Några medarbetare kastar papper omkring sig på ett kontor med utsikt över vattnet.
Foto: Ines Sebalj

Livet på kontoret blir satir på scenen

Får man skratta åt likabehandlingsplaner? Ja, i alla fall på teatern. Nya pjäsen Vi hade i alla fall tur med ramavtalet gör svart humor av sådant som chefer brottas med i sin vardag.

”Det finns många igenkänningsteman”, säger regissören Jenny Nörbeck om pjäsen som snart går upp på Göteborgs stadsteater.

Vi hade i alla fall tur med ramavtalet – så lyder titeln på dramatikern Gertrud Larssons nya ”upphandlingskomedi” på Göteborgs stadsteater. En pjäs som gör satir och svart humor av sådant som chefer och andra brottas med i sin kontorsvardag: kompetensutveckling, hållbarhetspolicyer, styrdokument …

”Det handlar om drömmen om att sätta en kommun på kartan, med hjälp av slogans och varumärkesbyggande. Eftersom det är en komedi går allt det här åt skogen, naturligtvis”, säger regissören Jenny Nörbeck.

Huvudpersonen Roland har hittat sin plats på jorden som kommunal tjänsteman, men dras tillsammans med sina kollegor in i en Kafka-lik intrig när en ny vattenautomat ska upphandlas till arbetsplatsen. 

En chef med höga ideal finns också med i spelet. En person som försöker få folk med på tåget med hjälp av slogans, likabehandlingsplaner och en entusiastisk konsult. Men bångstyriga medarbetare ställer sig frågande till alltihop. Målkonflikterna tornar upp sig och förvaltningen hotas till slut av upplösning. Alltsammans ackompanjeras av sprängningarna från Västlänks-bygget. 

”Att det handlar om Göteborg är en ren och fullkomlig tillfällighet men ett tillfälle att diskutera civilkurage, medlöperi och tidsandan som vi lever i”, säger Jenny Nörbeck.

I rollerna finns bland andra Hannah Alem Davidson, Marie Delleskog, Victoria Dyrstad, Fredrik Evers och Carina M Johansson. Vi hade i alla fall tur med ramavtalet har premiär 3 december.

Sara Klingvall, Helena Gezelius och Jan Ericson som vilsna mellanchefer under repetitionerna av Öppna kontorslandskap.

Läs också: Chefer i öppna landskap intar teaterscenen

chef-marknadsbit-1
Prenumerera på Chef

DITT ledarskap spelar roll

Vi stöttar dig! Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång.

Relaterade artiklar

En bild på två kontorsstolar på varsin sida av en almanacka.
Karriär

7 tips för den perfekta tiden mellan jobb

Du har fått ett nytt spännande jobb, grattis! Självklart är du ivrig att sätta igång. Men rusa inte på för fort. Nu har du ett gyllene tillfälle att ladda batterierna. Här är sju smarta tips från Harvard Business Review för att hitta den perfekta ”ställa om”-tiden.

20 procent av medarbetarna står för 80 procent av sjukfrånvaron. Det är där hälsoarbetet ska fokuseras, menar Lars Roth på MedHelp. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + MedHelp

Upptäck riskbeteenden som förvarnar om sjukskrivning

Chefer missar – helt i onödan – riskbeteenden som varnar för att medarbetare riskerar att bli långtidssjukskrivna.
Med rätt stöd kan det undvikas.
”Sjukfrånvaro behöver angripas utifrån data – inte magkänsla”, säger Lars Roth på Medhelp.

Två soldater syns bakifrån.
Karriär

Tuff start för unga officerare

Hög arbetsbelastning, otydliga strukturer och ett glapp mellan förväntningar och utfall. Det är den bistra verklighet som möter unga officerare i Försvarsmakten, enligt en färsk studie.

Anders Sjöberg till vänster. Bild på två män som samtalar till höger.
Karriär

Viktigt med kunskap om sin personlighet

Har du kunskap om din personlighet och hur den präglar din ledarstil? I boken Personlighet i arbetet vill Anders Sjöberg, forskare i psykologi, tillsammans med kollegerna Sofia Sjöberg och Sara Henrysson Eidvall få oss att förstå hur personligheten påverkar oss på jobbet.

En bild på figurer som gör glada och ledsna miner. Och en bild på en leende kvinna på stranden.
Karriär

EQ viktigt för entreprenörer 

Emotionell intelligens är viktigare för entreprenörer än problemlösning, visar en ny studie.

Filip Adelstav på en tom läktare vid en fotbollsplan.
Karriär

Proffsfotboll lärde bankchefen om ledarskap

Fotboll på högsta nivå gav Filip Apelstav ovärderliga insikter i ledarskap. Sin framgångsrika karriär som proffsspelare har han växlat in mot den som bankchef, fortfarande lika framgångsrik.

”Det måste göras med hjärtat”, säger han.

Visa hjärta som chef. Petra Spranger, HR-chef på Fastighets AB Balder, vill visa empati och omsorg om medarbetare – både på jobbet och privat. Foto: Anna Rehnberg
Annonssamarbete Chef + Feelgood

Får friskare medarbetare – med empatiskt ledarskap

”Vi vill kunna stötta medarbetare när det händer något i privatlivet”, säger HR-chef Petra Sprangers på fastighetsbolaget Balder. Där har empatiskt ledarskap, med fokus på hela hälsan, blivit en nyckel till engagerade medarbetare.

En man sitter framför en dator och ser uttråkad ut.
Karriär

Brist på kompetensutveckling

Nästan varannan anställd har gått miste om kompetensutveckling under pandemin, visar en ny undersökning. Fler än var femte har aldrig fått någon kompetensutveckling under hela sin karriär.