lena1

Lena Ullström bytte karriär – efter hon fyllt 46 år

När många längtar bort från chefsrollen valde Lena Ullström att hoppa på en chefskarriär senare i livet. Efter tre decennier som barnskötare och 46 fyllda tog hon steget ut i det okända.

Det som varit roligt och stimulerande så länge, gick allt mer på rutin. Efter att ha jobbat som barnskötare och på fritids i över 30 år, ända sedan hon gick ut grundskolan, insåg Lena Ullström slutligen att det fick vara nog. Något måste hända i hennes yrkesliv. Frågan var bara vad.

”Jag bestämde mig för att ta tjänstledigt för att plugga företagsekonomi och data på deltid, men hade egentligen ingen klar bild över vad studierna skulle leda till”, säger Lena Ullström som då hunnit fylla 46 och våndades över att alternativen på arbetsmarknaden hemma i Orsa var så pass få.

Medan distansstudierna fortfarande pågick fick hon chansen att rycka in som assistent i ett EU-projekt på kommunens näringslivskontor. Det blev en dörröppnare till en ny karriär inom offentlig administration. I dag är Lena Ullström chef för Norra Dalarnas Löneservice, som är det gemensamma lönekontoret för Mora, Orsa och Älvdalens kommuner.

”Jag stortrivs, och är stolt över att jag tog steget och vågade. Att börja plugga är det bästa jag gjort i hela mitt yrkesliv”, säger Lena Ullström som har ansvar över tolv medarbetare och en examen som kvalificerad lönespecialist i bagaget.

drommer

Läs också: Här är yrkena svenska chefer drömmer om

Att Lena Ullström, som inte alltid känt sig bekväm med att tala inför grupp, en dag skulle bli chef fanns inte i hennes föreställningsvärld förrän hon passerat 50 och blev erbjuden att delta i det kommunala ledarskapsprogrammet Talangjakten.

”Nu står jag och håller föredrag inför ledande tjänstemän och tycker det är fantastiskt kul – det hade jag väl aldrig trott för några år sedan”, säger Lena Ullström som i sin chefsroll samtidigt har god nytta av den människokännedom hon fick sig till livs under de många åren inom skola och barnomsorg.

Om Lena Ullström ska ge något råd till dem som likt henne själv vid något tillfälle hamnat i en yrkesmässig återvändsgränd, är det nog att försöka se och fånga möjligheterna, även om man uppnått vad som brukar kallas för mogen ålder. Det är nämligen aldrig försent:

”Så här i efterhand är jag faktiskt glad över att jag var lite äldre när jag började plugga, och inte satte igång under de allra stressigaste småbarnsåren, för då hade jag kanske inte orkat. Nu hade jag i stället ganska gott om tid att sitta med böckerna i lugn och ro på helger och kvällar”, säger Lena Ullström.

caset

Läs också: Anette Öberg hoppade av chefsjobbet – öppnade butik i stället

nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

ishtarmoter
Beslutsfattande

Möt Ishtar Touailat – ny krönikör i Chef

Hon tror att digitalisering kan leda till ökad demokrati­sering, hon vågar drömma men är också beredd att kavla upp ärmarna. Chefs nya krönikör, entreprenören och innovationschefen Ishtar Touailat, får människor med sig.
inspirator
Annonssamarbete Chef + LinkedIn

Quiz: Vilken nätverkstyp är du på Linkedin?

Ditt nätverk är en framtida karriärförsäkring. Så tänk till kring hur du vill bygga det. Ett första steg är att skaffa koll på din nätverkspersonlighet på Linkedin. Gör vårt quiz här!
svantetopp
Karriär

Svante, 67, fick en ny karriär – som influencer

Ålderskrisande entreprenören och reklammannen Svante Nybyggars var missnöjd med stressiga jobbet, livet och sig själv. Sedan hände något. Vid 67 års ålder gör han oväntad karriär som influencer, med tiotusentals unga följare på Instagram.
blabla
Karriär

5 skäl till varför du ska anställa en introvert

Extroverta eller introverta medarbetare. När du formar ditt arbetslag kan det vara klokt att fundera hur den ser ut på din arbetsplats idag.
nystart1
Karriär

5 tips för den bästa nystarten i höst

Söker du efter en nystart i karriären? Här är 5 konkreta tips för att komma vidare och fyllas med ny energi under våren.
glodandekarriar
Karriär

5 tips för att hålla din karriär glödande

Det är lätt att fastna på en plats i jobblivet där du inte trivs. Därför kan du behöva genomföra några åtgärder för att hålla din karriär glödande.
Helen Remnås, affärsutvecklingschef på Experis. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Experis

Sprida värderingar – chefens nya viktiga roll

Trenden är tydlig: chefer som vågar ta med sina värderingar in i ledarskapet har bäst möjlighet att förändra.  "Ledare behöver våga prata öppet om problem. Ta ställning", säger Helen Remnås på Experis.
millenials
Karriär

Hälften av alla unga vill säga upp sig – inom 2 år

Nu har den unga generationen blivit kartlagd – och det är viss otålighet som präglar den, visar en ny undersökning. 
nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden