ledarskapsparadoxen_content_3

Ledarskapsparadoxen utmanar chefer att tänka nytt

Det viktigaste verktyget för en framgångsrik ledare är insikten om att ledarskap inte handlar om enkla lösningar — utan om paradoxer. I en intelligent och ofta rolig bok om ledarskap tvingar hyllade föreläsare, forskaren och författaren Alf Rehn läsaren ur de vanliga tankespåren.

Vad handlar ”Ledarskapsparadoxen” om?

Boken är full av smarta observationer och betraktelser om det motsägelsefulla i ett framgångsrikt chefskap. Man kan säga att den ska hjälpa chefer att frigöra sitt tänkande kring ledarskap och ta sig ur de trånga begränsningar som gamla sanningar lurat oss till.

Varför ska chefer läsa boken?

Mer än något annat är boken en källa till inspiration för chefer i alla typer av organisationer. De flesta kan hitta insikter relaterade till just deras situation och testa att göra något annorlunda än de är vana vid.

Läs Ledarskapsparadoxen på 19 minuter! Prova 3 nr Chefboken för 199 kr

Vad kan det handla om för paradoxer?

Fulla storyn finns så klart i Chefboken, som du hinner med på bussen hem. Men visst finns det vissa paradoxer som jag tycker är extra tankeväckande. Till exempel detta med att ledarskap så ofta blir synonymt med att lyckas, men det ligger väldigt mycket i att upprepade misslyckanden i bagaget är bland det viktigaste en ledare kan vara med om.

Är författaren själv chef?

Nej, men han är extremt meriterad inom ledarskapsutveckling. Han är professor inom innovation, design, och management, nu verksam i Danmark, tidigare i bland annat Sverige och Finland. Många känner honom också som en underhållande föreläsare och författare till en serie bästsäljande böcker som utmanar uppfattningar vi tar för givna.

Innehåller boken konkreta tips?

Ja, en hel del. Det kan till exempel handla om att man som chef behöver vara noggrann med exakt hur ens resultat ska mätas och utvärderas. Eller att man som ny chef ska se till att faktiskt göra saker som syns, inte bara prata — men att det då ofta är bättre att börja med små saker än stora.

Är det en bok bara för toppchefer och vd:ar?

Nej, det är en bok full av insikter för alla typer av chefer, även om författaren genom boken är tydlig med att ”ledarskap” och ”chefskap” inte alltid behöver vara samma sak.

Vad inspirerade dig mest?

Kanske avsnittet som handlade om att riktigt bra chefer inte är födda med någon superkraft, utan snarare har lärt sig att vara det — exempelvis genom att bli väldigt duktiga på att planera sin tid.

Hinner du inte läsa en hel bok?

Vi vet att du vill hålla dig uppdaterad men att tiden inte räcker till. Boktraven på sängbordet bara växer. Med Chefboken får du sammanfattningar av böcker som får dig att ligga i framkant med nya metoder, idéer och trender inom ledarskap. Lyssna eller läs på bara 19 minuter!

Med Chefboken får du:

  • Tidsbesparande sammanfattningar
  • Tillgång till Chefbokens digitala bibliotek med över 100 titlar
  • Rabatt på hela boken via Adlibris
Prova 3 nr Chefboken!

Relaterade artiklar

contentartikel_1
Chefboken

Här är din guide till digital överlevnad

Vad krävs av ledare för att deras företag eller organisationer ska klara sig — och blomstra — i en tid när många går under? Det är den grundfråga som genomsyrar en ny och på förhand omtalad bok, "Digital transformation", av den visionära Silicon Valley-profilen Tom Siebel. Chefbokens redaktör, Björn Hedensjö, har läst och sammanfattat boken. 
Carolina Fjellner på &frankly. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + &frankly

Nya sättet – så ökar du engagemanget i ditt team

12 000 svenska chefer använder verktyget &frankly för att öka engagemanget i sina team. ”Det har blivit chefernas digitala ledningsverktyg”, säger vd Caroline Fjellner. Nu lanseras ett ännu enklare och snabbare sätt att komma igång.
maria-artikel1
Chefboken

Fem smarta chefsverktyg för självledarskap

Det ges ut tusentals ledarskapsböcker varje år fulla av tips och verktyg för hur du som chef kan leda dig själv på ett smartare sätt. Det är inte lätta att varken välja eller komma ihåg dem! Ledarskapscoachen Maria Gerlofson har valt ut fem av dem att använda som inspiration för att få bättre flyt i ditt jobb som chef.
powerful_content
Chefboken

Så skapar du en Netflix-kultur

Patty McCord är kvinnan bakom den speciella och framgångsrika kultur som bidragit till Netflixs succé. Nu kommer boken Powerful där hon avslöjar radikalt annorlunda sätt att leda människor. I månadens Chefboken sammanfattar ledarskapscoachen Maria Gerlofson tankarna bakom Netflix kultur.
chefboken4-content
Chefboken

Så skapar du en orädd organisation

Traditionell företagskultur — där det handlar om att passa in och komma överens — är dömd att misslyckas i den nya kunskapsekonomin. Framgång kräver istället ett flöde av idéer, nytt och kritiskt tänkande. Harvardforskaren Amy C Edmondson skriver i sin bok "The Fearless Organization" om hur chefer skapar orädda organisationer.
cb3_content
Chefboken

Talangprogram gör folk omotiverade

Hur ska organisationer lyckas utveckla och behålla talanger? Det är en fråga som allt fler ställer sig. Många investerar i program för att attrahera, utveckla och behålla de duktigaste medarbetarna. Men de leder sällan till önskat resultat.
content-cb12
Chefboken

Här är ledarskapet bakom klyschorna

Vad hittar man om man ger sig ut på jakt efter de beteenden som verkligen ligger bakom chefers framgång? Om man struntar i ledarskapsklichéerna, och tittar på hårda data. Det bestämde sig Elena Lytkina Botelho och Kim Rosenkoetter Powell, författare till ”The CEO Next Door”, för att göra.
contentartikel
Chefboken

Datorer är bäst på rekrytering

Det är avgörande att anställa rätt medarbetare och dyrt att rekrytera fel, men många fortsätter att jobba som de alltid gjort, ofta utan vetenskaplig förankring.