Från Putin till Hoppy: tre böcker om ledarskap

Okategoriserade
Text: Redaktionen
Publicerad

The Man Without a Face – the Unlikely Rise of Vladimir Putin
Masha Gessen
Riverhead Books

I Sovjet drömde många pojkar om att bli kosmonauter. Inte unge Vladimir Putin. Han ville bli tjänsteman vid KGB. Väl där (jo han hamnade just där) handplockades han senare av partiets ledning för att bli Boris Jeltsins efterträdare som ledare i ett av världens mäktigaste länder.

Och på denna post har han nästan blivit betraktad som en frälsare.

Ja, världen har varit så förtjust att den blundat för hur Putin har börjat kontrollera media, skickat sina rivaler i fängelse och koncentrera makten till sina närmaste.

Det är knappast något förskönande porträtt som journalisten Masha Gessen målar upp av Putin. Hon kallar honom för ”ett hot mot sitt eget folk och världen”. Men det är ändlöst fascinerande om ett kontroversiellt ledarskap.

Vem ska läsa? Du som följt eller vuxit upp med hur Sovjet blivit till Ryssland och sedan nästan blivit Sovjet igen.

Motivation – motivationsteorier och praktisk tillämpning
Helle Hedegaard Hein
Liber

Trött på att se hur be­greppet ”motivation” missbrukas och förenklas har Helle Hede­gaard Hein skrivit ett försvarstal för de klassiska motivationsteorierna.

Japp, här finns Maslow och Herzberg och de andra, men Hedegaard Hein nöjer sig inte med att bara beskriva dem utan följer dem genom ledarskapshistorien fram till hur vi i dag motiverar våra medarbetare.

Vem ska läsa? Du som ser motivationens kraft, men som miss­tänker att det finns mer bakom motivationscoachernas quick-fix-metoder.

Hoppy och guldpengarna
Anna Olausson
Norlén & Slottner

En ledarskapsbok för barn? Ja, nästan. Hoppy är en nyfiken och glad person som vet att hon kan få allt det hon önskar sig i livet. ”Livet blir precis vad man gör det till – varje dag!” är hennes motto. Även om målgruppen för böckerna om Hoppy är fyra till åtta år väcker den tankar i alla åldrar.

Vem ska läsa? Du som vill skapa bästa tänkbara förutsättningar för hur man lyckas i livet.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden