seven-habits

Ledarprogram för skolor väcker debatt

Boken ”De sju goda vanorna” av Stephen R Covey är en storsäljare inom ledarskapslitteraturen.

Stephen R Covey, som gick bort förra året, grundade bolaget Franklin Covey som sålt in ledarskapsprogram till flera stora svenska bolag, bland annat Fritidsresor och Microsoft.

Företaget Franklin Covey hittade 1999 en ny målgrupp för sina ledarskapsprogram – skolor. Programmet ”Ledaren i mig” började då användas i amerikanska skolor. Från och med 2008 såldes det in till svenska skolor. Nu får det kritik från en grupp föräldrar.

I en artikel i Svenska Dagbladet är föräldrarna till eleverna på Matteusskolan i Stockholm skeptiska till programmets innehåll. Några av grundpelarna i ”Ledaren i mig” är att eleverna ska lära sig att ”leda sig själva” och ”förändra vision till verklighet”. Eleverna uppmuntras att tänka proaktivt, inte reaktivt. En av de sju vanorna är att du själv väljer hur du tänker kring och förhåller dig till en situation.

”Om barn blir retade eller har det jobbigt hemma och sedan får de här uppmaningarna att de själva väljer hur de känner, då tror jag att det kan bli fel”, säger Ylva Sjöstrand, förälder till en av eleverna till Svenska Dagbladet.

Föräldrarna på Matteusskolan har också skrivit en debattartikel på svt.se där de uttrycker sin oro för programmets fokus på ”individen, effektivitet och produktivitet”.

Matteusskolans rektor Jan Aili tycker att ”Ledaren i Mig” rimmar väl med skolans läroplan, men att det funnits vissa problem i införandet av programmet.

”Det finns några händelser där det har blivit missförstånd eller läraren uttryckt sig tokigt. Då har lärarna tagit tillbaka det till klassen och fördjupat det och också kopplat tillbaka till föräldrarna”, säger han till Svenska Dagbladet.

Företaget Franklin Covey Sverige svarar på kritiken i ett pressmeddelande.

Där säger de bland annat att:

”Boken De 7 Goda Vanorna är inte en managementbok. Det är en bok om personligt ledarskap. Boken i sig används inte i skolan. Det är de vuxna som utbildas av FranklinCovey, sedan är det skolan som själva bestämmer hur de vill implementera programmet som ett stöd till den vision och kultur som finns där i den takt de själva bestämmer.”

 

 

nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

feanvaro
Delegering

Frånvaro-mejl? Se upp för dessa dödssynder

För att inte ruinera ledigheten — och därmed dig själv — finns det tre viktiga saker att tänka på när du utformar ditt frånvaro-meddelande.
adminbanta_webb
Annonssamarbete Chef + Aditro

Admin-banta din chefsvardag

Det finns smartare sätt att hantera ”tråkjobbet”. Så här kan chefen minska sin stress och samtidigt få nöjdare medarbetare.

asdasda
 

Chocksiffror: Sveriges chefer mår uselt – här är orsakerna

Sju av tio chefer mår så psykiskt dåligt att det går ut över deras jobb, enligt Chefs undersökning. Ohanterlig stress och sömnstörningar är de främsta orsakerna.
chef_team_tidskriftspriset2017-2-2
Jobba på Chef

Chef söker en säljare till vår contentstudio                        

Chefs innehållstudio har vuxit kraftigt det senaste året och nu vill vi ta nästa steg med en dedikerad säljare. Vi söker dig som är engagerad, kreativ och affärsorienterad.
contentartikel-2-chefboken
Chefboken

Måste-böckerna som ger chefen framtidskoll

Förstå vad som händer – före de flesta andra. Chefbokens redaktör Björn Hedensjö väljer ut böckerna som ger dig ett kunskapsmässigt försprång.
startsida1
 

Hylla en kvinnlig ledare som betytt mycket för dig

Tacka eller berätta om en kvinnlig chef, mentor eller kollega som har haft betydelse i din karriär: #honlyftemig
klimatsmart_intro2
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

3 steg: Så gör du karriär – som klimatsmart chef

Ta tag i mänsklighetens ödesfråga – samtidigt som du skapar nya affärsmöjligheter och ger din chefskarriär ett lyft.

topp100-2018
 

Chef.se en av de bästa sajterna i Sverige – för femte året i rad

Chef.se hamnar återigen på listan över Sveriges fem bästa tidskriftssajter, när IDG presenterar prestigefyllda Topp 100-listan.
nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden