna under några omständigheter jobba mer än 40 timmar i veckan. ”Det får oss att prioritera smartare”, säger Johnny Warström, vd.
Klocka och arbetsplats med sex timmars arbetsdag
Arbetsmiljö

Varannan: Vi klarar åtta timmars arbete på sex timmar

55 procent av de svarande vill införa sex timmars arbetsdag, visar en Sifo-undersökning. Dessutom menar varannan att de skulle få lika mycket gjort på sex timmar som på åtta.
cb-content-focus
Arbetsmiljö

Chefer som kan fokusera är framtidens vinnare

Känner du att livet innehåller för många distraktioner? Forskning visar tydligt att förmågan till fokuserad uppmärksamhet är en stor konkurrensfördel både på jobbet och i livet i stort. Samtidigt har vår förmåga att fokusera aldrig varit så utsatt för prövningar som nu. 
En person med långt hår som står framför en mängd klockor
Hälsa

5 strategier – när allt bara är för mycket

Det är lätt att känna sig överväldigad när komplicerade uppgifter och olika åtaganden sköljer över en i ett aldrig sinande flöde. Såhär handskas du med känslan av att inte räcka till.
HR och chefer behöver få bättre koll på orsakerna bakom sjukfrånvaron, menar Tobias Ekros, vd på MedHelp.
Annonssamarbete Chef + MedHelp

Blind fläck hos HR hindrar minskning av sjukfrånvaro

Arbetet med att sänka sjuktalen är viktigt, men ofta ineffektivt. En ny rapport pekar på flera möjliga orsaker.

greta
Hållbarhet

Retorikexperten: ”Gretas tal kan få dubbel effekt”

Greta Thunbergs känsloladdade och konfrontativa tal jämförs redan med Martin Luther Kings ”I have a dream” och andra historiska anföranden. Men talet kan uppfattas på olika sätt, säger Chefs expert Sofia Kacim.