lena1

Lena Ullström bytte karriär – efter hon fyllt 46 år

När många längtar bort från chefsrollen valde Lena Ullström att hoppa på en chefskarriär senare i livet. Efter tre decennier som barnskötare och 46 fyllda tog hon steget ut i det okända.

Det som varit roligt och stimulerande så länge, gick allt mer på rutin. Efter att ha jobbat som barnskötare och på fritids i över 30 år, ända sedan hon gick ut grundskolan, insåg Lena Ullström slutligen att det fick vara nog. Något måste hända i hennes yrkesliv. Frågan var bara vad.

”Jag bestämde mig för att ta tjänstledigt för att plugga företagsekonomi och data på deltid, men hade egentligen ingen klar bild över vad studierna skulle leda till”, säger Lena Ullström som då hunnit fylla 46 och våndades över att alternativen på arbetsmarknaden hemma i Orsa var så pass få.

Medan distansstudierna fortfarande pågick fick hon chansen att rycka in som assistent i ett EU-projekt på kommunens näringslivskontor. Det blev en dörröppnare till en ny karriär inom offentlig administration. I dag är Lena Ullström chef för Norra Dalarnas Löneservice, som är det gemensamma lönekontoret för Mora, Orsa och Älvdalens kommuner.

”Jag stortrivs, och är stolt över att jag tog steget och vågade. Att börja plugga är det bästa jag gjort i hela mitt yrkesliv”, säger Lena Ullström som har ansvar över tolv medarbetare och en examen som kvalificerad lönespecialist i bagaget.

drommer

Läs också: Här är yrkena svenska chefer drömmer om

Att Lena Ullström, som inte alltid känt sig bekväm med att tala inför grupp, en dag skulle bli chef fanns inte i hennes föreställningsvärld förrän hon passerat 50 och blev erbjuden att delta i det kommunala ledarskapsprogrammet Talangjakten.

”Nu står jag och håller föredrag inför ledande tjänstemän och tycker det är fantastiskt kul – det hade jag väl aldrig trott för några år sedan”, säger Lena Ullström som i sin chefsroll samtidigt har god nytta av den människokännedom hon fick sig till livs under de många åren inom skola och barnomsorg.

Om Lena Ullström ska ge något råd till dem som likt henne själv vid något tillfälle hamnat i en yrkesmässig återvändsgränd, är det nog att försöka se och fånga möjligheterna, även om man uppnått vad som brukar kallas för mogen ålder. Det är nämligen aldrig försent:

”Så här i efterhand är jag faktiskt glad över att jag var lite äldre när jag började plugga, och inte satte igång under de allra stressigaste småbarnsåren, för då hade jag kanske inte orkat. Nu hade jag i stället ganska gott om tid att sitta med böckerna i lugn och ro på helger och kvällar”, säger Lena Ullström.

caset

Läs också: Anette Öberg hoppade av chefsjobbet – öppnade butik i stället

Relaterade artiklar

anstalldny
Arbetsmiljö

Här är 7 sätt att ge nyanställda starten de förtjänar: ”Röj tvivel”

Alla har någon gång varit nya på jobbet. Se till att dina nyanställda får starten de förtjänar. Du kommer tacka dig själv längre fram.
Ställ frågor om engagemanget – och ta action på de svar du får, säger Viktoria Lindhé på &frankly Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + &frankly

7 frågor du ska ställa till dina medarbetare 2020

Gör enkla frågor om engagemang till en framgångsfaktor i ditt ledarskap. ”Då kommer du åt en hävstångseffekt”, säger Viktoria Lindhé på &frankly. Här tipsar hon om konkreta actions för chefer ­– när medarbetarnas engagemang sviktar.
utsedd
Beslutsfattande

5 saker framgångsrika ledare gör helt annorlunda

Alla chefer vill leda medarbetare som är motiverade och känner att arbetet är meningsfullt. Men hur gör du för att lyckas? Här är 5 punkter som framgångsrika ledare följer.
1shanga
Karriär

Shanga Aziz, 20, får pris – som ”Årets unga framtidslöfte”

Förra året kom han med på Chefs lista över ”Framtidens ledare”. Nu får Shanga Aziz ta emot priset som ”Årets unga framtidslöfte” för sitt arbete med Locker Room Talk.
ishtarmoter
Beslutsfattande

Möt Ishtar Touailat – ny krönikör i Chef

Hon tror att digitalisering kan leda till ökad demokrati­sering, hon vågar drömma men är också beredd att kavla upp ärmarna. Chefs nya krönikör, entreprenören och innovationschefen Ishtar Touailat, får människor med sig.
svantetopp
Karriär

Svante, 67, fick en ny karriär – som influencer

Ålderskrisande entreprenören och reklammannen Svante Nybyggars var missnöjd med stressiga jobbet, livet och sig själv. Sedan hände något. Vid 67 års ålder gör han oväntad karriär som influencer, med tiotusentals unga följare på Instagram.
Förmågan att pressa sig lite till är en stressfälla för chefer.
Annonssamarbete Chef + Skandia

Lär dig undvika chefens förrädiska stressfälla

Chefers stress ökar. Samtidigt som vi vet riskerna med att bita ihop och kämpa på. ”Chefer behöver bli bättre på att söka stöd och ta emot hjälp vid varningssignaler”, säger Kristina Hagström, hälsostrateg på Skandia.
blabla
Karriär

5 skäl till varför du ska anställa en introvert

Extroverta eller introverta medarbetare. När du formar ditt arbetslag kan det vara klokt att fundera hur den ser ut på din arbetsplats idag.