Några medarbetare kastar papper omkring sig på ett kontor med utsikt över vattnet.
Foto: Ines Sebalj

Livet på kontoret blir satir på scenen

Får man skratta åt likabehandlingsplaner? Ja, i alla fall på teatern. Nya pjäsen Vi hade i alla fall tur med ramavtalet gör svart humor av sådant som chefer brottas med i sin vardag.

”Det finns många igenkänningsteman”, säger regissören Jenny Nörbeck om pjäsen som snart går upp på Göteborgs stadsteater.

Vi hade i alla fall tur med ramavtalet – så lyder titeln på dramatikern Gertrud Larssons nya ”upphandlingskomedi” på Göteborgs stadsteater. En pjäs som gör satir och svart humor av sådant som chefer och andra brottas med i sin kontorsvardag: kompetensutveckling, hållbarhetspolicyer, styrdokument …

”Det handlar om drömmen om att sätta en kommun på kartan, med hjälp av slogans och varumärkesbyggande. Eftersom det är en komedi går allt det här åt skogen, naturligtvis”, säger regissören Jenny Nörbeck.

Huvudpersonen Roland har hittat sin plats på jorden som kommunal tjänsteman, men dras tillsammans med sina kollegor in i en Kafka-lik intrig när en ny vattenautomat ska upphandlas till arbetsplatsen. 

En chef med höga ideal finns också med i spelet. En person som försöker få folk med på tåget med hjälp av slogans, likabehandlingsplaner och en entusiastisk konsult. Men bångstyriga medarbetare ställer sig frågande till alltihop. Målkonflikterna tornar upp sig och förvaltningen hotas till slut av upplösning. Alltsammans ackompanjeras av sprängningarna från Västlänks-bygget. 

”Att det handlar om Göteborg är en ren och fullkomlig tillfällighet men ett tillfälle att diskutera civilkurage, medlöperi och tidsandan som vi lever i”, säger Jenny Nörbeck.

I rollerna finns bland andra Hannah Alem Davidson, Marie Delleskog, Victoria Dyrstad, Fredrik Evers och Carina M Johansson. Vi hade i alla fall tur med ramavtalet har premiär 3 december.

Sara Klingvall, Helena Gezelius och Jan Ericson som vilsna mellanchefer under repetitionerna av Öppna kontorslandskap.

Läs också: Chefer i öppna landskap intar teaterscenen

chef-marknadsbit-1
Prenumerera på Chef

DITT ledarskap spelar roll

Vi stöttar dig! Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång.

Relaterade artiklar

webbcaxton
Karriär

Världsmästaren i mentorskap: Så ska du göra som chef

Det stod mellan sex finalister från olika delar av världen. Nu har Caxton Njuki tagit hem den globala vinsten i Mentor of the Year Award 2021. Chef ställde frågan om vilka tips han vill dela med Sveriges chefer för att de ska bli bättre mentorer och hur han vill fortsätta med sitt mentorskap.

Maria Geijer, affärsområdeschef, Morot & Co.
Annonssamarbete Chef + Morot & Co

3 sätt att hylla medarbetarna inför semestern

Våren rusar på och semestern står för dörren. Just i år finns fler skäl än vanligt att tacka medarbetarna för det gångna arbetsåret. ”Att som chef visa sin uppskattning är ett oslagbart sätt att skapa vi-känsla”, säger Maria Geijer på Morot & Co.
En spargris, miniräknare och mynt
Karriär

Jobben som ger dig en topplön

Är du sugen på att ge dig själv ett rejält lönelyft? Då gäller det inte bara att ha ett stort driv utan också att välja rätt arbetsgivare! Chef listar var du hittar de 10 bäst betalande företagen.

Illustration med medarbetare som gör undersökning på sina mobiler.
Karriär

Medarbetar­undersökningar kan ge oväntade problem

Medarbetarundersökningar gör nytta, men kan medföra oväntade och underskattade problem. Det säger Sveriges chefer i en stor enkät – där de också tipsar om hur du undviker fallgroparna.

En bild på två kontorsstolar på varsin sida av en almanacka.
Karriär

7 tips för den perfekta tiden mellan jobb

Du har fått ett nytt spännande jobb, grattis! Självklart är du ivrig att sätta igång. Men rusa inte på för fort. Nu har du ett gyllene tillfälle att ladda batterierna. Här är sju smarta tips från Harvard Business Review för att hitta den perfekta ”ställa om”-tiden.

Två soldater syns bakifrån.
Karriär

Tuff start för unga officerare

Hög arbetsbelastning, otydliga strukturer och ett glapp mellan förväntningar och utfall. Det är den bistra verklighet som möter unga officerare i Försvarsmakten, enligt en färsk studie.

Utsikt över berget Harder Kulm i kantonen Bern, Schweiz.
Annonssamarbete Chef + Made in Bern

5 skäl att konferera i Schweiz

Aldrig har väl så många arbetsplatser varit i så stort behov av teambuilding som nu. Så varför inte stärka banden med en gemensam resa till Schweiz? Här finns gott om hållbara konferensmöjligheter och mängder med aktiviteter.
Anders Sjöberg till vänster. Bild på två män som samtalar till höger.
Karriär

Viktigt med kunskap om sin personlighet

Har du kunskap om din personlighet och hur den präglar din ledarstil? I boken Personlighet i arbetet vill Anders Sjöberg, forskare i psykologi, tillsammans med kollegerna Sofia Sjöberg och Sara Henrysson Eidvall få oss att förstå hur personligheten påverkar oss på jobbet.