Ledarprogram för skolor väcker debatt

Okategoriserade
Publicerad

Boken ”De sju goda vanorna” av Stephen R Covey är en storsäljare inom ledarskapslitteraturen.

Stephen R Covey, som gick bort förra året, grundade bolaget Franklin Covey som sålt in ledarskapsprogram till flera stora svenska bolag, bland annat Fritidsresor och Microsoft.

Företaget Franklin Covey hittade 1999 en ny målgrupp för sina ledarskapsprogram – skolor. Programmet ”Ledaren i mig” började då användas i amerikanska skolor. Från och med 2008 såldes det in till svenska skolor. Nu får det kritik från en grupp föräldrar.

I en artikel i Svenska Dagbladet är föräldrarna till eleverna på Matteusskolan i Stockholm skeptiska till programmets innehåll. Några av grundpelarna i ”Ledaren i mig” är att eleverna ska lära sig att ”leda sig själva” och ”förändra vision till verklighet”. Eleverna uppmuntras att tänka proaktivt, inte reaktivt. En av de sju vanorna är att du själv väljer hur du tänker kring och förhåller dig till en situation.

”Om barn blir retade eller har det jobbigt hemma och sedan får de här uppmaningarna att de själva väljer hur de känner, då tror jag att det kan bli fel”, säger Ylva Sjöstrand, förälder till en av eleverna till Svenska Dagbladet.

Föräldrarna på Matteusskolan har också skrivit en debattartikel på svt.se där de uttrycker sin oro för programmets fokus på ”individen, effektivitet och produktivitet”.

Matteusskolans rektor Jan Aili tycker att ”Ledaren i Mig” rimmar väl med skolans läroplan, men att det funnits vissa problem i införandet av programmet.

”Det finns några händelser där det har blivit missförstånd eller läraren uttryckt sig tokigt. Då har lärarna tagit tillbaka det till klassen och fördjupat det och också kopplat tillbaka till föräldrarna”, säger han till Svenska Dagbladet.

Företaget Franklin Covey Sverige svarar på kritiken i ett pressmeddelande.

Där säger de bland annat att:

”Boken De 7 Goda Vanorna är inte en managementbok. Det är en bok om personligt ledarskap. Boken i sig används inte i skolan. Det är de vuxna som utbildas av FranklinCovey, sedan är det skolan som själva bestämmer hur de vill implementera programmet som ett stöd till den vision och kultur som finns där i den takt de själva bestämmer.”

 

 

Skapa ett gratiskonto, prova Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden