ledarskapsparadoxen_content_3

Ledarskapsparadoxen utmanar chefer att tänka nytt

Det viktigaste verktyget för en framgångsrik ledare är insikten om att ledarskap inte handlar om enkla lösningar — utan om paradoxer. I en intelligent och ofta rolig bok om ledarskap tvingar hyllade föreläsare, forskaren och författaren Alf Rehn läsaren ur de vanliga tankespåren.

Vad handlar ”Ledarskapsparadoxen” om?

Boken är full av smarta observationer och betraktelser om det motsägelsefulla i ett framgångsrikt chefskap. Man kan säga att den ska hjälpa chefer att frigöra sitt tänkande kring ledarskap och ta sig ur de trånga begränsningar som gamla sanningar lurat oss till.

Varför ska chefer läsa boken?

Mer än något annat är boken en källa till inspiration för chefer i alla typer av organisationer. De flesta kan hitta insikter relaterade till just deras situation och testa att göra något annorlunda än de är vana vid.

Läs Ledarskapsparadoxen på 19 minuter! Prova 3 nr Chefboken för 199 kr

Vad kan det handla om för paradoxer?

Fulla storyn finns så klart i Chefboken, som du hinner med på bussen hem. Men visst finns det vissa paradoxer som jag tycker är extra tankeväckande. Till exempel detta med att ledarskap så ofta blir synonymt med att lyckas, men det ligger väldigt mycket i att upprepade misslyckanden i bagaget är bland det viktigaste en ledare kan vara med om.

Är författaren själv chef?

Nej, men han är extremt meriterad inom ledarskapsutveckling. Han är professor inom innovation, design, och management, nu verksam i Danmark, tidigare i bland annat Sverige och Finland. Många känner honom också som en underhållande föreläsare och författare till en serie bästsäljande böcker som utmanar uppfattningar vi tar för givna.

Innehåller boken konkreta tips?

Ja, en hel del. Det kan till exempel handla om att man som chef behöver vara noggrann med exakt hur ens resultat ska mätas och utvärderas. Eller att man som ny chef ska se till att faktiskt göra saker som syns, inte bara prata — men att det då ofta är bättre att börja med små saker än stora.

Är det en bok bara för toppchefer och vd:ar?

Nej, det är en bok full av insikter för alla typer av chefer, även om författaren genom boken är tydlig med att ”ledarskap” och ”chefskap” inte alltid behöver vara samma sak.

Vad inspirerade dig mest?

Kanske avsnittet som handlade om att riktigt bra chefer inte är födda med någon superkraft, utan snarare har lärt sig att vara det — exempelvis genom att bli väldigt duktiga på att planera sin tid.

Hinner du inte läsa en hel bok?

Vi vet att du vill hålla dig uppdaterad men att tiden inte räcker till. Boktraven på sängbordet bara växer. Med Chefboken får du sammanfattningar av böcker som får dig att ligga i framkant med nya metoder, idéer och trender inom ledarskap. Lyssna eller läs på bara 19 minuter!

Med Chefboken får du:

  • Tidsbesparande sammanfattningar
  • Tillgång till Chefbokens digitala bibliotek med över 100 titlar
  • Rabatt på hela boken via Adlibris
Prova 3 nr Chefboken!

Relaterade artiklar

infinite-game-webb_collage-med-tva%cc%8a-bilder
Chefboken

Så bemästrar du spelet utan slut

Vad utmärker starka och flexibla organisationer i en tid av stor förändring och osäkerhet? Det är den stora fråga som författaren och ledarskapsgurun Simon Sinek tar sig an i sin synnerligen vältajmade bok "The Infinite Game" (Spelet utan slut).
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
content-boxen
Chefboken

Skapa en förändring som håller – var agil, flexibel och lyssna

Nu behöver många organisationer förändras och det snabbt. Ett hinder kan vara rester av hierarkiska strukturer som skapades för maskinåldern. Det är kontroll snarare än tillit och mer information än kommunikation. Nu befinner sig många i ett läge där man verkligen behöver tänka nytt – på riktigt.
cb-content-logarithmic
Chefboken

Framtiden med algoritmer

Känner du mest förvirring när du läser braskande rubriker om artificiell intelligens och hur den är på väg att förändra världen? I en hyllad bok riktad särskilt till chefer, "The Algorithmic Leader: How to Be Smart When Machines Are Smarter Than You", reder futuristen Mike Walsh ut hur AI, bortom programmering och teknik, kommer att påverka arbetsliv, ledarskap och kreativitet.
cb-2-contentartikel
Chefboken

Facebookchefens fältguide för ledare

Som ny chef, och erfaren, kan du ibland tvivla på dig själv, känna dig osäker och vara rädd att göra fel. Du kan också känna att du nog är en bluff, att du egentligen inte kan allt det där som förväntas av dig.
cb12-content
Chefboken

Led utifrån värderingar – på riktigt!

Det är med hjälp av starka värderingar vi kan möta framtidens stora utmaningar med bland annat ökad komplexitet, digitalisering och klimatförändringar. Det menar Julia Norinder i sin bok Värderingsbaserat ledarskap Mening, tillit och transformation. I den beskriver hon hur du som ledare kan arbeta både utifrån dina egna värderingar och din organisations. I senaste Chefboken sammanfattar ledarskapscoachen Maria Gerlofson hennes tankar
Ibland är det systemen, inte ledarskapet, som orsakar frustration på jobbet.
Annonssamarbete Chef + Sopra Steria

IT-system dold orsak till ledarskapsproblem

Dålig effektivitet och irritation i ditt team beror inte alltid på brister i ledarskapet. Leta efter lösningar på rätt ställe. ”Det är alldeles för vanligt med IT-system som stoppar oss, snarare än stöttar”, säger Christer Söderholm på Sopra Steria.
content-cb11
Chefboken

Generalister vinnare i en specialiserad framtid

Månadens Chefboken är David Epsteins Range. I en snabbt föränderlig värld med agila arbetssätt och ett ständigt lärande har generalisterna bättre förutsättningar att lyckas än specialisterna. Här är Chefbokens redaktör Björn Hedensjös tankar om boken.