lena1

Lena Ullström bytte karriär – efter hon fyllt 46 år

När många längtar bort från chefsrollen valde Lena Ullström att hoppa på en chefskarriär senare i livet. Efter tre decennier som barnskötare och 46 fyllda tog hon steget ut i det okända.

Det som varit roligt och stimulerande så länge, gick allt mer på rutin. Efter att ha jobbat som barnskötare och på fritids i över 30 år, ända sedan hon gick ut grundskolan, insåg Lena Ullström slutligen att det fick vara nog. Något måste hända i hennes yrkesliv. Frågan var bara vad.

”Jag bestämde mig för att ta tjänstledigt för att plugga företagsekonomi och data på deltid, men hade egentligen ingen klar bild över vad studierna skulle leda till”, säger Lena Ullström som då hunnit fylla 46 och våndades över att alternativen på arbetsmarknaden hemma i Orsa var så pass få.

Medan distansstudierna fortfarande pågick fick hon chansen att rycka in som assistent i ett EU-projekt på kommunens näringslivskontor. Det blev en dörröppnare till en ny karriär inom offentlig administration. I dag är Lena Ullström chef för Norra Dalarnas Löneservice, som är det gemensamma lönekontoret för Mora, Orsa och Älvdalens kommuner.

”Jag stortrivs, och är stolt över att jag tog steget och vågade. Att börja plugga är det bästa jag gjort i hela mitt yrkesliv”, säger Lena Ullström som har ansvar över tolv medarbetare och en examen som kvalificerad lönespecialist i bagaget.

drommer

Läs också: Här är yrkena svenska chefer drömmer om

Att Lena Ullström, som inte alltid känt sig bekväm med att tala inför grupp, en dag skulle bli chef fanns inte i hennes föreställningsvärld förrän hon passerat 50 och blev erbjuden att delta i det kommunala ledarskapsprogrammet Talangjakten.

”Nu står jag och håller föredrag inför ledande tjänstemän och tycker det är fantastiskt kul – det hade jag väl aldrig trott för några år sedan”, säger Lena Ullström som i sin chefsroll samtidigt har god nytta av den människokännedom hon fick sig till livs under de många åren inom skola och barnomsorg.

Om Lena Ullström ska ge något råd till dem som likt henne själv vid något tillfälle hamnat i en yrkesmässig återvändsgränd, är det nog att försöka se och fånga möjligheterna, även om man uppnått vad som brukar kallas för mogen ålder. Det är nämligen aldrig försent:

”Så här i efterhand är jag faktiskt glad över att jag var lite äldre när jag började plugga, och inte satte igång under de allra stressigaste småbarnsåren, för då hade jag kanske inte orkat. Nu hade jag i stället ganska gott om tid att sitta med böckerna i lugn och ro på helger och kvällar”, säger Lena Ullström.

caset

Läs också: Anette Öberg hoppade av chefsjobbet – öppnade butik i stället

Relaterade artiklar

utsedd
Beslutsfattande

5 saker framgångsrika ledare gör helt annorlunda

Alla chefer vill leda medarbetare som är motiverade och känner att arbetet är meningsfullt. Men hur gör du för att lyckas? Här är 5 punkter som framgångsrika ledare följer.
Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har tagit en Executive MBA på Stockholms universitet.
03:10
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Studier och chefsjobb samtidigt – då lyfter ledarskapet

Video: Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har nyss tagit en Executive MBA. Den tvååriga deltidsutbildningen har gjort stor skillnad tycker de: ”Är man nyfiken, då får man extremt mycket tillbaka.” ”Ta chansen!”
1shanga
Karriär

Shanga Aziz, 20, får pris – som ”Årets unga framtidslöfte”

Förra året kom han med på Chefs lista över ”Framtidens ledare”. Nu får Shanga Aziz ta emot priset som ”Årets unga framtidslöfte” för sitt arbete med Locker Room Talk.
ishtarmoter
Beslutsfattande

Möt Ishtar Touailat – ny krönikör i Chef

Hon tror att digitalisering kan leda till ökad demokrati­sering, hon vågar drömma men är också beredd att kavla upp ärmarna. Chefs nya krönikör, entreprenören och innovationschefen Ishtar Touailat, får människor med sig.
svantetopp
Karriär

Svante, 67, fick en ny karriär – som influencer

Ålderskrisande entreprenören och reklammannen Svante Nybyggars var missnöjd med stressiga jobbet, livet och sig själv. Sedan hände något. Vid 67 års ålder gör han oväntad karriär som influencer, med tiotusentals unga följare på Instagram.
varstart
Karriär

5 tips för den bästa nystarten

Söker du efter en nystart i karriären? Här är 5 konkreta tips för att komma vidare och fyllas med ny energi.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
glodandekarriar
Karriär

5 tips för att hålla din karriär glödande

Det är lätt att fastna på en plats i jobblivet där du inte trivs. Därför kan du behöva genomföra några åtgärder för att hålla din karriär glödande.