Livet på kontoret blir satir på scenen

Får man skratta åt likabehandlingsplaner? Ja, i alla fall på teatern. Nya pjäsen Vi hade i alla fall tur med ramavtalet gör svart humor av sådant som chefer brottas med i sin vardag.

”Det finns många igenkänningsteman”, säger regissören Jenny Nörbeck om pjäsen som snart går upp på Göteborgs stadsteater.

Karriär
Text: Sara Hasbar
Publicerad
Några medarbetare kastar papper omkring sig på ett kontor med utsikt över vattnet.
Foto: Ines Sebalj

Vi hade i alla fall tur med ramavtalet – så lyder titeln på dramatikern Gertrud Larssons nya ”upphandlingskomedi” på Göteborgs stadsteater. En pjäs som gör satir och svart humor av sådant som chefer och andra brottas med i sin kontorsvardag: kompetensutveckling, hållbarhetspolicyer, styrdokument …

”Det handlar om drömmen om att sätta en kommun på kartan, med hjälp av slogans och varumärkesbyggande. Eftersom det är en komedi går allt det här åt skogen, naturligtvis”, säger regissören Jenny Nörbeck.

Huvudpersonen Roland har hittat sin plats på jorden som kommunal tjänsteman, men dras tillsammans med sina kollegor in i en Kafka-lik intrig när en ny vattenautomat ska upphandlas till arbetsplatsen. 

En chef med höga ideal finns också med i spelet. En person som försöker få folk med på tåget med hjälp av slogans, likabehandlingsplaner och en entusiastisk konsult. Men bångstyriga medarbetare ställer sig frågande till alltihop. Målkonflikterna tornar upp sig och förvaltningen hotas till slut av upplösning. Alltsammans ackompanjeras av sprängningarna från Västlänks-bygget. 

”Att det handlar om Göteborg är en ren och fullkomlig tillfällighet men ett tillfälle att diskutera civilkurage, medlöperi och tidsandan som vi lever i”, säger Jenny Nörbeck.

I rollerna finns bland andra Hannah Alem Davidson, Marie Delleskog, Victoria Dyrstad, Fredrik Evers och Carina M Johansson. Vi hade i alla fall tur med ramavtalet har premiär 3 december.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden