Lena Ullström bytte karriär – efter hon fyllt 46 år

När många längtar bort från chefsrollen valde Lena Ullström att hoppa på en chefskarriär senare i livet. Efter tre decennier som barnskötare och 46 fyllda tog hon steget ut i det okända.

Karriär
Publicerad

Det som varit roligt och stimulerande så länge, gick allt mer på rutin. Efter att ha jobbat som barnskötare och på fritids i över 30 år, ända sedan hon gick ut grundskolan, insåg Lena Ullström slutligen att det fick vara nog. Något måste hända i hennes yrkesliv. Frågan var bara vad.

”Jag bestämde mig för att ta tjänstledigt för att plugga företagsekonomi och data på deltid, men hade egentligen ingen klar bild över vad studierna skulle leda till”, säger Lena Ullström som då hunnit fylla 46 och våndades över att alternativen på arbetsmarknaden hemma i Orsa var så pass få.

Medan distansstudierna fortfarande pågick fick hon chansen att rycka in som assistent i ett EU-projekt på kommunens näringslivskontor. Det blev en dörröppnare till en ny karriär inom offentlig administration. I dag är Lena Ullström chef för Norra Dalarnas Löneservice, som är det gemensamma lönekontoret för Mora, Orsa och Älvdalens kommuner.

”Jag stortrivs, och är stolt över att jag tog steget och vågade. Att börja plugga är det bästa jag gjort i hela mitt yrkesliv”, säger Lena Ullström som har ansvar över tolv medarbetare och en examen som kvalificerad lönespecialist i bagaget.

Att Lena Ullström, som inte alltid känt sig bekväm med att tala inför grupp, en dag skulle bli chef fanns inte i hennes föreställningsvärld förrän hon passerat 50 och blev erbjuden att delta i det kommunala ledarskapsprogrammet Talangjakten.

”Nu står jag och håller föredrag inför ledande tjänstemän och tycker det är fantastiskt kul – det hade jag väl aldrig trott för några år sedan”, säger Lena Ullström som i sin chefsroll samtidigt har god nytta av den människokännedom hon fick sig till livs under de många åren inom skola och barnomsorg.

Om Lena Ullström ska ge något råd till dem som likt henne själv vid något tillfälle hamnat i en yrkesmässig återvändsgränd, är det nog att försöka se och fånga möjligheterna, även om man uppnått vad som brukar kallas för mogen ålder. Det är nämligen aldrig försent:

”Så här i efterhand är jag faktiskt glad över att jag var lite äldre när jag började plugga, och inte satte igång under de allra stressigaste småbarnsåren, för då hade jag kanske inte orkat. Nu hade jag i stället ganska gott om tid att sitta med böckerna i lugn och ro på helger och kvällar”, säger Lena Ullström.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden